DOSTA IM JE / Suci dali ultimatum Vladi: 'Imate još tjedan dana da uvažite naše zahtjeve o povećanju plaća'

Image
Foto: Shutterstock

'Sve ovisi o tome hoćemo li dobiti konkretnu ponudu izvršne vlasti. Ako to dobijemo i ako krenu u tom smjeru razgovori, mjera neće biti'

9.1.2024.
15:57
Shutterstock
VOYO logo

Nakon višemjesečnog čekanja da se uvaže njihovi zahtjevi o povećanju plaća, sucima je, kažu, dosta te su odlučili pričekati još tjedan dana za ispunjenje zahtjeva, javlja N1.

U ime sudaca istupila je glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Ivana Bilušić i pojasnila sljedeće korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da bismo u sljedećih nekoliko dana možda mogli dobiti neku ponudu pa smo odlučili sastati se sljedeći tjedan. Ako do tada, za tjedan dana, ne bude konkretne ponude izvršne vlasti i Ministarstva pravosuđa i uprave, Upravni odbor UHS-a razmatrat će točan datum mjera upozorenja i kako, kao i kojem obujmu, bi se one provodile", rekla je Bilušić pa nastavila:

"Cijelo vrijeme želimo da se na cjelovit način uredi pitanje plaća sudaca. Kao što ste mogli vidjeti u medijskom prostoru, prošle godine je s Ministarstvom dogovoreno da je prvi korak učinjen nakon što su određeni koeficijenti i plaće povećani. Drugi korak je trebao biti cjeloviti Zakon o plaćama, koji su obećali donijeti do kraja 2023. To se nije dogodilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I dalje su nezadovoljni /

Suci od Malenice traže povišicu od 1100 eura neto: To je 70 milijuna eura godišnje više iz proračuna

Image
I dalje su nezadovoljni /

Suci od Malenice traže povišicu od 1100 eura neto: To je 70 milijuna eura godišnje više iz proračuna

Dakle, sljedeći tjedan stiže odluka o eventualnim mjerama i ostalim detaljima.

"Sve ovisi o tome hoćemo li dobiti konkretnu ponudu izvršne vlasti. Ako to dobijemo i ako krenu u tom smjeru razgovori, mjera neće biti. Imamo razloga vjerovati da bismo u narednih nekoliko dana mogli dobiti konkretnu ponudu", istaknula je Bilušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je spomenuo da će od 1. ožujka stupiti na snagu Uredba o sudskim službenicima i namještenicima.

"Suci su pravosudni dužnosnici, na njih se te uredbe ne odnose."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije realno očekivati da će se nešto drastično promijeniti za samo tjedan dana, ali suci su toga i svjesni.

"Pokretanje zakonodavne procedure bi svakako bilo dobar korak. Ovdje nije pitanje o novcu i konkretnim brojkama nego da se nakon 24 godine napokon uspostaviti objektivne i jasne kriterije za izračun osnovice plaća sudaca. Sad tu osnovicu određuje izvršna vlast. Nije uopće ni na koji način povezana s kretanjima u društvu i inflaciji. To povećanje koje smo dobili u svibnju prošle godine već je pojela inflacija, na nuli smo. Povećanje koje tražimo je vezano uz objektivne kriterije. To se zove indeksacija i to želimo", zaključila je Ivana Bilušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Suci štrajkaju, a ministar traži popis štrajkaša

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo