Slučaj iz Jelkovca / Pričali smo s majkom napadnutog dječaka: 'Sjeo je na njega i davio'

Šokantan slučaj u zagrebačkoj Osnovnoj školi Jelkovec nije jedini problem, vuče se dosta toga godinama

28.10.2022.
19:26
VOYO logo

Novi slučaj vršnjačkog nasilja među djecom nižih razreda šokirao je javnost.

Majka napadnutog dječaka prepričava što se dogodilo: "Došlo je do dva puta udaranja šakom u glavu i rušenje na pod gdje je on sjeo na njega i počeo ga je objema rukama daviti i stezati oko vrata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se događalo u učionici pred nekoliko učenika. Devetogodišnjaku je pružena liječnička pomoć, a majka je pozvala i policiju.

Majka na govori kako je napadnuti dječak: "Nema nikakvih vidljivih vanjskih ozljeda, ali jako je uplašen, ne želi ići u školu sve dok se dječak nalazi u školi, ne osjeća se sigurno... Taj dječak sustavno maltretira, što na verbalnom, što na fizičkom, sve oko sebe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako već, kaže, posljednje tri godine. Ovo mu nije prvi put.

Razgovarali smo i s majkom drugog napadnutog dječaka. Ona nam kaže: "Dva puta smo bili na Hitnoj. Prvi put ga je potegao za uho gdje mu je napukla hrskavica na uhu, a drugi put ga je s glavom lupio u umivaonik. Svakodnevno mu trga knjige, šara knjige, lupa ga po glavi, po leđima, gdje god stigne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vršnjačko nasilje /

Dječak davio drugog dječaka, učenici 2 dana ne idu u školu od straha

Image
Vršnjačko nasilje /

Dječak davio drugog dječaka, učenici 2 dana ne idu u školu od straha

A škola i nadležne institucije ništa ne poduzimaju. Učenicima su tek poručili da ignoriraju nasilnog kolegu.

Razgovarali smo s predstavnicom roditelja u OŠ Jelkovec u Zagrebu Anđelkom Belinić koja nam kaže: "Tako je. I da djeca šute i trpe jer ne znaju drugi što bi s njim uopće mogli napraviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o dječaku s posebnim potrebama, koji, kažu nam sugovornici, dolazi iz problematične obitelji.

Belinić dodaje: "Njemu se jednostavno treba pomoć, znači on nema pomoć doma. Roditelji ne rade s njim, očito se dijete ignorira cijelo vrijeme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatku roditelja je prekipjelo i već dva dana cijeli razred nije na nastavi.

Ravnateljica škole nije htjela stati pred našu kameru. Tek nam je kazala da su pokrenuli protokol i da vjeruje da su pronašli rješenje s kojim će biti zadovoljne sve strane. No, roditelji strahuju da će to biti - tek vatrogasna mjera. Iz resornog ministarstva nam je potvrđeno da su, kao i policija, upoznati s cijelim slučajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belinić o tome ima mišljenje pa govori: "Te stručne službe negdje zapinju. Tražimo od škole da djeci omogući siguran boravak. Znači, ako je dotično dijete i dalje upućeno u nastavu, da mu se omogući neka osoba koja će moći stvarno sjediti kraj njega i djelovati."

Inače, vršnjačkog nasilja u ovoj zagrebačkoj školi bilo je još. Majka napadnutog dječaka prepričava i ta iskustva: "Osobno sam imala sa starijom kćerkom bullying nasilje gdje su je maltretirali, vrijeđali, ponižavali. Isto je trajalo jako dugo, nije se ništa promijenilo, osim što sam zahtijevala da je se prebaci u drugi razred, i to su nam omogućili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer roditelji žele samo jedno - da škola bude sigurno mjesto za njihovu djecu. A dok se to u ovoj ne dogodi, djecu, poručuju, neće slati na nastavu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo