JEDAN NOVOZARAŽENI, JEDNA OSOBA PREMINULA: / Presice stožera više nisu svaki dan! Capak izbjegao odgovoriti na pitanja o izborima

Image
Foto: Darko Tomas/POOL/CROPIX

Sve više zemalja popušta mjere, polako se otvaraju i granice, no dok u Europi stanje jednjava, žarišta se sele u mnogoljudne zemlje poput Rusije i Brazila.

15.5.2020.
7:14
Darko Tomas/POOL/CROPIX
VOYO logo

• U Hrvatskoj ukupno 2222 zaraženih koronavirusom• Umrlo je 95 ljudi, izliječeno je njih 1869• U svijetu je 4.452.820 oboljelih od Covida-19, a umrlo je 300.074• Oporavljenih je 1.675.943

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija, Švicarska i Lihtenštajn stvorile novi 'putnički balon'

15:41 - Nakon što su Estonija, Latvija i Litva od danas otvorile "putnički balon", što pretpostavlja nesmetano putovanje i prelaženje granica, austrijski kancelar Sebastian Kurz dogovorio je sa Švicarskom i Lihtenštajnom mogućnost poutovanja po jednakom principu od 15. lipnja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani i dalje imaju visoke brojke

15:41 - Objavljeni su podaci za Švedsku. U toj je zemlji u zadnja 24 sata od komplikacija koronavirusom umrlo 117 osoba, a zarazilo se njih 625. Time je broj zabilježenih slučajeva u Švedskoj narastao na 29.207, a mrtvih na 3646.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska bez preminulih od COVIDA-19 po prvi put nakon ožujka

15:15 - Po prvi put nakon ožujka u Danskoj nije zabilježen niti jedan smrtni slučaje povezan s koronavirusom. No, zabilježeno je 78 slučajeva zaraze.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova preminula osoba u Srbiji

15:15 - U Srbiji su u protekla 24 sata zabilježena 64 nova slučaja zaraze i jedna smrt.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja negirala da im je pandemija izmakla kontroli

15:15 - Sjeverna Koreja je odgovorila na napise svjetskih medija o neobuzdanoj epidemiji koronavirusa u toj zemlji propagandnim filmićima koji pokazuju stanovnike Pyongyanga u šetnji i svakodnevnim aktivnostima, a koji su navodno snimljeni prekjučer, piše BBC.

Službeni Pyongyang i dalje negira slučajeve zaraze koronavirusom, dok informacije koje dolaze iz te zemlje sugeriraju kako vlada kronična nestašica zaštitne opreme i kaos u trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Austrijanci otvorili ugostiteljske objekte

15:08 - Austrija je danas ponovno otvorila svoje kafiće i restorane, a bečki gradonačelnik Michael Ludwig najavio je dijeljenje vaučera od 50 eura svim kućanstvima u gradu kako bi ih potaknuo na odlaske u ugostiteljske objekte tijekom narednih mjeseci, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Međimurje je tjedan dana 'corona-free'

15:05 - Međimurska županija i dalje je županija bez oboljelih osoba koronavirusom. Nakon 31 dan bez novih slučajeva oboljelih osoba, Međimurje je i sedmi dan "corona-free" regija, stoji u izvješću Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stožer iznio nove podatke

14:10 - Nacionalni stožer civilne zaštite obznanio je podatke za protekla 24 sata za cijelu zemlju. Tako je zabilježen jedan novi slučaj, ukupno 2222. Preminula je jedna ženska osoba, u KBC-u Split, 1923. godište iz Doma umirovljenika u Makarskoj. Ukupno je umrlih 95. Na respiratoru je 8 bolesnika, hospitalizirano ih je 142. U bolnicama se oporavilo 716 ljudi, odnosno pet više nego jučer, a kod kuće imamo 1153 oporavljenih, odnosno 1869 ukupno. Učinjeno je 1228 testiranja, ukupno 51.568, a postotak pozitivnih nalaza je 4,31 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji slučaj je kontakt ranije oboljele osobe koja radi u domu za starije osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji, pojasnio je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović istakuo je da s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i dozvole putovanja, donesena odluka da se od 18. svibnja ukidaju ograničenja u priobalnom linijskom pomorskom prometu, što znači uspostavljanje redovnog voznog reda. Izvan snage su stavljene odluke o izvanrednoj liniji Olib-Silba-Premuda-Zadar i teretne linije Zadar-Ancona.

Capak je komentirao odluku Slovenije da obznani kraj epidemije time da će to u Hrvatskoj ovisiti o broju slučajeva te drugim epidemiološkim faktorima. Odbio je komentirati koje će epidemiološke mjere biti propisane za izlazak birača na parlamentarnim izborima te dodao kako je to pitanje za Državno izborno povjerenstvo. "Kada DIP uputi zahtjev epidemiolozima, mi ćemo napraviti epidemiološki okvir onako kako najbolje znamo i možemo", potvrdio je Capak i dodao da ne zna što će DIP tražiti od epidemiologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš je komentirao da je osposobljavanje mobilnih timova za koronavirus posebna procjena Županijskih stožera, zbog čega su samo u Osijeku osjetili potrebu za formiranjem takvog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O "koronaletu" iz Frankfurta, Capak je rekao kako je aviokompanija imala spremne epidemiološke upute te da bi o pridržavanju tih mjera trebalo pitati kompaniju. Dodao je kako su sve epidemiološke mjere bazirane na preporukama, pa tako je preporučeno i jedno mjesto razmaka u zrakoplovu. Ponovio je kako je na letu zaraženo 13 osoba, od čega 9 iz Đure Đakovića, dok su ostali njihovi kontakti ili drugi putnici. Pojasnio je i upute za operna i kazališna zbivanja.

Ponovio je zašto je nedjelja stavljena kao neradni dan za trgovine, te pojasnio kako je ta odluka donesena zbog produljenja radnog vremena i dvije smjene u trgovinama, dodavši da su s druge strane htjeli rasteretiti mobilnost građana i spriječiti širenje zaraze. "Nedjelja je dan kada su ljudi više kod kuće i ne rade, pa mogu više vremena boraviti u trgovačkim centrima", pojasnio je Capak i dodao kako su iz APIS-a dostavili podatke da je petkom zabilježen najveći promet, čime je odbacio navode udruga trgovaca da je nedjelja najbitniji dan. Pojasnio je i važnost pauze tijekom dana zbog dezinfikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak je povrdio da su hospitalizirani svi korisnici domova za starije osobe koji primaju dijalizu zbog izbjegavanja duge komunikacije između bolnica i domova te dodao kako razmatraju mogućnost njihova vraćanja u domove. Naglasio je kako treba ispuniti sve uvjete da bi se oni sigurno vratili u domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak je ponovio da kod COVIDA-19 nema jamstva, ali jamči da je epidemiolog koji je dogovarao povratak radnika Đure Đakovića iz Švedske, koji nisu testirani, iskusan. Naglasio je kako je dogovoreno da osobe koje imaju simptome zaraze ostanu u Švedskoj, a povratak ostalih radnika će biti izveden po principu repatrijacije, po dolasku će im biti uzet bris i predane epidemiološke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je naglasio kako će sljedeća konferencija za medije biti održana u ponedjeljak u 14 sati. Za subotu i nedjelju će Stožer civilne zaštite izdati priopćenja s novim podacima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji slučaj zaraze u Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježen sinoć

13:43 - Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić izvijestio je kako trenutno nema novooboljelih od bolesti COVID-19 te da je na području županije od početka epidemije zabilježeno ukupno 88 slučajeva oboljenja. Zadnji slučaj bio je potvrđen sinoć.


Primorsko-goranska županija nadomak titule 'corona-free zone'

13:43 Epidemiološka situacija na području Primorsko-goranske županije sve je bolja i ukoliko se ovaj trend bez novozaraženih osoba nastavi, uskoro bi mogli postati regija bez COVID-pozitivnih osoba.

"Naime, prema jutrošnjim podacima iz Stožera civilne zaštite PGŽ još je jedna osoba ozdravila tako da sada imamo još samo 16 korona pozitivnih, a 55 ih je ozdravilo", potvrdili su iz Županijskog stožera.


Nema novooboljelih u Sisačko-moslavačkoj županiji

13:43 - Na području Sisačko-moslavačke županije na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od COVID-19 te su na županijskom području još četiri pacijenta s ovom zaraznom bolesti, doznaje se od njihova Stožera.


Nema oboljelih ni u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:43 - U Krapinsko-zagorskoj županiji protiče 17. dan bez novooboljelih, objavio je načelnik Stožera civilne zaštite. U protekla 24 sata ozdravile su još dvije osobe. Ukupno je 118 ozdravljenih, 20 slučajeva u županiji je aktivno, a 18 osoba se nalazi u samoizolaciji. U protekla 24 sata obavljena su 74 testiranja, 56 je negativno, a za 18 se čeka. Ukupno je uzeto 2372 briseva.


Što će biti s rukovanjem nakon pandemije?

13:37 - Sa smirivanjem epidemije koronavirusne bolesti život se počinje polako vraćati u normalu, no što s nekadašnjim navikama poput rukovanja?

"Nismo bili svjesni koliku moć ima rukovanje", kaže Michelle Ngome, stručnjakinja za marketing iz udruženja African American Marketing Association za USA Today. "Rukovanje znači kontakt, suglasnost, suradnju, pozdrav. To je znak pristojnosti. No u skoroj budućnost rukovanje je mrtvo."

A možda se neće nikad ni vratiti. Rukovanje je za sada, uz pravila o socijalnom distanciranju, arhivirano. Prema nedavnoj anketi Business Insidera više od polovice Amerikanaca želi trajno izbaciti rukovanje kao način pozdrava, čak i nakon završetka pandemije covida-19, a samo 11 posto sklono je zadržati rukovanje. Preostali ispitanici nisu bili sigurni što učiniti s problemom rukovanja.

Njih 22 posto predložilo je da se rukovanje zamijeni mahanjem rukom, iako je malo neobično zamisliti američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemačku kancelarku Angelu Merkel kako mašu jedan drugome. Oko 15 posto je za to da verbalni pozdrav zamijeni rukovanje,14 posto je za klimanje glavom, a osam posto je za naklon gornjim dijelom tijela. Nešto manje od 4 posto sugeriralo je pozdrav dodirom zatvorenih šaka.

Neki su pod dojmom filmske industrije bili za pozdrav iz filma "Black Panther" s rukama prekriženim na prsima poput mumija egipatskih faraona ili za 'vulkanski pozdrav' iz "Zvjezdanih staza" s dlanom okrenutim osobi koju se pozdravlja s razmakom između trećeg i četvrtog prsta ruke.

Čak je i dr. Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji vodi američke napore u borbi protiv koronavirusa, sugerirao kako bi trebalo trajno izbaciti rukovanje kao način pozdrava. "Kao društvo trebamo zaboraviti na rukovanje", kazao je Fauci u travnju. "Ne trebamo se rukovati, trebamo prestati s tim običajem", poručio je objašnjavajući da je to jedan od važnih načina prijenosa bolesti.

Rukovanje postoji tisućama godina, prema stranici History.com. Vjerojatno se prvi put pojavilo kao način pozdravljanja kojim se pokazuje da osoba koja pozdravlja nema u rukama skriveno oružje. Povjesničari vjeruju da rukovanje u današnjem obliku nije postojalo do kraja 17. stoljeća kad su to kvekeri počeli koristiti kao pozdrav koji je egalitarniji od naklona tijelom ili šeširom. Do 19. stoljeća rukovanje se proširilo svijetom kao uobičajeni način pozdrava.

Image

Tom Merton/Caia Image/Profimedia

Slovenci otvorili granicu zbog dobre suradnje s hrvatskim epidemiolozima

13:32 - Odlukom o proglašenju kraja epidemije covida-19 slovenska je vlada mnoge zatekla, no prema riječima njezina glasnogovornika radilo se o koraku koji je donesen temeljem dobre epidemiološke slike u Sloveniji, te poboljšanju stanja u Europi, ali i dijalogu slovenskih i hrvatskih epidemiologa.

Sinoćnjom odlukom određuje se među ostalim da je granica za ulazak i tranzit otvorena za sve državljane i rezidente iz članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan Europe, dok za državljane iz "trećih" država izvan EU-a ostaju dosadašnja ograničenja, pa i obvezna karantena, osim u posebnim slučajevima. Što se tiče državljana EU-a i EGP-a njihov se ulazak i tranzit na granici može odbiti ako izjave da su inficirani koronavirusom ili ako imaju izražene simptome covida-19, a slovenska vlada može reagirati "u realnom vremenu" i brzo promijeniti režim ulaska i tranzita ako se u Sloveniji pojavi novo veće žarište bolesti, pojasnio je glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin.

Na pitanje što se promijenilo u odnosu na zadnje dane, kad se najavljivalo da će za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske i dalje važiti obvezna samoizolacija i testiranje na koronavirus nakon sedam dana karantene, Kacin je kazao da se radi o sličnim epidemiološkim slikama u obje države, te da je došlo do velikog napretka u razgovorima epidemiologa iz nacionalnih ustanova za javno zdravlje u zadnjih nekoliko dana. Dodatan razlog da dođe do liberalizacije režima na slovenskoj granici s Hrvatskom Kacin je obrazložio potrebom da se olakša dolazak učenika iz pograničnih dijelova Hrvatske koji nastavu pohađaju u susjednim slovenskim školama budući da se od ponedjeljka u dijelu razreda obnavlja nastava "u živo", nakon što se dva mjeseca odvijala "na daljinu".

U vezi dileme je li dobro da je odlukom dopušten slobodan ulazak iz svih država EU-a i EGS-a, budući da u nekima od njih epidemija još nije pred završetkom, Kacin je rekao da je odluka u tom obliku donesena jer europska pravila ne dopuštaju diskriminaciju na temelju putovnice. No, dodao je, na granici je moguća selektivna obrada pojedinih konkretnih slučajeva i nekima se ulazak može odbiti ako imaju covid-19 ili pokazuju jasne simptome te bolesti. Osim s Hrvatskom, dijalog o otvaranju granica i zahtijevanim protokolima vođen je i s drugim susjednim zemljama u regiji koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, što je omogućilo da se uvede režim prijelaza bez karantene, sugerirao je Kacin.

Po njegovim će se riječima posebno pratiti režim prijelaza granice s Hrvatskom ovoga tjedna, kad se iz Hrvatske očekuje veći broj slovenskih državljana koji će tamo boraviti tijekom vikenda, a svoje procjene o svemu iznijet će na konferenciji za novinare u Ljubljani u ponedjeljak i stručnjaci iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (IJZ), naveo je glasnogovornik slovenske vlade. Upozorio je da zaštitne mjere usmjerene na kontrolu širenja virusa, poput fizičke distance, nošenja maski u zatvorenim prostorima, te preporuke o higijeni ruku itd. i dalje ostaju na snazi, te rekao da se "pravi kraj epidemije" zapravo očekuje krajem svibnja, pa je sinoćnja odluka o opozivu epidemije koja je mnoge iznenadila donesena "unaprijed", odnosno "na zalihu".

Ukidanje svih epidemioloških zaštitnih mjera u Sloveniji moguće je očekivati tek kad se "epidemija zaključi i više je ne bude". Neke će mjere ostati na snazi sve do 1. srpnja, dok bi se okupljanja i priredbe s velikim brojem sudionika kako sada stvari stoje mogle dopustiti tek s početkom iduće godine, naveo je Kacin. Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata u zemlji uz 1023 testiranih pozitivna na covid-19 bila samo jedna osoba, 29 ih je u bolnicama, tako da je broj novooboljelih kao i zadnjih desetak dana minimalan, a onih u bolnicama stalno se smanjuje. U zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, pa broj preminulih među zaraženima ostaje na 103.

Premijer Janez Janša u četvrtak je u parlamentu naveo da je Slovenija prema epidemiološkim podacima u Europi najuspješnija kad se radi o smirivanju epidemije, no da će se njegova vlada sada posvetiti gospodarskom oporavka i mjerama kako bi se izbjegla duboka gospodarska depresija koja bi mogla inače zaprijetiti. Vladin glasnogovornik Kacin izjavio je danas novinarima da će vlada i nakon proglašenja kraja epidemije i dalje pomagati turističkom sektoru kojega je dosadašnje stanje teško pogodilo, a jedan je od važnijih gospodarskih grana s 12-postotnim udjelom u BDP-a. Vlada o novom paketu pomoći turističkim tvrtkama vodi dijalog s predstavnicima turističke djelatnosti, a sredinom idućeg tjedna planira donijeti zakon o pomoći turizmu i uputiti ga u parlament na potvrđivanje, naveo je Kacin novinarima.

Image
Foto: Profimedia

Jure Makovec/AFP/Profimedia

Talijani od 3. lipnja dopuštaju putovanja

13:03 - Italija planira dopustiti putovanja širom zemlje počevši od 3. lipnja, doznaje Reuters. Ovaj dokument još je podložan promjenama, a unjemu stoji kako će se između regija moći putovati od 18. svibnja.


Belgijanci bilježe crne brojke

13:00 - U Belgiji je u proteklih 24 sata zabilježeno 353 novozaraženih, a 56 osoba izgubilo je život.


Španjolci bilježe najmanji broj umrlih od ponedjeljka

13:00 - Španjolske vlasti su izvijestile o 643 nova slučaja zaraze te 138 preminulih osoba, što je najmanji dnevni broj umrlih od ponedjeljka. Sada je u toj zemlji ukupno 27.459 ljudi preminulo od koronavirusa, a broj slučajeva zaraze iznosi 230.183.


Njemačka pokrajina ukinula karantenu

13:00 - Njemačka pokrajina Sjeverna Rajna-Zapadna Falačka ukinula je karantenu, čak i za povratnike s putovanja iz EU, Islanda, Norveške, Lihtenštajna, Švicarske i Velike Britanije.


Koronavirus se vratio na Novi Zeland

13:00 - Nakon tri dana bez zaraženih osoba, virus je otkriven kod mladića koji je povezan sa žarištem na fakultetu Marist u novozelandskoj metropoli Aucklandu, gdje je zabilježeno barem 85 slučajeva zaraze.

Na snazi je trenutačno druga razina mjera, što znači da trgovine mogu raditi, okupljanja do 100 ljudi su dozvoljena, a javni prijevoz ponovno je u funkciji.


Svi nalazi u Brodsko-posavskoj županiji negativni

12:52 - Svi pristigli nalazi u posljednja 24 sata bili su negativni tako da na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od COVID-19, ali tijekom dana očekuju se još rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana. Ukupan broj oboljelih osoba iznosi 32, ozdravilo je 15 osoba, a uz jednu ranije preminulu osobu, a broj aktivnih oboljelih osoba iznosi 16.

Image
ODBILI SU TESTIRATI HRVATSKE RADNIKE: /

Ne uklapa im se u strategiju borbe protiv koronavirusa - Hrvati kombijima idu kući

Image
ODBILI SU TESTIRATI HRVATSKE RADNIKE: /

Ne uklapa im se u strategiju borbe protiv koronavirusa - Hrvati kombijima idu kući

U posljednja 24 sata izvršene su 462 kontrole provođenja mjera za pokretanje gospodarskih aktivnosti od strane lokalnih stožera civilne zaštite, a za 11 utvrđenih nepravilnosti izdana su upozorenja radi otklanjanja istih, javljaju iz tamošnjeg Stožera civlne zaštite.


Nema novih zaraženih na krajnjem jugu Hrvatske

12:52 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od srijede su negativni, a na obradi su još 22 uzorka poslana na analizu u četvrtak. Još tri osobe su izliječene, a dosad je na teritoriju županije zabilježeno ukupno je 118 zaraženih, od čega 87 izliječenih te osam umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2537 uzoraka, naveli su iz Županijskog stožera civilne zaštite.


Pandemija gurnula Nijemce u recesiju

12:46 - Njemačko gospodarstvo potonulo je pod utjecajem koronakrize u recesiju, zabilježivši u prvom tromjesečju najveći pad aktivnosti od financijske krize, a ministarstvo financija upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji. Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti prema revidirani podacima državnog statističkog ureda smanjene 0,1 posto.

To znači da je Njemačka tehnički u recesiji koju neki ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. Na godišnjoj razini bruto domaći proizvod najvećeg europskog gospodarstva smanjen je 2,3 posto, nakon 0,4-postotnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuju izračuni podaci Destatisa.

Njemačka je zbog pandemije koronavirusa značajno ograničila kretanje građana, zatvarajući škole i promet, ali su tvornice i uredi nastavili s radom a vlada je kompanijama osigurala i izdašnu pomoć. Zato je pad gospodarstva ipak blaži nego u susjednoj Italiji i Francuskoj, napominje Reuters.

Iz njemačkog ministarstva financija upozoravaju ipak da će drugo tromjesečje biti lošije nego prvo. Od kraja travnja pokazatelji koji naznačuju trendove u predstojećem razdoblju ne ulijevaju nadu, iako bi se u svibnju mogao dogoditi zaokret, stoji u mjesečnom izvješću ministarstva o stanju u gospodarstvu.


Koronavirus bi mogao nanijeti nezamislivu štetu svjetskom gospodarstvu

12:46 - Pandemija koronavirusa mogla bi svjetsko gospodarstvo stajati između 5.800 i 8.800 milijardi dolara, objavila je Azijska razvojna banka (ADB).


Nema novih slučajeva zaraze u Osječko-baranjskoj županiji

12:41 - U Osječko-baranjskoj županiji nakon provedena 162 testiranja u proteklih 24 sata, nije otkriven niti jedan novi slučaj zaraze.


Nema novih zaraženih u Zadarskoj županiji

12:39 - Nema novooboljelih osoba na području Zadarske županije. Jučer su testirana 34 uzorka, a od početka epidemije 2310 uzoraka. Aktivni nadzor provodi se nad 30 stanovnika, a istekao je za 3809 osoba. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije, priopćili su iz Zadarske županije.


Nula oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji, čeka se 90 nalaza

12:37 - Šibensko-kninska županija nema novozaraženih. No, čekaju se rezultati još 90 briseva štićenika Cvjetnog doma, koji bi trebali stići sutra.


U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nema novooboljelih

12:35 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do petka u 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije sedamnaesti dan za redom nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada je ukupno izliječeno 115 osoba, a četiri su preminule.

Grad Zagreb nema niti jednu novopozitivnu osobu. Do danas je ukupno testiranih 9508 ljudi.


Dvoje mještana Vela Luke bilo na koronaletu iz Frankfurta

12:33 - Dvoje mještana Vela Luke i Lumbarde na Korčuli bilo je u avionu s 12 zaraženih putnika koji je 2. svibnja iz Frankfurta sletio u Zagreb, doznaje Dubrovački dnevnik. Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska potvrdila je kako se Korčulani nalaze u samoizolaciji koja im traje još dva dana.

Županijski stožer se još nije oglasio o epidemiološkoj situaciji u posljednja 24 sata.


U Lici nema novih slučajeva

12:30 - Iz Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije poručuju kako 27. dan za redom nema novooboljelih osoba te se nastavlja povoljna epidemiološka situacija. Izvijestili su kako je u protekla 24 sata provedeno dodatno testiranje nad 14 osoba, od čega je pristiglo sedam negativnih nalaza, dok se za još 10 osoba rezultati tek očekuju.

Na području županije ukupno su oboljele 22 osobe, od čega je 21 osoba izliječena. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je na ukupno 383 osobe.


Preminula žena iz Doma za starije u Makarskoj

12:00 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 160 obrađenih testova, između ostalih i 28 s Brača, danas nema novooboljelih osoba. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je ukupno izliječeno 414 osoba.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je ženska osoba stara 97 godina, korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju.

Ukupno 38 osoba je hospitalizirano, 103 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji, pet osoba je na respiratoru i to tri iz Splitsko-dalmatinske županije i dvije iz Šibensko-kninske županije, a pet osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.


Puljak upozorila na tajenje informacija o inspekciji u splitskom Domu za starije

12:00 - Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak podsjetila je u petak da je pravo na pristup informacijama tijela javne vlasti zajamčeno Ustavom, no unatoč tome ministarstva socijalne skrbi i zdravstva skrivaju izvještaje inspekcija o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne.

Komentirajući potvrdu Državnog odvjetništva da objava izvještaja inspekcija provedenih u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici ne bi narušila izvide koji se provode, Puljak u priopćenju ističe da unatoč tome Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravstva od javnosti uporno skrivaju izvještaje inspekcija o stanju u splitskom domu. Optužujući ih da obmanjuju javnost lažnim informacijama, Puljak kaže da je takvo postupanje oličenje netransparentnosti i neodgovornosti, koje budi opravdanu sumnju u prave namjere Vlade, ali i lokalne vlasti.

"Ovakvim načinom 'komunikacije' prema javnosti, koja neupitno ima pravo znati što su utvrdile inspekcije, Vlada pokazuje da su joj stranački interesi važniji od 18 izgubljenih ljudskih života. To je nedopustivo i za takve postupke nema nikakvog opravdanja, a pogotovo nas čude s obzirom da tvrde kako nisu utvrđene nikakve nepravilnosti“, poručuje Puljak.

Pita se zašto je na čelu doma još uvijek arheolog i HDZ-ovac Ivan Škaričić, zaslužan za milijunske gubitke u poslovanju, za čijeg je mandata virus ušao u dom. "Ni splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban niti premijer Andrej Plenković ne smatraju važnim smijeniti ga s te pozicije pa se pitamo što se još treba dogoditi da HDZ prestane štititi svoj stranački kadar na štetu građana", navodi Puljak.

Image

Ivana Ivanovic/PIXSELL

NATO raspravljao o COVIDU-19, sudjelovao i načelnik Glavnog stožera HV-a

11:25 - Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj sudjelovao je u četvrtak na videokonferenciji Vojnog odbora NATO-a na kojoj se prvenstveno raspravljalo o pandemiji covida-19 i reakciji NATO-a na tu globalnu zdravstvenu krizu, priopćio je u petak MORH.

"Pandemija je uzrokovala je nepredvidive posljedice za sve naše zemlje pojedinačno, ali i za Savez u cjelini", rekao je admiral Hranj i naglasio kako je u ovim izazovnim vremenima najvažnije očuvati sposobnosti za vojne zadaće i spremnost pružanja potpore civilnim institucijama. "Hrvatska se suočila s dva izazova: pandemijom korona virusa i snažnim potresom koji je pogodio glavni grad Zagreb te prouzročio velike štete. U obje krize, Hrvatska vojska odigrala je značajnu ulogu i pokazala kako je sposobna pružiti pomoć u svim situacijama", istaknuo je Hranj.

Osim o pandemiji novog koronavirusa SARS-CoV-2, Vojni odbor NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera zemalja članica raspravljao je i o misijama i operacijama Saveza s naglaskom na Afganistan i Irak, sposobnosti NATO obrane i odvraćanja, nastavku aktivnosti Saveza u borbi protiv terorizma te suradnji NATO-a i Europske unije. Sljedeći sastanak Vojnog odbora NATO-a planiran je za rujan u Rimu, ukoliko situacija uzrokovana koronavirusom to dozvoli, priopćeno je.


Bjelovarsko-bilogorska županija mjesec dana bez novih slučajeva

11:20 - Iz Bjelovarsko-bilogorske županije su izvijestili kako protiče i 30. dan bez novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 52, osobe, a 32 nalaza su negativna dok se ostatak očekuje tijekom dana.

"U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i dalje je koronavirusom zaražena samo jedna osoba", dodaju.


Rusija i dalje bilježi ogroman broj novih slučajeva

10:38 - Rusija je u petak potvrdila novih 10.598 novozaraženih i 113 preminulih osoba. Ukupno od početka pandemije u površinom najvećoj zemlji svijeta zabilježena su 262.843 slučaja, dok je 2418 ljudi umrlo.


U dijelovima Japana ukinuto izvanredno stanje, Tokio ulazi u 'novu normalnost'

10:38 - Veliki dijelovi Japana u petak su obilježili prvi dan ukidanja izvanrednog stanja, a guverner Tokija je kazao stanovnicima da se pripreme za "novu normalnost", s restrikcijama koje su i dalje na snazi u glavnom gradu i ostalim metropolama. Softbank i McDonald's su objavili da će se vratiti normalnom poslovanju u 39 od 47 prefektura koje su sada izuzete od mjera izvanrednog stanja. Tih 39 prefektura čine oko 55 posto od 126 milijuna stanovnika Japana.

Premijer Shinzo Abe ukinuo je izvanredno stanje u tim prefekturama u četvrtak, ali je kazao da urbana središta Tokija i Osake te šest ostalih prefektura ostaju pod restrikcijskim mjerama sve dok ne bude uvjerljive potvrde da je virus obuzdan. Izvanredno stanje daje veće ovlasti guvernerima da ljudima kažu da ostanu kod kuće te da se zatvore škole i poslovni subjekti, ali nema kazne za nepridržavanje uputa.

"Čak i u područjima u kojima je izvanredno stanje ukinuto, željeli bismo da se ljudi suzdrže od kretanja između prefektura što je više moguće, barem još ovaj mjesec", kazao je ministar u vladi Yoshidide Suga.

Mjere ograničenja u prijestolnici će ostati na snazi do kraja svibnja. Tokijski guverner Yuriko Koike je rekao da se prije popuštanja mjera trebaju ispuniti neki uvjeti, a jedan od njih je da dnevni broj novozaraženih padne ispod 20. Ograničenja za poslovne djelatnosti će se ukidati postupno.

Image

STR/AFP/Profimedia

Vukovarsko-srijemska županija već 17 dana bez novih slučajeva zaraze

10:32 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija je stabilna. Županija je već sedamnaesti dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je tako ukupno oboljelih i izliječenih osoba 40. U protekla 24 sata testirano je 40 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1629. COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 55 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19, doznaje se od tamošnjeg Stožera civilne zaštite.


Pet aktivnih slučajeva zaraze u Požeško-slavnonskoj županiji

10:30 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno pet slučajeva zaraze koronavirusom te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalaze četiri osobe, a 13 uzoraka je poslano na analizu. Ukupno su testirane 823 osobe, poručili su jutros iz tamošnjeg županijskog Stožera.


U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih, stigla zaštitna oprema

10:25 - Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije poručuju kako u protekla 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa. Jučer je testirana 61 osoba, a dosad je pristiglo 40 nalaza koji su negativni, javlja Kaportal.

U Karlovačkoj bolnici trenutno nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, a na kućnom se liječenju nalazi jedna osoba. U samoizolaciji su tri osobe. Dsad je u Karlovačkoj županiji izliječeno 28 osoba, a jedna je preminula. Kroz redoviti ambulantni pregled je primljeno 1300 osoba.

S nacionalne razine stigla je veća količina opreme, a podjela prema centrima za socijalnu skrb, domovima za starije i nemoćne, Crvenom križu će se izvršiti sljedeći tjedan iz skladišta županijskog Stožera.


Nema novooboljelih u Istri

10:20 - Stožer civilne zaštite Istarske županije jutros je izvijestio kako je u protekla 24 sata na koronavirus testiran 71 uzorak te da su svi negativni. Dodali su kako je u obradi još 16 uzoraka.


U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih već 13 dana

10:17 - Na području Virovitičko-podravske županije, trinaesti dan zaredom nema novozaraženih osoba od koronavirusa, poručili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. U posljednjih 24 sata testirano je 20 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je dosad testirano 905 osoba. Od početka pandemije, na području županije, zabilježeno je devet slučajeva zaraze, od čega se pet osoba oporavilo, troje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo.


Koronavirus ušao u najveći izbjeglički kamp na svijetu

9:16 - Dvoje izbjeglica naroda Rohingya zaraženo je u najvećem izbjegličkom kampu na svijetu, koji se nalazi u Bangladešu, a u kojem je smješteno oko milijun ljudi. Zaraženi su smješteni u izolaciju te im je pružena liječnička pomoć, a uskoro će biti testirano još 1900 izbjeglica koje su također smještene u izolaciju.

Image

SUZAUDDIN RUBEL/AFP/Profimedia

Meksiko je na vrhuncu pandemije, prvi put zabilježili preko 2000 slučajeva u 24 sata

9:12 - Meksiko je jučer po prvi puta u jednom danu zabilježio više od 2000 slučajeva zaraze. U toj je zemlji u protekla 24 sata zabilježeno 2409 slučajeva zaraze te 247 smrtnih slučajeva. Vlasti javljaju kako je to vrhunac epidemije, a ujupan broj potvrđenih slučajeva je trenutno veći od 40.000, uz 4477 smrti.


WHO: U Africi će od COVIDA-19 umrijeti manje ljudi nego u Europi i SAD-u

9:10 - Gotovo 250 milijuna ljudi diljem 47 afričkih država bit će zaraženo koronavirusom sljedeće godine, ali mnogo manje će ih umrijeti nego u Europi i SAD-u, potvrdila je studija Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Africi. Njome se predviđa niska stopa prijenosa i širenja virusa u odnosu na druge kontinente te ukupno oko 190.000 smrtnih slučajeva.


Virologinja koja je izolirala velike boginje ne boji se drugog vala koronavirusa

9:06 - Poznata beogradska virologinja dr. Ana Gligić bila je 1972. na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja, a sada kaže da će epidemije koronavirusa diljem svijeta u svibnju početi slabjeti. Dodala je i kako je drugi val zaraze ne treba očekivati, ali i da je moguće nastajanje džepova, odnosno manjih žarišta, poput onoga na Braču.

Više doznajte OVDJE.

Image
Foto: N1

Dnevni rekord novozaraženih u Brazilu, a predsjednik za otvaranje ekonomije

8.05 - Brazil je u četvrtak zabilježio rekordna 13.944 nova slučaja zaraze koronavirusom, a predsjednik Jair Bolsonaro poziva poslovnu zajednicu u financijskom centru Sao Paulu da od guvernera zatraže popuštanje mjera izolacije kako bi se pomoglo ekonomiji zemlje.

Brazil je najpogođenija zemlja Latinske Amerike epidemijom virusa SARS-CoV-2 s 202.918 potvrđenih slučajeva zaraze i 13.933 umrlih. Bolsonaro upozorava na gospodarsku štetu nastalu mjerama ograničenja koje su donijele državne i lokalne vlade diljem Brazila i zagovara ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti. Na videokonferenciji je poslovnim čelnicima poručio da moraju "tvrdo igrati" s guvernerom Sao Paula koji je uveo mjere socijalnog distanciranja i odbija provesti Bolsonarov najnoviji dekret o otvaranju teretana i kozmetičkih salona.

"Jedan čovjek određuje sudbinu Sao Paula. On odlučuje o budućnosti brazilskog gospodarstva. Uz svo dužno poštovanje, morate nazvati guvernera i igrati tvrdo jer je to ozbiljno pitanje, to je rat. U pitanju je Brazil", rekao je Bolsonaro. Guverner brazilske financijske prijestolnice Joao Doria pozvao je stanovnike da ostanu kod kuće i zatvorio svu proizvodnju i djelatnosti koje nisu od ključne životne važnosti do 31. svibnja. On je jedan od najmanje 10 guvernera koji su poručili da neće slijediti predsjednikove naputke.


'Maska u zatvorenom se apsolutno treba nositi'

7.50 - 'Hrvatska ima povoljnu epidemiološku situaciju. Prva smo europska zemlja koja otvara vrata turistima', kazala je Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva za HRT.

"U Hrvatsku će za početak biti dozvoljen ulazak svima koji to moraju. Imaju nekretnine, brod ili neki gospodarski interes. Zašto se ne bi otvorili zemljama koje imaju dobru epidemiološku situaciju, kao što je primjerice Slovenija", kazala je Maja Grba Bujević. Dodala je kako svi koji žele doći moraju imati zahtjev i njihov će se ulazak razmotriti, a na granici će dobiti upute da znaju što se od njih očekuje.

"Želimo da ljudi dođu kod nas na more. Moramo se naviknuti na 'novo normalno'. Ne treba dramatizirati. Zadatak je Stožera da prati situaciju i prati mjere. Naravno da je moguće da negdje izbije neko novo žarište, ali naši epidemiolozi rade dobar posao", poručila je. Bitno je da nema lokalne transmisije, uvjerava.

Čudi se malo Sloveniji koja se već proglasila kao 'korona free' zemlja. Više je puta ponovila da se moramo pridržavati mjera i održavati distancu od 1,5 metara i izrazila razočaranje što ljudi premalo nose maske po tramvajima i u zatvorenim prostorima.

"Maska u zatvorenom se apsolutno treba nositi. Kad vidiš drugoga s maskom, to je nekakvo upozorenje da je virus još uvijek prisutan. I rukavice također. U ovoj epidemiji smo pokazali da smo strašno savjesni. Ali je dobro da nas nešto uvijek podsjeti. Nije još gotovo, ali ne sumnjam da će ova priča ići kraju - dobro", zaključila je.


Vatikan tone u ogroman minus: Pandemija im je ispraznila blagajnu

7.30 - Pandemija koronavirusa uvelike je financijski pogodila i Vatikan, koji lišen donacija i prihoda od muzeja tone u crveno. Optimistična predviđanja govore da će ove godine prihod Svete Stolice pasti za četvrtinu, a pesimistična idu i do 45 posto. Pandemija je izazvala kaos vatikanskim financijama, primoravši grad-državu da posegne duboko u rezerve i uvede jedne od najstrožih mjera kontrole troškova, uključujući zabranu putovanja i održavanje velikih događaja. "Pred nama su zasigurno vrlo teške godine", predviđa Antonio Guerrero Alves koji je u siječnju preuzeo dužnost prefekta Tajništva za ekonomiju Svete stolice. Otac Guerrero, 60-godišnji španjolski jezuit i poliglot, magistar je ekonomskih znanosti, zatim socijalne i političke filozofije i teologije. Bio je isusovački rizničar u Mozambiku i generalni vijećnik zadužen za glavne isusovačke ustanove u Rimu (Gregorijansko sveučilište, Biblicistički zavod, Vatikanski radio itd.), a na dužnosti glavnog rizničara naslijedio je australskog kardinala Georgea Pella.

Rimokatolička Crkva ima dva proračuna. Jedan se odnosi na Svetu Stolicu, 'vladu' Katoličke Crkve koja je u međunarodnom pravu priznata kao suvereni entitet. Uključuje središnju administraciju i veleposlanstva koja održavaju diplomatske odnose u više od 180 zemalja svijeta. Prihode ostvaruje od nekretnina, ulaganja i donacija, poput godišnjeg godišnjeg prikupljanja milodara krajem lipnja poznate kao "Petrov novčić".

Naime, na blagdan svetih Petra i Pavla 29. lipnja po svem svijetu skuplja se taj milodar, a riječ je o vjerničkoj solidarnosti s Papom da bi mogao obavljati redovite poslove, ali i za njegov rad, posebice uslijed ratnih sukoba ili prirodnih nepogoda. Papa Benedikt XVI. je u enciklici "Deus caritas est" ustvrdio da takvo dobročinstvo pripada prastaroj, ali i dubokoj biti Crkve koje se ona ne može odreći.

S pandemijom koronavirusa sve se poremetilo i procjenjuje se da će ukupni pad prihoda od koronavirusa za Svetu Stolicu i Državu Vatikanskog Grada biti do 25 milijuna eura.

"Za sada, Vatikanu još uvijek ne prijeti bankrot i ne treba ga se uspoređivati s nekom kompanijom koja mora ostvarivati profit", istaknuo je Guerrero i dodao da se predviđanja o padu prihoda kreću između "optimističnih" 25 posto i "pesimističnih" 45 posto. Podsjeća da se Sveta Stolica ne može, kao sve druge države, zadužiti ili povećati poreze.

Pandemija je drastično srezala dotok novca od muzeja koje je prošle godine posjetilo oko sedam milijuna ljudi. Godišnje vatikanski muzeji uprihode oko 90 milijuna eura, ali su sada zatvoreni još od 8. ožujka i najranije bi se mogli otvoriti krajem svibnja. To je, ukazuje Guerrero, gotovo tromjesečni gubitak prihoda. No, iako primorani na stezanje remena, Sveta Stolica i Vatikan zadržali su sva radna mjesta i plaće za svojih 5000 suradnika. Više čitajte OVDJE.


Testirana gotovo trećina stanovnika Wuhana

7.15 Vlasti kineskog grada Wuhana u petak su objavile da su dosad testirale više od tri milijuna svojih građana na koronavirus nakon što je pojava novih slučajeva izazvala bojazan od drugog vala širenja zaraze.

Cilj je testirati svih 11 milijuna stanovnika Wuhana, jer je proteklih dana otkriveno više asimptomatskih slučajeva. Riječ je o osobama koje ne pokazuju simptome, ali mogu širiti virus.

U Wuhanu se krajem prošle godine pojavio koronavirus i 80 posto svih slučajeva zaraze u Kini dogodilo se u tom gradu. Prošli mjesec Wuhan je izašao iz karantene koja je trajala 76 dana.

U Kini je zabilježeno 82.933 slučaja zaraze, a 4.633 osobe su umrle.


EU traži neovisnu istragu o porijeklu virusa

7.00 Visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je Kinu da značajnije doprinese borbi protiv pandemije koronavirusa.

U kolumni koja je u petak objavljena u "Frankfurter Allgemeine Zeitungu" Borrell poziva Kinu i da se više angažira u pronalaženju cjepiva, oporavku globalne ekonomije, te pružanju pomoći visokozaduženim zemljama u razvoju koje je ova kriza najviše pogodila.

Također, istaknuo je i da je potrebno obaviti neovisnu znanstvenu istragu porijekla pandemije koronavirusa.

Prije deset dana američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da postoje značajni dokazi da je koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu, a i predsjednik SAD-a Donald Trump je tada kazao kako je uvjeren da je virus nastao u kineskom laboratoriju.

Kina je odlučno odbacila takve optužbe, kazavši da administracija predsjednika Trumpa njima pokušava odvratiti pozornost od svoje nesposobnosti da se adekvatno nosi sa epidemijom koronavirusa.


Grčka u subotu otvara 515 plaža

Nakon što je 4. svibnja počela ublažavati restriktivne mjere, Grčka će u subotu otvoriti 515 plaža kako bi se pripremila za turističku sezonu u vrijeme pandemije koronavirusa, objavili su britanski mediji.

Na plažama će vrijediti niz restriktivnih mjera. Zbog fizičke distance na 1.000 kvadratnih metara moći će biti 40 posjetitelja, zabranjeno je točenje alkohola, nisu dozvoljene sportske aktivnosti poput nogometa, udaljenost između suncobrana bit će četiri metra, u restoranima i barovima neće biti stolova već će gosti moći preuzeti hranu i piće te ih konzumirati na svojim ležaljkama.

"Na plažama će vrijediti specifična pravila i njihova provedba strogo će se kontrolirati. Ovo je važan test koji moramo proći kako bi pokrenuli turizam", izjavio je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas.

Grčka se uspješno nosila sa epidemijom koronavirusa, ima 2.770 zaraženih, dok je 156 osoba preminulo.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nedavno je izjavio da je vlada posvećena tome da turistička sezona počne 1. srpnja. Turizam je najvažnija gospodarska grana i njegov udio u grčkom BDP-u iznosi oko 20 posto.


Baltičke zemlje otvaraju granice

Litva, Latvija i Estonija u ponoć su otvorile svoje granice, pa će njihovi državljani moći slobodno putovati unutar triju baltičkih zemalja, dok će za putnike iz drugih država biti obavezna samoizolacija od 14 dana.

Time je stvoren prvi "putnički balon" unutar Europske unije, a s ciljem da se oživi ekonomija koja je teško pogođena pandemijom koronavirusa. Ova odluka baltičkih zemalja dolazi u trenutku kad Europska komisija nastoji uvjeriti države članice EU-a da ponovno otvore granice.

Image
Foto: Pixsell

20.08.2017., Bregana - Povratak turista na granicnom prijelazu Bregana. Zbog vrlo gustog prometa tijekom turisticke sezone na vecini granicnih prijelaza cesta su i neizbjezna cekanja. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

"Baltički putnički balon prilika je za oživljavanje gospodarstva i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu", priopćio je litvanski premijer Saulius Skvernelis.

Procjene govore da će pad BDP-a u baltičkim zemljama zbog koronavirusa iznositi između sedam i osam posto.

"Baltičke zemlje imaju sličnu epidemiološku situaciju, mi smo bliski partneri a naše ekonomije su dobro integrirane. Zbog toga je sloboda kretanja ljudi i roba vrlo važna za regiju", kazao je Arnoldas Pranckevicius, predstavnik Europske komisije u Litvi.


Slovenija prva u Europi proglasila kraj epidemije

Slovenska vlada je na telefonskoj sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako je Slovenija postala prva europska država koja je to učinila.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No, budući da još uvijek postoji opasnost od širenja zaraze na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. ožujka, a do 13. svibnja utvrđeno je 1.464 slučaja zaraze, a od koronavirusa umrle su 103 osobe.

Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. ožujka i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije covid-19.

Vlada je u četvrtak donijela i mjere glede prelaska granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU-a prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantenu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike