MNOGI SU ZBUNJENI I UPLAŠENI / Koliko je učinkovito miješanje cjepiva? Stručnjakinja otkrila koji 'booster' izabrati

Image
Foto: Damir Spehar/Pixsell

Nakon AstraZenece odnosno Vaxzevrije, za sada se preporučuje primjena mRNA cjepiva proizvođača ili Pfizera ili Moderne

5.2.2022.
19:04
Damir Spehar/Pixsell
VOYO logo

Prema trenutačnim preporukama Europske agencije za lijekove i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, građanima se preporuča cijepljenje takozvanom „booster“ dozom cjepiva, javlja HRT.

"S obzirom na novija istraživanja, dokazano je zapravo da razina protutijela pada s vremenom kod svih dobnih skupina. Stoga se preporučuje dobivanje dodatne doze cjepiva, odnosno "boostera" za sve kategorije stanovništva kojima je prošao određen period od primovakcinacije", rekla je Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med. iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MODERNA OBJAVLJUJE /

Cijepljen prvi sudionik u ispitivanju faze 2 potencijalnog cjepiva za docjepljivanje protiv omikrona

Image
MODERNA OBJAVLJUJE /

Cijepljen prvi sudionik u ispitivanju faze 2 potencijalnog cjepiva za docjepljivanje protiv omikrona

Iznimka su imunokompromitirane osobe, odnosno osobe koje zbog različitih razloga imaju narušen imunosni sustav.

"Takve osobe se smatraju primarno procijepljenima kada prime tri doze cjepiva. Kod njih je to, nakon one prve dvije, dodatna doza koja se primjenjuje puno ranije od ovog klasičnog "boostera". Već može mjesec dana nakon primitka druge doze“, kaže Kosanović Ličina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miješanje cjepiva

Nakon AstraZenece odnosno Vaxzevrije, za sada se preporučuje primjena mRNA cjepiva proizvođača ili Pfizera ili Moderne.

"Za očekivati je da će u neko skorije vrijeme i Vaxzevria biti registrirana za "booster" dozu, ali za sada nije - pa se onda treća doza primjenjuje mRNA cjepivom“, pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe koje su primile vektorsko cjepivo, bilo proizvođača AstraZenece, bilo Janssena, one se trebaju docijepiti mRNA cjepivom, Pfizerom ili Modernom. S druge pak strane, ako je u primovakcinaciji bilo primijenjeno mRNA cjepivo jednog proizvođača, može se primijeniti i ono drugog proizvođača. Tako da su moguće kombinacije i cjepiva različitih proizvođača, samo je jako važno koji je redoslijed i zato se u konačnici odluka donosi u suradnji s liječnikom“, dodaje.

Najnovije smjernice preporučuju i cijepljenje djece starije od pet godina, a za djecu stariju od pet godina odobreno je Pfizerovo cjepivo u smanjenoj dozi, prilagođenoj imunosnom odgovoru djece. "Tako da se sva djeca starija od pet godina, posebice ona koja imaju nekakvu kroničnu bolest i veću šansu da će razviti kompliciraniji oblik bolesti, mogu cijepiti. I preporuka je da se cijepe", kaže Kosanović Ličina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo