SUKOB PANTOVCAKA I BANSKIH DVORA / 'Predsjednica ne moze zabraniti mimohod'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic izjavila je kako kao vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga jedina moze zapovjediti vojni mimohod u Zagrebu.

9.5.2015.
21:22
VOYO logo

Za predsjednicu dileme nema, na pitanje tko moze zapovjediti mimohod u emisiji javne televizije odgovara:

"Vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga. Znaci, to je odluka koju Vlada ne moze donijeti sama i ne bi bilo dobro da donose takvu odluku. Mislim da doista treba prije svega poslusati gradane", smatra Kolinda Grabar-Kitarovic, a prenosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica se poziva na clanak 100. ustava koji kaze: "Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik oruzanih snaga Republike Hrvatske".

No, u Vladi tvrde drukcije. Na pitanje smije li predsjednica zabraniti vojsci sudjelovanje u mimohodu, ministar obrane odgovara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne moze. Ali zelim reci nekoliko stvari - ja ne zelim kao ministar sukobe s predsjednicom, smatram da moramo imati jasne i precizne dogovore o svemu", kaze Ante Kotromanovic.

"Uporaba snaga u ratu je jasna - pise to je Predsjednik Republike. U miru - koristenje snaga rade vlada i ministar obrane - takvih sam odluka u zadnje dvije-tri godine propisao nekoliko stotina", jasan je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zakonu na koji se poziva stoji: "O koristenju Oruzanih snaga odlucuje Vlada ili ministar obrane u skladu s odredbama ovoga Zakona".

"Ocito predsjednica nije procitala sto pise, drugacije ne moze biti jer bi sve bilo protuustavno i protuzakonito, a to ne zelimo ni ona ni ja", kaze Kotromanovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo