Ne mogu jedni bez drugih / Svađa oko dotepenaca: Miščafl, coflek, lajbek, šeflja, šmajhlanje. Direktova analiza purgera i dotepenaca

Ali zato se razvila vrijedna i u svim gradovima popularna rasprava o tome tko su pravi, originali, fetivi, a tko furešti i dotepenci i kakve to veze ima bilo s čim.

18.2.2021.
6:59
VOYO logo

I onih stotinjak korisnika twittera koji postoje u Hrvatskoj uspiju se svako malo propisno posvađati. Ovaj put oko riječi dotepenci. Tako je Mirela Holy nazvala one što se cijepe preko reda, pa joj je stigla sva sila odgovora političara i ostalih da je to urbani rasizam, i da je takav izraz odvratan. Više ljutnje je izazvala Holy, nego da se sama cijepila preko reda.

Ali zato se razvila vrijedna i u svim gradovima popularna rasprava o tome tko su pravi, originali, fetivi, a tko furešti i dotepenci i kakve to veze ima bilo s čim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je naša Kristina Čirjak, inače i sama dotepenka, napravila priču o Purgerima i dotepencima. 

Image
Reakcije ne prestaju /

Bosanac brutalno odgovorio Mireli Holy na 'dotepence'

Image
Reakcije ne prestaju /

Bosanac brutalno odgovorio Mireli Holy na 'dotepence'

Serbus purgerima i dotepencima od dotepenke Kristine!

Na twitteru je hajku pokrenula Mirela Holly svojom izjavom o "dotepencima koji su se cijepili prije Zagrepčana".

"Nisam ni sanjala da bi mogla biti takva količina reakcija jer je iz same komunikacije bilo jasno da se termin dotepenci odnosi na ljude koji se dolaze u Zagreb cijepiti i općenito ljude koji se preko reda cijepe", kaže bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje je na njezinoj objavi palo u drugi plan, rasprava se svela na purgere i dotepence. Riječ purger podrijetlom je iz njemačkog jezika. Nastala je od Burg = grad i Bürger = građanin. Prema nepisanom pravilu da bi se purgerom zvao moraš biti treća ili još bolje peta generacija rođena u Zagrebu. Prava purgerica je i 83-godišnja gospođa Marija.

Purgerica i umirovljenica Marija Jureša kaže kako je ona ponosna purgerica: "Ja ne bi Zagreb mijenjala za ništa na svijetu. To je moje zlato."

"Sad ću vam reći što se tiče dotepenica ima dvije vrste ima onih koji su zavoljeli Zagreb i primili našu kulturu, i oni koji su došli u Zagreb samo da su u glavnom gradu. A purgeri smo svi mi koji smo prvi došli kajkavci", kaže gospođa Marija

Otac Zagrepčanin, djed Zagrepčanin, pradjed Zagrepčanin i evo i pravog purgera Ivana. Čuvar je zagrebačke tradicije i jezika, prevoditelj s hrvatskog na purgerski, autor stranice Zakaj volim Zagreb. Rasprave o purgerima i dotepencima izbjegava u širokom luku.

"Jedni i drugse časte razno raznim pridjevima da su nekulturni, da su bahati, da su drski, kako dotepenci tako kažu i za purgere, a i purgeri kažu za dotepence", kaže purger i autor purgerskog rječnika Ivan Brnčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjižicu Purgerskog rječnika skupio je oko 700 riječi: Miščafl, coflek, lajbek, šefjla, šmajhlanje, fakin. Ako ovih 5-6 riječi prvi put čujete i čudno vam zvuče, i bez rječnika ih ne možete ni prevesti ni izgovoriti onda ziher niste pravi purgeri.

Drugo nepisano pravilo je da su u Zagrebu dotepenci broj jedan Hercegovci, zatim Dalminac i Bosanci. Goran je stand up komičar i dotepenec Bosanac.

Dotepenac i stand up komičar Marko Dejanović kaže: "Purger iz mog iskustva je dosta mitsko biće slično Big Footu. Jako ih je teško otkriti i naći. Čujem da su ugroženi, ali jako teško. Ja većinu života živim u Zagrebu i ne znam jesam li jednog pravog purgera dakle 3 generacije unazad ikad upoznao. Dotepenci su …Najlakše ih je vidjeti po kipovima u Gradu Zagrebu. Svi kipovi svih ličnosti od Tina Ujevića, Petra Preradovića, Nikole Tesle. Svi kipovi su kipovi dotepenaca koji su došli u Grad Zagreb i obogatili taj Zagreb."

Jedne od najljepših pjesama o Zagrebu opjevali su dotepenci. Crkvu sv. Marka, katedralu, Zrinjevac, sve su to delali dotepenci. Purgeri ne mogu bez dotepenaca ni dotepenci bez purgera. Ima neka tajna veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo