STRUČNJAK ZA RADNO PRAVO KOMENTIRAO KRESANJE PLAĆA NA MINIMALAC: / 'To je kao da donosite bazuku na borbu noževima'

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Stručnjak za radno pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac smatra da bi i javni sektor trebao podnijeti teret kriznog smanjenja plaća,

30.3.2020.
12:26
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Brojne polemike izazvale su ovoga tjedna najavljene izmjene i dopune Zakona o radu, kojima bi se u vrijeme trajanja pandemije koronavirusom srezala brojna prava zaposlenika. Stručnjak za radno pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Viktor Gotovac je za N1 pojasnio kako su takve intervencije očekivane te da su već trebale biti učinjene, kako bismo imali jasniju sliku u doba krize.

"Ovako su poslodavci zbunjeni, dio radnika poslali su doma i očito, prema postojećem stanju njima će za to vrijeme morati biti isplaćena ista plaća ili prosjek od tri zadnje plaće", tvrdi Gotovac i dodaje da su neki poslodavci već sklopili dogovore sa svojim sindikatima, no da se takvi dogovori ponekad neće uspjeti postići. Ističe i kako je "kresanje" plaća na minimalac snažna mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjeća na onu uzrečicu da donosite bazuku na borbu noževima. Silno je snažna i treba je kalibrirati, da postoji razina, recimo smanjenja do 30 ili 40 posto, ili da uvođenjem minimalca ti poslodavci nemaju pristup potporama Vlade, trebalo bi uvesti neko ograničenje", poručuje je Gotovac.

Image
ODGODA PLAĆANJA POREZA I DOPRINOSA, ISPLATA MINIMALCA, RANIJI POVRAT POREZA...: /

Proučite Vladine nove mjere

Image
ODGODA PLAĆANJA POREZA I DOPRINOSA, ISPLATA MINIMALCA, RANIJI POVRAT POREZA...: /

Proučite Vladine nove mjere

I javni sektor mora podnijeti teret

Ističe kako je potrebno ustanoviti proceduru koja bi prethodila smanjivanju plaća te odrediti treba li se ono odnositi na sve ili samo na one koji su kod kuće, ili ovisno o visini plaće, na one koji smanjeno rade. Gotovac naglašava da se takve mjere ne mogu provesti samo u privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javni sektor, kada su upitna prava radnika i poslovanje tvrtki u privatnom sektoru, ne može ostati sa strane – tiče ih se jer se njihove plaće isplaćuju iz poreza koje uplaćuje privatni sektor te implicira da će i javni sektor morati podnijeti svoj dio tereta krize", smatra Gotovac.

Nužan dogovor sa sindikatima

Vlada takav potez mora dogovoriti sa sindikatima, jer iako je pravne naravi, to u javnom sektoru ima političku dimenziju. Gotovcu je teško govoriti o rokovima primjene, jer smatra da se ove mjere neće usmjeravati samo na vrijeme trajanja pandemije koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije pitanje možemo li raditi i odakle, nego možemo li ekonomski preživjeti. Nakon prestanka zdravstvene opasnosti, morat ćemo adaptirati mjere, ali ići dalje", zaključuje Gotovac i napominje da Zakon o radu nije organski zakon, te da se u Saboru izglasava običnom natpolovičnom većinom.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo