PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA / Dobronić naložio sudovima šest poslova koje moraju obavljati tijekom štrajka. Naredba odmah stupila na snagu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odvjetnicima je najveći problem što ne dobivaju obavijesti o odgođenim raspravama pa su u više slučajeva otputovali na sud u drugi grad i onda 'poljubili vrata', a problem im je i nemogućnost predaje podnesaka, ni osobno niti poštom

10.6.2023.
10:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izdao je predsjednicima svih sudova naredbu o načinu organizacije rada sudova tijekom štrajka i u šest točaka pobrojao radnje koje sudovi moraju obaviti unatoč tome što su službenici koji obavljaju sav "tehnički" posao u štrajku, piše u subotu Jutarnji list.

Dobronić je tako vrlo promptno reagirao na dopis koji je Hrvatska odvjetnička komora (HOK) poslala predsjednicima svih sudova u zemlji, upozoravajući na ozbiljne probleme u kojima su se odvjetnici našli radi štrajka zapisničara, upisničara i svih drugih sudskih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZ UDRUGE SUDACA /

Nakon dvotjednog bijelog štrajka, suci rade po 'normalnom'. Horvath poručila: 'Ne znam koliko će to trajati'

Image
IZ UDRUGE SUDACA /

Nakon dvotjednog bijelog štrajka, suci rade po 'normalnom'. Horvath poručila: 'Ne znam koliko će to trajati'

Odvjetnicima je najveći problem što ne dobivaju obavijesti o odgođenim raspravama pa su u više slučajeva otputovali na sud u drugi grad i onda "poljubili vrata", a problem im je i nemogućnost predaje podnesaka, ni osobno niti poštom.

Predsjednik Vrhovnog suda je u naredbi naložio da je "u prijemnoj kancelariji suda potrebno zaprimati i upisati svu pristiglu poštu". Zatim da je "u zemljišnoknjižnom odjelu suda potrebno zaprimati i upisivati sve podneske", potom da "u svim po zakonu hitnim postupcima i tamo gdje prijeti nenadoknadiva šteta potrebno je obavijestiti stranke i odvjetnike o tome da će se ročište održati unatoč štrajku". U svim ostalim slučajevima, naveo je Dobronić, "smatrat će se da su ročišta odgođena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovoj naredbi se kaže i da je "obavezno otpremati hitne pošiljke i one u kojima je donesena odluka unatoč štrajku".

Zadnja naredba kaže da "predsjednici sudova trebaju minimum obavljanja poslova organizirati prema načelu dežurstava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda naredbu je izdao u petak 9. lipnja, s napomenom da stupa na snagu odmah, a predsjednici županijskih i visokih sudova njegovu su naredbu dužni proslijediti nižim sudovima iz svoje nadležnosti, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo