VIKEND PROGNOZA NIKOLE VIKIĆ-TOPIĆA / Sunčano, ali uz naoblaku: Doznajte kada je najbolje planirati izlet u promjenjivom vikendu pred nama

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Thinkstock

Tako će danas biti pretežno vedro, bez mogućnosti za kišu

28.9.2018.
12:22
Ivo Cagalj/PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Sunce, olujan vjetar, oblaci i malo kiše – doznajte za kad je najbolje planirati izlet u promjenjivom vikendu pred nama!

Nakon što nam je veći dio rujna bilo znatno toplije od prosjeka, klimatolozi će reći vrlo toplo i ekstremno toplo, prije nekoliko smo dana ušli u jedno svježije razdoblje, hladnije od prosjeka, koje i dalje traje. Iako nam sunca ne nedostaje, vrijeme je posljednjih dana vrlo promjenjivo, a čini se da tako ostaje i idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će danas biti pretežno vedro, bez mogućnosti za kišu. Poslijepodne i ugodno toplo s najvišom temperaturom na kopnu između 20 i 22 °C, a na Jadranu između 25 i 27 °C. Tek će navečer ponovno postati svježe, a kasnije, jačanjem vjetra, i hladno. Na sjevernom će Jadranu bura jačati na jaku nakon 19 sati, a na olujnu nakon 22 sata. U Dalmaciji će bura zapuhati tek nakon 18 sati i bit će slaba do umjerena, dok će u kopnenim krajevima Hrvatske, informacija za sve vas noćne ptice, tek iza 2 sata u noći zapuhati umjeren sjeverac i donijeti hladan osjećaj, no dobra vijest je da kiše vrlo vjerojatno neće biti. To noćno jačanje vjetra posljedica je prolaska oslabljene fronte nešto sjevernije od nas, a i najava vjetrovitog vikenda…

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Subota će na kopnu biti oblačnija nego petak, ali još djelomice do pretežno sunčana. Naoblaka će biti promjenjiva, pa je lokalno moguće i vrlo malo kiše, ponajprije u prvom dijelu dana, no ona će biti rijetka. Više će nam smetati umjeren, na trenutke i jak sjeverac zbog kojeg će biti hladno iako temperatura neće biti tako jako niska. Najniža jutarnja oko 7 °C, a najviša dnevna oko 18 °C.  Vjetar će navečer oslabjeti.

U nedjelju će biti malo povoljnije, sunčanije već od jutra uz osjetno slabiji vjetar. Iako će temperatura, i jutarnja i poslijepodnevna, biti malo niža nego u subotu, činit će se ugodnije i toplije zbog slabijeg vjetra i manje vlage u zraku. Ujutro će biti oko 5 °C, a danju oko 17 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIKEND NA JADRANU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu će vikend biti sunčan i suh, bez kiše. Ipak, u subotu će, kao i na kopnu, biti nešto oblačnije nego danas, no ti oblaci neće kvariti dojam sunčanog vremena. No, zato će vjetar kvariti dojam ugodnog vremena. Naime, već od ranog jutra, puhat će jaka i olujna bura duž cijele obale. Najjača će biti pod Velebitom, gdje su mogući udari do 130 km/h. U Dalmaciji do 90 km/h. Zbog bure će biti prilično hladno, u stvari hladnije nego što bi rekao pogled na termometar, koji će ujutro pokazivati vrijednosti oko 17 °C, a danju, na sjeveru 21 °C, na srednjem Jadranu oko 23 °C, a na jugu čak do 26 °C.

Nedjelja će biti ugodnija, uz manje oblaka, više sunca i nešto slabiju buru. Ona će još samo ujutro biti jaka, a onda kasnije slaba do umjerena. Temperatura će biti nešto niža nego sutra, ujutro oko 13 °C, danju oko 22 °C, ali činit će se ugodnije baš zbog te slabije bure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZNAČI, UGLAVNOM SUNČANO, ALI…

U svakom slučaju, vikend pred nama bit će povoljan za provesti vani – oborine će biti rijetke, prevladavat će sunčano vrijeme uz malo promjenjive naoblake. Ipak, zbog vjetra će biti prilično svježe i hladno, i to osobito u subotu, pa ako ste zimogrozni, svakako uzmite koji sloj odjeće više, a ako želite biti sigurni da vam neće biti hladno, nedjelja je bolji dan za izlet, sport ili radove na otvorenom, osobito u poslijepodnevnim satima. Ali, ne zaboravite, dani su se već osjetno skratili, pa tako Sunce u Osijeku i Dubrovniku zalazi već oko 18:30, u Zagrebu i Splitu oko 18:40, a u Rijeci oko 18:45. Naravno, danjeg svjetla ima još malo dulje od toga, oko 30 minuta, zbog loma i raspršenja Sunčeve svjetlosti u atmosferi, o čemu smo pisali već nekoliko puta, ovdje,ovdje i ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za još vremenskih zanimljivosti, kao i svakodnevnu prognozu, pratite nas na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme!

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo