poruka ministra /

Sudbina kapetana Miškića i dalje nepoznata: 'Mi smo optimisti i vjerujemo u pozitivan ishod'

'Vjerujemo da ćemo ga pronaći živoga', kazao je ministar Gordan Grlić Radman u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove

1.10.2019.
18:31
VOYO logo

Za sada se još ništa ne zna o sudbini Dina Miškića, hrvatskoga pomorca i kapetana broda Bourbon Rhode koji je u četvrtak potonuo u teritorijalnim vodama Martiniquea, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, izrazivši optimizam glede kraja operacije potrage i spašavanja.

Danas su pronađena tijela još dvojice pomoraca s broda Bourbon Rhode koja su izvučena na francusku mornaričku fregatu Ventose, objavila je u utorak brodarska tvrtka Bourbon, no ministar ističe da nije riječ o našem pomorcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O kapetanu Miškiću još ne znamo ništa, naš kolega je u stalnom kontaktu s kriznim stožerom. Nije potvrđen identitet našega pomorca", kazao je Grlić Radman, dodajući da je optimist i da vjeruje u pozitivan ishod.

"Mi smo optimisti i vjerujemo da ćemo ga pronaći živoga", kazao je ministar u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazao da je MVEP u kontaktu s obitelji hrvatskog kapetana. 

Potragu za nestalim pomorcima vode francuske vlasti uz američku potporu. Potraga i spašavanje dio su posebnih mjera koje će se dodatno intenzivirati sljedećih dana.

Od početka operacija 26. rujna mobilizirano je 10 plovila u tom području, a dnevna preletanja izvodi zrakoplov Falcon 50 francuske mornarice uz potporu zrakoplova C 130 Hercules američke obalne straže. 

Mornarička fregata je zajedno s helikopterom Panther ključni dio sustava i koordinacijske mreže u gotovo 40 područja potrage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spašena trojica od 14 članova posade

Do sada su spašena trojica od 14 članova posade i pronađena su tijela trojice stradalih pomoraca, no njihov identitet nije objavljen. 

Grlić Radman je nakon neslužbenog sastanka ministara Vijeća za vanjske poslove na pitanje novinara očekuje li otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Makedonije i EU-a istaknuo da Hrvatska snažno podupire Sjevernu Makedoniju koja je prema Prespanskom sporazuma pristala preimenovati Republiku Makedoniju u Sjevernu Makedoniju te da bi bilo pošteno od Europske Komisije i Unije započeti pregovore s tom zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dodao da je i Albanija napravila određene korake te da Zagreb od samoga početka podržava otvaranje pregovora s tim dvjema državama. 

"To smo ponovili i na margini Opće skupštine UN-a", rekao je šef diplomacije i dodao da se u formatu kvadrilaterale sastao s ministrima Grčke, Bugarske i Rumunjske te su donijeli zajedničku deklaraciju u kojoj su snažno podržali otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedijom i Albanijom.   

"Namjeravamo u tom formatu posjetiti i Skoplje i Tiranu", kazao je Grlić Radman i podsjetio da je na posljetku, nakon kolebanja i njemački Bundestag dao zeleno svijetlo.

"Početak pregovora bit će važna poruka za zemlje jugoistočne Europe (...) sve te države pripadaju europskoj obitelji i Hrvatska to snažno zagovara", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo