Neki se ozbiljno time bave /

Summit u Osijeku: Evo što sve morate učiniti da biste uživali u letenju i utrkama dronova

Primjena doronova danas je široka. Od vojske, geodezije, poljoprivrede, televizije pa čak i rudarstva

12.5.2019.
10:45
VOYO logo

Lete zrakom, snimaju. Dronovi su osvojili svijet. No utrke dronova tek dolaze u Hrvatsku. Atraktivne adrenalinske akrobacije dronova u spretnim rukama pilota jučer su oduševile Osječane na međunarodnoj utrci.

No, ove letejelice danas imaju široku primjenu, a njima ne može upravljati svatko jer je potrebno poštivati zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji svjetski pilot trkaćih dronova, 19-godišnji amerikanac Alex Vanover, stigao je u Osijek na Dron expo, adrenalinsku utrku dronova, sport koji polako osvaja cijeli svijet, pa Alex putuje, utrkuje se i živi od toga. 

"Izašle su naočale s pogledom iz prvog lica i rekao sam si: 'Moram to probati'. Uštedio sam puno novca, izgradio svoj prvi četveropropelerac s naočalama i odmah sam ga uništio. 300 dolara su me koštali dijelovi", kazao je dron pilot Alex Vanover, za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena doronova danas je široka

Ali se zaljubio u sport u kojemu se sa 120 kilometara na sat dronovima prelazi prepreke i utrkuje.

"Koliko se često sudaraju? Sudaraju se jako često. To je tako", izjavio je Ivan Vidaković, organizator Odijek drox expo-a.

Iako su utrke dronova za mnoge stil života, dronovi nisu samo za utrke. A kako bi letjeli, ovisno o kategoriji i veličini drona, po zakonu o zračnom prostoru trebate položiti pisani ispit, dron prijaviti u Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplivstvo a kontroli za zračne plovidbe prijaviti let.

"Postoji jedna zgodna aplikacija koja se nalazi na mobitelu, možete je skinuti sa 'storea' za bilo koji uređaj i putem te aplikacije se rezervira zračni prostor", pojasnio je Goran Bajić, voditelj škola za bespilotne sustave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena doronova danas je široka. Od vojske, geodezije, poljoprivrede, televizije pa čak i rudarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo