sastanak s Dobronićem / Suci podržavaju štrajk službenika, ne prejudiciraju zakonitost. Objasnili i što su hitni predmeti u ovom slučaju

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL /Ilustracija

Predsjednik se zalaže i da se položaj sudskih službenika i namještenika propiše posebnim zakonom kako bi se osigurao njihov materijalno pravni položaj sukladno važnosti posla kojeg obavljaju

15.6.2023.
16:19
Grgo Jelavic/PIXSELL /Ilustracija
VOYO logo

Predsjednik Vrhovnog suda sa predsjednicima svih županijskih i visokih sudova sastali su se na Vrhovnom sudu s ciljem analize provedbe Naredbe predsjednika Vrhovnog suda o organiziranju rada na sudovima za vrijeme štrajka.

Kažu da je zaključeno da se podržavaju zahtjevi službenika i namještenika glede povećanja plaća i rješavanja njihovog materijalnog statusa. Pri tome, istaknuto je, da se time ne prejudicira zaključak o zakonitosti štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govore i da su predsjednici sudova izvijestili predsjednika Vrhovnog suda o organizaciji rada na njihovim sudovima te sudovima na njihovom području za vrijeme štrajka, te su istaknuli problem određivanja hitnih predmeta na kojima treba raditi za vrijeme štrajka.

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić naložio sudovima šest poslova koje moraju obavljati tijekom štrajka. Naredba odmah stupila na snagu

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić naložio sudovima šest poslova koje moraju obavljati tijekom štrajka. Naredba odmah stupila na snagu

Zaključeno je da su hitni predmeti oni koji su kao takvi određeni zakonom, kao i predmeti kod kojih, zbog nepostupanja sudova, strankama može nastati nenadoknadiva šteta. O tome koji su predmeti hitni trebaju odlučiti suci koji rade na tim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupanje u takvim predmetima, kao i postupanje prema Naredbi predsjednika Vrhovnog suda ni na koji način ne ograničava provođenje štrajka, već sudska uprava nastoji da se u uvjetima štrajka ne ugroze ljudska prava stranaka zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijama, što je u interesu ne samo stranaka već i organizatora štrajka, kažu.

Posebno je izdvojeno kako se predsjednik zalaže da se položaj sudskih službenika i namještenika propiše posebnim zakonom kako bi se osigurao njihov materijalno pravni položaj sukladno važnosti posla kojeg obavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednicama županijskih i visokih sudova predsjednik VSRH naložio je prenijeti zaključke s ovog sastanka predsjednicima prvostupanjskih sudova na njihovom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo