I dalje su nezadovoljni / Suci od Malenice traže povišicu od 1100 eura neto: To je 70 milijuna eura godišnje više iz proračuna

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U resornom Ministarstvu kažu da su otvoreni za razgovore sa sucima za daljnje uređenje sustava plaća u odnosu na državne službenike

13.11.2023.
9:48
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U takozvanom bijelom štrajku suci su se, za razliku od njihovih zapisničarki koje su štrajkale nakon njih, izborili za bitno bolje plaće, ali i dalje nisu zadovoljni, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) tresnula je Ministarstvu pravosuđa i uprave na stol zahtjeve po kojima bi se koeficijenti za dio sudaca i više nego udvostručili u odnosu na sadašnje, dok bi im se plaće prosječno povećale za oko 1100 eura neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu je zahtjev UHS-a izazvao zebnju jer bi im pritisak kakav su već imali iz sudstva, a prema zadnjem zahtjevu predstavlja dodatnih 70 milijuna eura koji bi se godišnje iz proračuna prelili u sudačke plaće, poremetio "harmonizaciju sustava plaća u odnosu na državne službenike, kao i propisivanje prava na druga materijalna prava".

POGLEDAJTE VIDEO: Štrajk završio, kaos ostao: Sudovi zatrpani neriješenim spisima, što će biti sa zaostacima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo otvoreno za razgovore

Naime, osim zahtjeva za povećanim koeficijentima, suci su pobrojali još 12 stavki u kojima traže dodatna prava, od regresa i božićnice pa sve do pomoći u slučaju duljeg bolovanja.

U resornom Ministarstvu kažu da su otvoreni za razgovore sa sucima za daljnje uređenje sustava plaća u odnosu na državne službenike, kao i za propisivanje drugih prava pored plaće, ali moraju urediti sustav plaća u državnoj upravi, što uključuje reformu sustava plaća službenika i namještenika u pravosudnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski suci su, podsjetimo, podupirali štrajk službenika i namještenika u pravosuđu jer su njima nakon njihova bijelog štrajka plaće porasle za oko 500 eura, što je iznos za koji su njihove zapisničarke radile cijeli mjesec, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo