Velika borba za dobro plaćen posao / Sudar titana: Tko je na listama SDP-a i HDZ-a i tko ima najveće šanse ući u EU parlament

Image
Foto: RTL

Prema istraživanju CRO Demoskop, građani bi u EP, očekivano, najčešće poslali HDZ-ove kandidate

8.4.2019.
9:50
RTL
VOYO logo

Poznata su imena kandidata svih većih stranaka za Europske izbore. U vladajućem HDZ-u do zadnjeg se trenutka raspravljalo o tome tko će sve ući na listu.

S druge strane, u SDP-u ni predstavljanje lista nije moglo proći bez nezadovoljstva. Neki su jasno isticali kako nisu zadovoljni postavljanjem Mirele Holy na listi iako se ona nalazi tek na 11. mjestu. A mi vam predstavljamo prvih šest, one koji imaju šansu predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijem istraživanju CRO Demoskop, građani bi u Europski parlament, očekivano, najčešće poslali HDZ-ove kandidate, ali nešto manje nego što imaju u onim prvim, općenitim preferencijama koje smo vidjeli. U mandatima, HDZ osvaja 5, SDP 3, te po jedan mandat Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most.

Ovom prilikom vam predstavljamo prvih šest kandidata s lista HDZ-a i SDP-a, koji imaju možda i najveće šanse za osvajanje mandata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo da je sedmi na listi HDZ-a župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a slijedi državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.

S druge strane, Gordanu Marasu namjenjena je sedma pozicija na listi SDP-a. Osma je Barbara A. Vupora, deveti Mladen Novak, a deseta Sanja Radolović. Mirela Holy je na 11. mjestu, dok listu zatvara Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlo Ressler vs. Tonino Picula

HDZ-ovu listu za izbore za Europski parlament (EP) predvodit će Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore „Hrvatska za generacije” koji su, uz kandidate na listi, u petak jednoglasno prihvatila najviša stranačka tijela.

S druge strane, SDP-ovu listu predvodi Tonino Picula, aktualni europarlamentarac za kojeg se tvrdi da je jedan od najaktivnijih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Dubravka Šuica vs. Biljana Borzan

Druga na listi HDZ-a je također aktualna europarlamentarka Dubravka Šuica kojoj drugo mjesto na listi jamči još jedan mandat u Bruxellesu i Strasbourgu. U aktualnom mandatu istaknula se s nekoliko važnih stvari za Hrvatsku i jedna je od omiljenijih eurozastupnica.

A njena suparnica iz SDP-a je Biljana Borzan. Za mnoge najbolja hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Aktualni mandat provela je boreći se za interese hrvatskih potrošača zbog čega je zadobila simpatije javnosti bez obzira kojoj političkoj opciji bili priklonjeniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Sokol vs. Predrag Matić Fred

Treći na listi HDZ-a je Tomislav Sokol. Saborski zastupnik, donedavno poprilično nepoznat široj javnosti - od početka godine se počeo češće pojavljivati u medijima pa se već tada počelo spekulirati da ga stranka priprema za EU izbore.

A s trećeg mjesta SDP-ove liste realne šanse za ulazak u EU parlament ima Predrag Matić Fred. Bivši ministar branitelja u čijem je mandatu podignut šator u Savskoj ulici u Zagrebu, poznat je po svojim kritikama bez dlake na jeziku, u kojima najviše 'udara' po HDZ-u i članovima te stranke. Zanimljiv podatak, prije nekoliko dana je svojem imenu na osobnoj iskaznici dodao i ono Fred po kojem ga javnost najviše i prepoznaje.

Željana Zovko vs. Romana Jerković

Četvrto mjesto na listi HDZ-a drži također aktualna zastupnica u EU parlamentu Željana Zovko. Ova bivša veleposlanica BiH u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, nakon što su 2016. godine Andrej Plenković i Davor Ivo Stier dali ostavke na zastupničke dužnosti u Europskom parlamentu radi stupanja na dužnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske, odnosno ministra vanjskih poslova RH, je napustila diplomaciju BiH i preuzela dužnost zastupnice (iz Republike Hrvatske) u Europskom parlamentu.

Na četvrtom mjestu SDP-ove liste je Romana Jerković. Rođena je 28. studenog 1964. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završila je u Korčuli. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Bivša je dogradonačelnica Rijeke. Danas je sveučilišna profesorica u trajnom zvanju na Zavodu za anatomiju u Rijeci i saborska zastupnica.

Sunčana Glavak vs. Joško Klisović

s petog mjesta HDZ-ove liste ima realne šanse postati nova hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Glavak, bivša glasnogovornica Vlade, aktualna je zastupnica u Hrvatskom saboru.

Joško Klisović je peti na listi HDZ-a. Od 2012. do 2015. bio je zamjenik tadašnje ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. A prije toga, u razdoblju od 2010. do 2012. bio je Predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Trenutno je saborski zastupnik.

Marijana Balić vs. Ivana Posavec Krivec

Marijana Balić zastupnica je 9. saziva Hrvatskoga sabora. Nalazi se na 6. mjestu liste HDZ-a. Ona je jedno od 74 djece koja su u vrtlogu Domovinskog rata ostali bez oba roditelja, bez majke i bez oca hrvatskog branitelja. Bilo joj je tek deset godina kada je, usred opsade Vukovara u rujnu 1991., sa sestrom, tetama i bakom napustila rodni grad, dok su njezini otac i tetak ostali braniti grad. Znajući da će joj djeca barem neko vrijeme biti na sigurnom, njezina je majka ostala uz oca, vjerujući da će nemiri brzo prestati i da će se obitelj ubrzo okupiti. No, taj scenarij život nije ispisao, a Marijana, kao i njezina starija sestra, više nikad nije vidjela svoje roditelje.

Ivana Posaves Krivec drži šesto mjesto SDP-ove liste. Rođena je 1975. u Zagrebu. Filozofski i Prirodoslovno matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu završila je 2001. godine i stekla zvanje magistre povijesti i magistre edukacije geografije. Zapošljava se kao apsolventica 1998. godine u Osnovnoj školi u Križu, kasnije u XII. Gimnaziji u Zagrebu.

Od 2000. do danas profesionalna je diplomatkinja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Članica je SDP-a od 1999. Na mjesto predsjednice županijske organizacije Foruma mladih Zagrebačke županije i članice Glavnog odbora SDP-a prvi puta je birana 2000., a godinu dana kasnije postaje potpredsjednica SDP-a Zagrebačke županije i članica Županijske skupštine. Vanjska je članica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru te aktualna članica  Općinskog vijeću Općine Križ i  Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zagrebačke županije.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo