Sumrak uzbuđena, Šuker žalostan, Krpina se vratio

Cjelodnevni boravak HDZ-ovaca u Lisinskom, ili preciznije rečeno u okolnim kafićima obilježilo je nekoliko stvari.

20.5.2012.
21:45
VOYO logo

Cjelodnevno događanje u Lisinskom pratili ste na našem portalu, a prijepodnevni dio možete pročitati ovdje,

17:50Miroslav Tuđman kazao je da bez HDZ-a ne postoji budućnost Hrvatske i njene demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo balkanska, već srednjoeuropska i mediteranska zemlja, nismo zemlja nastala na ratnim zločinima, kao što se u Haagu pokušava dokazati generalima", rekao je Tuđmanov sin.

Veliki povratak Drage Krpine?

17:45 Lisinski je bio poprište velikog povratka Drage Krpine. "Ne znam jesam li se vratio, to ćete vi odlučiti svojim glasovima. Ja sam se kandidirao za potpredjednika HDZ-a kao instrumenta naroda Hrvatske, kakvog ga je utemeljio F. Tuđman".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigovorio je, pogotovo lijevim medijima, što su Tuđmana prozivali kao autokrata, a Sanadera nazivali europejcem. Prozvao je kolege i pitao ih jesu li se suprotstavili Sanaderu vezano za odluku o generalima ili bilo koju odluku koja je bila štetna.

"Nažalost, zadnjih 12 godina, suprotno ideji Tuđmana, politika se kreira izvan Hrvatske", kazao je upozoravajući da EU ne rješava probleme sama po sebi, budući da je i Grčka članica EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je danas potreban Hrvatskoj kao '90.", zaključio je Krpina.

17:34 "Nadam se da ćemo malo pametnije i brže glasati u budućnosti", kazao je Đuro Perica kojeg je zasmetalo trosatno glasanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ ne treba biti nov, smatra on jer smo "mi HDZ kakvog nas je Tuđman napravio".

Sumrak: Neobično sam uzbuđena!

17:33 Još uvijek nije gotovo glasovanje jer će se u 18 zatvoriti birališta, kazao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:28 "Neobično sam uzbuđena! Upisala sam se prije 20 godina u HDZ, u Savskoj, na poziv dr. Tuđmana. I mi danas imamo slobodnu i međunarodno priznatu Hrvatsku", kazala je izaslanica Đurđica Sumrak.

Za nju je neprihvatljivo da se ide u "novo domoljublje". Domobljub je onaj koji će za Hrvatsku učiniti sve, a Kosor je učinila sve da se bori protiv korupcije i dovela do priznanja europske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Devijenatna ponašanja pojedinih članova stranke, dovela je do tog da HDZ izgubi izbore", izjavila je.

U dvoranu se vratili rijetki

17:21 HDZ-ovci su se konačno vratili u dvoranu. Kreće rasprava o izvješću o radu predsjednice. Nekoliko ih je već izgubilo pravo na raspravu jer nisu bili u dvorani. Dvorana je gotovo prazna. 16:25 Nastavak Sabora očekuje se tek oko 17 sati. To znači da ni rezultati prvog kruga ne mogu biti prije 19 sati. Nastave li ovim tempom HDZ-ovci će noć provesti u Lisinskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:43 Glasanje još uvijek traje, vjerojatno i zahvaljujući činjenici da su se delegati masovno razbježali po kafićima. Navodno bi moglo potrajati još sat vremena. Prema neslužbenim procjenama, rezultati prvog kruga znat će se tek iza 18 sati.

Šuker: Žalosti me što nije poslana ni jedan snažna poruka

15:24 Ivan Šuker za Danas.hr je komentirao kako nije stvar u tome koliki je tko dobio pljesak već u tome da nije poslana niti jedna snažna poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mene jako žalosti. HDZ je ipak najjača stranka, a Hrvatska se sada nalazi u teškoj gospodrskoj situaciji. Žao mi je što nitko od njih nije govorio o gospodarskom programu, radu ove Vlade, njihovom nepotizmu, nepostojanju gospodarskog programa", kazao je Šuker. Inače, bivši ministar financija bio je presretan jer ga je Kosorica pohvalila u svom govoru i jer je napokon 'netko prepoznao njegov rad'.

15:00Petar Selem izjavio je da bi volio da šef HDZ-a bude izabran u prvom krugu kako bi se moglo ranije ići kući, ali čini mu se da će drugog kruga ipak biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je prognozirati pobjednika. Prema reakcijama Kosor, Karamarko i Kujundžić imaju podjednaku podršku, ali ne bih otpisao još ni jednog kandidata", kazao je Selem za Danas.hr.

14:40 Jednoj ženi je pozlilo na saboru HDZ-a pa je moral intervenirati i Hitna pomoć. Delegati HDZ-a u pauzi su se rasporedili po okolnim kafićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:00 Završeno je predstavljanje kandidata. Određena je pauza od dva sata. Počelo je glasanje, sabor se nastavlja u 15 sati. Izaslanika je sada 2017.

Milošević: Snaga nije u središnjici i zgradama

12:50 Govornicu je preuzeo Domagoj Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je naša stranka u krizi vodstva i morala. To se mora promijeniti. Snaga HDZ-a nije u središnjici i zgradama, već u našim članovima i ograncima, u našim idejama. Danas su svi, pa i ja, spomenuli ime Franje Tuđmana. No, je li to dovoljno? Neka današnji izbori budu točka preokreta jer solidarnost, povjerenje i zajedništvo su još među nama", kazao je Milošević, poručivši da HDZ danas okreće novu stranicu.

Balkan i Jugoslavija su iza nas, poručio je Milošević, a ispred nas je Europa, zajednica modernih i ekonomski dominatnih država. Zato, kaže Milošević, HDZ treba novo vodstvo koje će čuvati nacionalne interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo ustati protiv politike rasta poreza i cijena, i otpuštanja sposobnih ljudi samo zato jer su zaposleni tijekom HDZ-ove vlada, a zapošljavaju se novi politički kadrovi", kazao je Milošević koji je veći dio govora ipak posvetio isticanju cilja gospodarske obnove zemlje. No, ni on nije odolio opetovanom spominjanju Franje Tuđmana poručivši: "Tuđman je jedan i neponovljiv", a HDZ, kaže Milošević, sada mora tražiti onog koji će usmjeriti Hrvatsku ka gospodarskom oporavku.

12:35 Delegatima se predstavlja Darko Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo ponosni, i ja sam, s puškom o ramenu branio Hrvatsku. Ja sam uvjeren da i danas u ovoj dvorani sjede istinski HDZ-ovci koji cijene tu prošlost.Uvjeren sam da ne ma mjesta pesimizmu i da je pred nama jaka demokršćanska budućnost", rekao je Milinović te poručio čuvajmo to jedinstvo kao kap vode na dlanu.

"Moramo reći da timu, ne kultu ličnosti. Moramo reći ne gubitničkom mentalitetu", rekao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo poljuljani radi najlošijeg izbornog rezultata u zadnje 23 godine. I zato što neke institucije nastoje kriminalizirati HDZ. Neka odgovara onaj koji je doveo stranku u ovakvu poziciju, neka odgovora onaj koji je ukrao. Nitko ne može kriminalizirati ova tri sveta slova - HDZ", uzviknuo je Milinović.

Milinović tvrdi da HDZ mora udariti temelje "novom domoljublju". Obratio se mladeži, koju je pozvao na bunt. "Tko je napravio najveći udar kad smo rušili Jugoslaviju? Mladi demokršćani. Vi morate imati bunt ideje, bunt znanja. Isto kao Nijemci. Zašto bi mi bili manje ponosni nego Nijemci u EU?", kaže Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno će se već u ponedjeljak tresti u političkom smislu koljena i SDP-u i Zoranu Milanoviću", završio je Darko Milinović zaradivši do sada najslabiji pljesak.

Kujundžić: Stipe Mesić i Ivo Sanader zajedno sa svojim slugama izdali su predsjednika Tuđmana

12:20 Govornicu je preuzeo Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku. Naša stranka je pretrpjela težak poraz na izborima. Naša stranka je na optuženičkoj klupi. Cijela stranka je na stupu srama. A gdje su lopovi iz HNS-a, SDP-a i IDS-a?", upitao je Kujundžić.

"Stipe Mesić i Ivo Sanader zajedno sa svojim slugama izdali su predsjednika Tuđmana", kazao je Kujundžić.

"Dijelim s vama žuljave ruke", poručio je iseljenicima. "Nikad više predsjednik bezbožnik u Republici Hrvatskoj. Birajte onoga tko će vas poštovati, pitati i slušati. Dosta su vas ponižavali i vrijeđali. Birajte one koji su žuljavim rukama, on nule, došli do rezultata. Vi ćete danas u HDZ vratiti predsjednika Tuđmana i zauvijek reći zbogom kadrovima UDBA-e, Stipe Mesića i Ive Sanadera", poručio je na kraju Kujundžić.

Kosor: Ne birajte one koji će HDZ poslati marginu ekstremne desničarske ideologije!

12:06 Riječ je preuzela Jadranka Kosor. "Dragi članovi najveće, povijesne Tuđmanove stranke! Predsjednik Tuđman, prvi naš predsjednik, predložio me ovdje za potpredsjednicu (drugi pljesak), ovdje sam rekla da ću vjerno, časno i odano služiti stranci. Neću vas iznevjeriti. Dajte mi povjerenje za puni mandat", kazala je spomenuvši da joj se osporavao legitimitet zbog aklamacije kojom je izabrana nakon što je Sanader HDZ iznevjerio, napustio i ostavio.

"Nisam se u politici obogatila, nisam stekla ni jednu kunu, samo sam radila za plaću!", rekla je Kosor te poručila da treba podržati vodstvo koje podržava obiteljske i kršćanske vrijednosti, one koji su vrijedni našoj stranci "koji nisu sudjelovali u zatiranju Tuđmanovih vrijednosti, oni koji mogu reći gdje su bili i što su radili za vrijeme Domovinskog rata". Istaknula je da je pomagala hrvatskim braniteljima i generalima. Opet je pozdravila "one koji nisu s nama, ali nadam se da uskoro hoće biti - generale Gotovinu i Markača".

Kazala je da ne trebaju birati one koji će HDZ poslati "marginu ekstremne desničarske ideologije." "HDZ ne treba kroatizirati jer je ovo stranka koja je utemeljila RH", kazala je Kosor, što je evidentno bila poruka protivniku Karamarku koji se poslužio izrazom da HDZ treba kroatizirati. Pozvala je članstvo da glasa po savjesti, da "račune podnose sebi i dragom bogu", da se čuva ostavština Franje Tuđmana. Rekla je da će se osnovati Zaklada Franje Tuđmana i ekonomsko vijeće u kojima će svi istaknuti članovi naći mjesto.

"Hrvatska nije zapuštena, završili smo pregovore i za godinu dana idemo u EU, to je fantastično i povijesno dostignuće", ponovno je indirektno poručila Karamarku.

Karamarko prekoračio predviđeno vrijeme

12:00 Predsjedavajući Ivan Šuker upozorava da je Tomislav Karamarko prekoračio predviđeno vrijeme izlaganja od 10 minuta. Prvo je dobio vikanje i zviždanje iz dvorane. Kad je rekao da će produžiti vrijeme sivim kandidatima pljesak se prolomio dvoranom.

"Svi smo mi jedan HDZ, i nitko ovdje nikome nije protivnik ni neprijatelj", kazao Šuker i dobio pljesak.

"Dajte mi svoj glas i uz božju pomoć da krenemo u novu hrvatsku neovisnost", poručio je na kraju Karamarko.

Gromoglasan pljesak Karamarku

11:48 Kreće predstavljanje kandidata/kandidatkinja za predsjednika. Svatko ima po deset minuta, Prvi nastupa Tomislav Karamarko koji je dobio gromoglasan pljesak u dvorani.

"Svi od prvog do zadnjeg ovdje su donijeli emociju za domovinu i HDZ", kazao je Karamarko i dobio pljesak.

"Donijeli smo snažnu želju za promjenu. Gdje smo danas? Izgubili smo izbore, povjerenje građana. Na putu smo od agonije do katarze. Jesmo li odgovorili potrebama trenutka, ili je ego pojedinaca zasmetao? Stranku treba decentralizirati (pljesak) Dosta je univerzalne pameti", rekao je Karamarko. Njegov govor delegati prekidaju pljeskom.

Karamarko: Izaberite promjenu!

"Vratit ćemo Hrvatskoj samopoštovanje, surađivat sa svima onima koji se bore za nacionalne interese. Hrvatskoj ne treba da njome upravljaju nesposobni i oni koji Hrvatsku nikad nisu željeli. HDZ se mora vratiti svojim izvorima. Moramo vratiti pravu Hrvatsku u HDZ. Pozivam vas da na ovim izborima izaberete promjenu, bez koje nema pobjede. Ne mislim tu na pobjedu pojedinca, nego pobjedu HDZ-a i svih nas, naše Hrvatske", rekao je Karamarko kojeg stalno prekidaju pljeskom.

"Prije 22 godine odavde smo iz Lisinskog krenuli zajedno prema pobjedi, zbog čega su nas prozvali strankom opasnih namjera. Pobjednički HDZ, koji će izaći iz ove dvorane, bit će snažna, suverena, narodnjačka stranka", poručio je Karamarko.

"Neka ovo bude dan koji će označiti kraj zapuštenosti HDZ-a, Hrvatske, povijesti, duha, kulture... Obećajem da ću biti pokretač. Slobodna, neovisna i sretna RH su smisao moga života!", kazao je Karamarko.

Podsjetimo, kampanja za predsjednika(cu) HDZ-a bila je vrlo žestoka. Pale su teške riječi i mnoge optužbe. Favoriti su poznati no iznenađenja su uvijek moguća.

Za mjesto šefa HDZ-a bore aktualna predsjednica Jadranka Kosor, bivši joj ministri zdravstvaDarko Milinović, policije Tomislav Karamarko i investicija Domagoj Ivan Milošević, ali i ravnatelj najvećeg kliničko-bolničkog centra u Hrvatskoj, Milan Kujundžić.

Tko su favoriti?

A poznati su i favoriti. Prema raznim istraživanjima, pa čak i kladioničarskim koeficijentima te anketama među vodećim ljudima županijskih ogranaka, Karamarko je taj koji je uspio uvjeriti ponajviše HDZ-ovaca da je on ta čvrsta ruka za koju glasa naša saborska desnica. No, kako ovaj čovjek zaista nije imao prirodan put do vrha već se u stranku učlanio jesenas, tvrdeći da je zapravo cijelo vrijeme bio ondje, pitanje je koliku potporu baze, odnosno delegata, zapravo ima.

Slijedi ga aktualna predsjednica, koju podržavaju ponajviše u Slavoniji i na krajnjem jugu države. No, treba vidjeti jesu li joj poraz na izborima, činjenica da ju je na to mjesto postavio bivši predsjednik, zabranjen u memoriji državotvorne stranke Ivo Sanader i antikorupcijska kampanja u njenom mandatu koja je strpala upečatljiv broj vlasnika HDZ-ovih iskaznica u pritvor, nanijeli nepopravljivu štetu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo