Podstanare drže na crno / Svake sezone provodi se masovna porezna prijevara: Evo kako vlasnici apartmana varaju državu

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iznajmljivači umjesto 12 posto mjesečnog poreza na iznos rente stana plaćaju paušal po turističkom krevetu

29.10.2019.
15:05
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U iznajmljivačkom biznisu ovih dana, kao i svake jeseni, iznajmljivači provode masovnu poreznu prijevaru, pretvarajući apartmane za turiste u podstanarske stanove, bez prijavljivanja svoje izvansezonske djelatnosti koja se znatno više oporezuje nego dnevno rentanje kroz paušal, piše Poslovni dnevnik.

Podaci o tome koliko je iznajmljivača koji podstanare drže na crno ne postoje i ovom podatku je nemoguće ući u trag zbog neučinkovitih mehanizama kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivači tako, umjesto 12 posto mjesečnog poreza na iznos rente stana, plaćaju paušal po turističkom krevetu koji se i dalje u većini mjesta naplaćuje minimalnih 350 kuna godišnje iako im je turistička sezona neusporedivo kraća od ''podstanarske''.

Turistički apartmani tijekom zime pa sve do lipnja najčešće se iznajmljuju studentima. Nakon toga oni ih napuštaju jer se ti ''stanovi'' opet pretvaraju u apartmane, što pokazuju i brojni oglasi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vlasnik želi iznajmiti apartman podstanarima, mora odjaviti kategorizaciju, sklopiti ugovor o najmu s podstanarom te na temelju ugovora Porezna uprava utvrđuje poreznu obvezu za tu vrstu dohotka. Kako su pojasnili iz Porezne uprave, prema Zakonu o porezu na dohodak, isti ostvaren od imovine od najamnine i zakupnine plaća se prema rješenju do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec po stopi od 12 posto, piše Poslovni.

Na ljeto kad izbaci podstanare, vlasnik mora od Ureda državne uprave tražiti novo Rješenje o kategorizaciji. Procedura nije komplicirana, ali uključuje posjet komisije, a može se čekati i do četiri mjeseca. Zbog svega toga većina iznajmljivača ostaje u sustavu paušala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od iznajmljivanja stanova i soba te organiziranja kampova u 2018. godini uplaćeno ukupno 151.374.495,28 kuna. U prethodnoj godini ta je uplata iznosila 135,5 milijuna kuna te se iz naplate paušala vidi rast ovog segmenta turizma. Nadalje, u evidencijama Porezne uprave dana 21. listopada 2019. evidentirano je 143.765 obveznika dohotka od imovine s osnove najma ili zakupa nekretnina i pokretnina koji porez plaćaju po rješenju Porezne uprave. S istim datumom evidentirano je 98.670 iznajmljivača u turizmu, od kojih je tek 1481 obveznik PDV-a, a ostalo su paušalci.

U uredima državne uprave diljem Jadrana nemaju točan podatak o tome koliko je prijavljenih iznajmljivača te je li pojačana aktivnost na odjavama apartmana i prijavama podstanarskih stanova, piše Poslovni dnevnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo