djeca i nasilje / Stručnjakinju o davljenju u Jelkovcu: 'Bullying krene s nečim sitnim'

Pomoć treba pružiti i djetetu koje je nasilnon pa kaže da je nužno djetetu razvijati moralnu svijest da nasilje nije rješenje

28.10.2022.
19:39
VOYO logo

O najnovijem slučaju vršnjačkog nasilja koji se dogodio u Osnovnoj školi Jelkovac kada je devetogodišnjak davio svog kolegu iz razreda razgovarali smo sa stručnjakinjom za vršnjačko nasilje, psihologinjom Anjom Dejanović Šagatin.

Na pitanje, zašto stružne službe zapinju, odgovara: "Zapravo se često događa da bullying tako dugo traje zato što obično krene s nekim sitnim i onda se postepeno pogoršavaju i pojačavaju ti oblici maltretiranja među učenicima. Tako da katkad se događa da službe reagiraju, onda ima ovaj jedan dio da pedagoške mjere su vezane za školsku godinu, tako da se nekako od svake školske godine počinje ispočetka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavlja o tome kako pomoći napadnutoj djeci.

"Prvo je zapravo identificirati točno što se događa i zaštiti dijete u smislu vrlo jasnih posljedica prema djeci koja to rade i s druge strane jasne poruke da to nije u redu da se ne smije ponavljati iz zaštite prema djetetu. Drugi je dio da treba jačati na razvoju komunikacijskih i socijalnih vještina kod djeteta koje je žrtva nasilja, što im je dosta korisno i nekako većina njih zbog toga lakše i dođu na metu", kaže ova stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Slučaj iz Jelkovca /

Pričali smo s majkom napadnutog dječaka: 'Sjeo je na njega i davio'

Image
Slučaj iz Jelkovca /

Pričali smo s majkom napadnutog dječaka: 'Sjeo je na njega i davio'

No tu je i druga strana, dijete koje je nasilno i koje također treba pomoć pa progovara što i tu napraviti: "Jedan dio je da je nužno, sad nije važno da li dijete ima poteškoće u razvoju ili u tom smislu nema neke dijagnoze ili stanja, dakle nužno je kod djeteta razvijati ovu moralnu svijest da nasilje nije rješenje i raditi s njim."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo