Inicijativa triju mora / Susret hrvatske predsjednice i poljskog premijera: o energetici i vanjskoj politici

Energetika i vanjska politika provlače se kroz još jedan današnji događaj - susret hrvatske predsjednice i poljskog premijera.

13.6.2017.
18:40
VOYO logo

Energetika i vanjska politika provlače se kroz još jedan današnji događaj - susret hrvatske predsjednice i poljskog premijera. I poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi i predsjednici Hrvatske iznimno je stalo do Inicijative triju mora.

“Inicijativa Triju mora namijenjena je upravo koheziji, dakle povezivanju prostora one autentične srednje Europe od sjevera prema jugu - od Baltičkoga do Jadranskog i do Crnog mora.”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezivanje sjevera i juga je srž inicijative koju mnogi doživljavaju kao svojevrsni antiruski bedem na istoku Europe, pa ne čudi američki interes da ona zaživi. U Varšavu za tri tjedna stiže i američki predsjednik Donald Trump. Poljski predsjednik tvrdi - zasluga je to i hrvatske predsjednice.

“Gospođo predsjednice, to je naš zajednički uspjeh. Ja sam pozivao Trumpa dva puta, ali vaša je velika zasluga i uspjeh što će doći i mogu vam čestitati i zahvaliti na tome.”, izjavio je poljski predsjednik Duda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodilo se to tijekom nedavnog NATO summita u Bruxellesu, koji je predsjednica iskoristila da Trumpa pozove i u Hrvatsku.

“Tijekom prijema prije večere pozvala sam ga u posjet Hrvatskoj, on je pokazao doista iznimno zanimanje i rekao je da bi volio doći u posjet.”, rekla je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz poljskog predsjednika, u Hrvatskoj je i ukrajinski premijer. Unatoč brojnim kritikama kako usred Kijeva nije trebao govoriti da je Krim ukrajinski, premijer Plenković kaže da bi uvijek ponovio isto.

“U ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, Hrvatska želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak.”, kazao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci zadovoljstvo potporom, kao i već formiranom radnom skupinom, ne kriju.

“Želim zahvaliti gospodinu Plenkoviću, cijeloj Vladi i cijelom hrvatskom narodu na principijelnoj poziciji u podršci Ukrajini u ovim teškim vremenima kada je Ukrajina postala žrtvom ruske agresije.”, izjavio je Volodymyr Groysman, ukrajinski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se u obzir uzme jučerašnji posjet rumunjskog premijera, riječ je o pravoj diplomatskoj ofenzivi. Profesor Radovan Vukadinović misli kako je ovo najvažniji diplomatski iskorak koji bi Hrvatsku napokon trebao odmaknuti od tzv. Zapadnog Balkana.

“Ovo je nastojanje da se ide u centralnu Europu, a isto tako želja da se s partnerima, od Rumunja, Poljaka, Ukrajinaca, vjerojatno će i ostali doći na red, stvori jedna ekipa koja će moći razgovarati o tome što bi ta centralna Europa trebala značiti.”, rekao je profesor na Fakultetu političkih znanosti, Radovan Vukadinović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak američkog predsjednika na sastanak Inicijative triju mora vidi pak kao dokaz da SAD nije odUstao od Balkana. Jedino otvoreno pitanje je hoće li inicijativa stvoriti cjelinu koja će biti primjer ostalima ili će biti tek tampon zona prema Rusiji. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo