IZAZVALA PRIJEPORE / Šuica poziva žene da se ne ponašaju kao žrtve: 'Većina nas voli kada muškarac preuzima vodstvo'

Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco

Preuzimati odgovornost i voditi su dvije najvažnije muške osobine i vještine koje postoje, dio je istaknutog stava

9.3.2020.
16:47
AP Photo/Francisco Seco
VOYO logo

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za demografiju i demokraciju DubravkaŠuica (HDZ), povodom Dana žena podijelila je na svom Facebook profilu status jedne od najpoznatijih hrvatskih influenserica, Alise Marić, te izazvala podosta podijeljenih mišljenja.

"I mi žene trebamo preuzeti odgovornost. Nemojmo samo biti žrtve ili tvrditi da smo uskraćene za ovo ili ono. Nisu nam sve muškarci krivi. Mi smo majke koje odgajamo svoje sinove i kćeri. Dakle, ti muškarci i te žene u konačnici dolaze od nas. Djeca uče primjerom? Ili? Srećom, vremena su se itekako promijenila, a time i zahtjevi žena", stoji u početku objave pa se nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U današnje vrijeme većina nas žena, barem tu u zapadnom svijetu, više nije financijski ovisna o muškarcima, a i razvile smo identitet koji nadilazi identitet domaćice. Snažne smo, neovisne i samoodređene. Ali, ne bismo trebale zaboraviti jednu stvar. Bez obzira koliko je moderna žena snažna i neovisna, većina nas i dalje voli kada muškarac može i želi preuzeti vodstvo. Žene žele muškarca koji je odrastao, koji preuzima odgovornost i koji zna što želi. Preuzimati odgovornost i voditi su dvije najvažnije muške osobine i vještine koje postoje."

Potom slijedi konačni zaključak, koji je izazvao najviše prijepora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A one su potrebne kako bi se žena mogla prepustiti u svojoj ženstvenosti. Nemojmo je se odreći. Ta razmjena ženske i muške energije je itekako važna. Žene se žele odreći odreći dijela odgovornosti znajući da će muškarac sigurno dovesti brod u luku - ma koliko more bilo olujno. Priznajmo to."

Dubravka Šuica nije komentirala što točno misli o ovom stavu, ni s kojim se točno dijelom slaže, no činjenica da ga je podijelila dovoljno govori. I u Europskom parlamentu naglasila je u više navrata da žena treba biti fokusirana na obitelj. Muškarcu je pritom uloga privređivati i imati dominantniju ulogu u toj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije trebalo predugo čekati na komentare, a posebno su bili sadržajni na Facebook stranici Seksizam naš svagdašnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajme užas. Još to nazivanje određenih osobina "muškima" ili "ženskima"; pa možda baš neki muškarac uživa u tome da žena "vodi" dok se on "prepušta". To generaliziranje i svođenje pojedinca na "jedno pravilo za sve" radi dalekosežnije negativne posljedice unutar društva. Pogotovo ukoliko takve poruke dolaze od žene, i onda, još gore, žene na poziciji koja nosi određenu moć i odgovornost", jedan je od komentara, ali nije jedini, ima ih cijelo "more".

Mnogo ih je bilo u ovom smjeru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo malo, meni je potreban muškarac koji je spreman preuzeti odgovornost kako bih bila ženstvenija?! Ne razumijem, jel' mi može netko prevesti ove inteligentne "life coach" savjete?"

Vidjet ćemo hoće li doprijeti do Dubravke Šuice, pa da dodatno prokomentira to što je prenijela i što točno sama zastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo