SKUPA I SUROVA REALNOST /

Hrvati skoro pa europski prvaci po 'spajanju kraja s krajem'. Od nas gore samo tri zemlje EU

Image
Foto: Shutterstock

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u 2023. više od polovine hrvatskih kućanstava (66,3 posto) jedva spajalo kraj s krajem, odnosno s teškoćama podmirivalo osnovne mjesečne troškove poput plaćanja režija, stanarine i hrane

22.10.2024.
8:31
Shutterstock
VOYO logo

Da su cijene otišle u nebo Hrvatima, ne trebaju službene statistike. To vide svaki put kada odu u trgovinu, na tržnicu, trebaju platiti račune ili natočiti gorivo. A o rješavanju stambenog pitanja i kupnji vlastitih kvadrata tek ne treba govoriti.

No, najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u 2023. više od polovine hrvatskih kućanstava (66,3 posto) jedva spajalo kraj s krajem, odnosno s teškoćama podmirivalo osnovne mjesečne troškove poput plaćanja režija, stanarine i hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne čudi, kad prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 1.324 eura (podaci Državnog zavoda za statistiku u kolovozu), no koliko je pravo stanje, bolje dočarava medijalna plaća koja iznosi 1.134 eura, što znači da polovica zaposlenih mjesečno živi s iznosom manjim od toga.

Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Debelo je to iznad EU prosjeka gdje malo više od 45 posto kućanstava ima problema s podmirivanjem osnovnih troškova. U Europskoj uniji od nas su gore samo Grčka (87,6 posto), Bugarska (78,2 posto) i Rumunjska (68,1 posto). Za usporedbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje problema po ovom pitanju imaju stanovnici Nizozemske gdje kraj s krajem sklapa 19,7 posto kućanstava i Njemačke, gdje je taj postotak neznatno viši (21,8 posto).

POGLEDAJTE VIDEO: Pizza je skoro duplo skuplja, a pivo je samo za bogataše! Ekonomist objasnio kako možemo utjecati na cijene

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo