'MI SMO SPOSOBNA NACIJA' / Stručnjak za zlouporabu droga o velikom udaru na balkanski kartel: 'Tržište kokaina u Europi bukti'

Petković je dodao kako nas treba zabrinjavati činjenica da je svaki deseti Hrvat konzument kokaina. 'Mlađi su uvijek na neki način meta', poručio je

28.9.2021.
9:49
VOYO logo

Više od 60 ljudi uhićeno je u akciji "Musala", dosad neviđenom udaru na balkanski narkokartel koji je u Europu krijumčario kokain. U akciji su sudjelovali policajci iz osam zemalja, među njima i hrvatski, a zaplijenjene su goleme količine novca, droge i luksuznih automobila.

Istraga protiv uigrane ekipe koja se bavila trgovinom drogom, krađama, iznudama, otmicama i pranjem novca trajala je tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim iskoristiti ovu situaciju i podsjetiti vas da je balkanski narkokartel velika prijetnja cijeloj Europi. To je kriminalna organizacija aktivna na globalnoj razini", rekao je Tomislav Štambuk iz PN Uskoka. 

Balkanski karteli postaju sve jači

Željko Petković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji se bavi suzbijanjem zlouporaba droga, gostovao je u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se proizvodnja kokaina nastavlja. "Govorimo o oko dvije tisuće tona na godišnjoj bazi, vjerojatno će doći do zamjene, neka druga kriminalna organizacija koja će nastaviti to poslovanje jer moramo znati da se radi o ogromnoj količini novca budući da europsko narkotržište vrijedi 30 milijardi eura na godišnjoj bazi", poručio je Petković.

Image
VELIKA AKCIJA POD VODSTVOM EUROPOLA /

Srušen balkanski kartel koji je snabdijevao Europu drogom: Prijavljeno preko 60 pripadnika i zaplijenjeno 2,6 tona kokaina

Image
VELIKA AKCIJA POD VODSTVOM EUROPOLA /

Srušen balkanski kartel koji je snabdijevao Europu drogom: Prijavljeno preko 60 pripadnika i zaplijenjeno 2,6 tona kokaina

Kaže kako su balkanski karteli poprilično aktivni te da su na neki način izbacili posrednike i postaju sve jači na globalnoj sceni. "Treba kazati da globalno tržište kokaina zadnjih 10 godina u Europi bukti. Znači Europa je postala primarno tržište za kokain, a što je opet, zadnjih nekoliko godina, rezultiralo povećanjem nasilja, međusobnih obračuna između različitih kriminalnih skupina, ubojstvima na ulicama i što je na neki način dovelo do toga da je trgovanje kokainom jedan od sigurnosnih prioriteta Europske unije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi smo sposobna nacija'

Potom je kazao da Hrvati imaju važnu ulogu u narkokartelima. "Mi smo sposobna nacija", dodao je.

"Radi se o enormnom novcu i osim što se ogromna količina droge plasira na tržište i izaziva određene obračune, postoji još jedan problem, što s tim novcem, što s tim enormnim profitom. On se najčešće pokušava na neki način oprati, usmjeriti u legalno poslovanje. Time se naravno kupuje moć, pozicija i sve ostalo", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako nas treba zabrinjavati činjenica da je svaki deseti Hrvat konzument kokaina. "Mlađi su uvijek na neki način meta", zaključio je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo