povreda poslovnika? /

Sutra istječe rok Vladi da odgovori na zahtjev MOST-a za smjenom ministara: 'Ako nas izignoriraju, bio bi to politički kraj Vlade'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Plenković novinarima je komentirao da će na prijedlog MOST-a odgovoriti "ako smatra da treba" što Grmoja vidi kao mogućnost da će ih jednostavno izignorirati

13.4.2022.
10:35
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Sutra istječe rok Vladi da se očituje o prijedlogu opoziva članove Vlade Borisa Miloševića, Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića koju su inicirali Mostovci u Saboru, a MOST-ov Nikola Grmoja poručuje da bi bio presedan ako bi Vlada ignorirala ovaj prijedlog i ne bi poslala odgovor. 

U međuvremenu je premijer Andrej Plenković najavio rekonstrukciju Vlade, a na upit novinara, hoće li odgovoriti na MOST-ov prijedlog za opozivom trojice članova Vlade dao je dvojak odgovor: "Ako smatramo da treba - da, ako smatramo da ne treba - ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je Grmoja protumačio kao moguću najavu da će Premijer jednostavno ignorirati zahtjev MOST-a. 

"Prema Poslovniku Sabora, Vlada mora odgovoriti. Ova točka ušla je u dnevni red Sabora, a sutra istječe rok od osam dana u kojem Vlada mora odgovoriti na naš prijedlog. Poslovnik ima snagu zakona. Postoji mogućnost da Plenković ignorira naš prijedlog jer on želi rekonstrukciju Vlade predstaviti kao svoju odluku, a ne zbog istraga koje su pokrenuli USKOK i DORH, kao i zbog zahtjeva oporbe", rekao je za RTL.hr Grmoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROCIJENIO SUDBINE /

Čačić u Direktu nahvalio Miloševića, Aladrovića, ali i Božinovića. 'Paladina? Prvi ga put vidim'. Analizirao rekonstrukciju, ali i izložio svoj solarni plan

Image
PROCIJENIO SUDBINE /

Čačić u Direktu nahvalio Miloševića, Aladrovića, ali i Božinovića. 'Paladina? Prvi ga put vidim'. Analizirao rekonstrukciju, ali i izložio svoj solarni plan

Nastavio je kako je Ustavni sud dao izjavu po kojoj Poslovnik Sabora ima snagu zakona i da premijer ne bi trebao ignorirati zahtjev oporbe, a time i Poslovnik.

"Ako premijer izignorira Poslovnik, ne postoje sankcije za Vladu, ali u svakoj demokratskoj zemlji, kada Vlada prekrši zakon, to je onda politički kraj Vlade i gubljenje političkog i moralnog autoriteta. On to može napraviti (izignorirati prijedlog oporbe), no kakve su posljedice? To će utjecati na perspektivu Vlade, a već sad imaju toliko krimena, ministri su pod istragama", rekao je Grmoja. 

Dodao je i to da je Sabor najviša institucija Republike Hrvatske te da bi kršenje Poslovnika Sabora bilo kršenje parlamentarnog sustava i degradiranje Sabora. 

"I na to bi onda trebao reagirati Ustavni sud. U normalnoj državi Ustavni sud pozvao bi Vladu da se izjasni", kaže Grmoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, MOST-ovci traže smjenu potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića zbog istrage u aferi "po babi i stričevima" u kojoj se sumnja na pogodovanje u dodjeli državnih poticaja, potom ministra Josipa Aladrovića zbog sumnje u pogodovanje prilikom zapošljavanja pojedinaca u HZZO-u, dok smjenu ministra Tomislava Ćorića traže zbog krakova u aferi Vjetroelektrana.

Inače, prema članku 125. Poslovnika Sabora, "Vlada je dužna očitovati se najkasnije u roku od osam dana od dana uvrštavanja prijedloga u dnevni red".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i da Vlada izignorira MOST-ov prijedlog, to ne bi to bilo prvi put jer je to napravio 2016. i premijer Tihomir Orešković. On je jednostavno izignorirao zahtjev HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom za smjenom Tihomira Oreškovića, donosi Novi list. Ovaj jednostavno nije sazvao sjednicu Vlade u kojoj su bili Karamarkovi ljudi koji bi prihvatili prijedlog stranke. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo