ŠTO HRVATI NAJČEŠĆE KUPUJU? / Stručnjak vjeruje da je pred nama nova recesija: 'Sada je dobro vrijeme za prodaju nekretnina, reći ću vam u što je isplativije ulagati!'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ulaganje u investicijsko zlato u vidu zlatnih poluga i zlatnika u fizičkom obliku sve je popularniji oblik dugoročne štednje, a kakva je situacija trenutno na tržištu zlata te kakvi su trendovi u Hrvatskoj, za Net.hr je objasnio Josip Kokanović

25.10.2023.
7:27
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nove napetosti u svijetu mogle bi dovesti do novih potresa u ekonomiji i gospodarstvu, no u takvim vremenima jedna stvar raste, a to je cijena zlata.

Ulaganje u investicijsko zlato u vidu zlatnih poluga i zlatnika u fizičkom obliku sve je popularniji oblik dugoročne štednje, a kakva je situacija trenutno na tržištu zlata te kakvi su trendovi u Hrvatskoj, za Net.hr je objasnio Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata te vodeći stručnjak o plemenitim metalima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

NET.HR: Zašto je cijena zlata zadnjih tjedana u rastu?

KOKANOVIĆ: Cijena zlata ovog je mjeseca značajno narasla, a glavni razlog za to treba tražiti u rastućim geopolitičkim napetostima uslijed izraelsko-palestinskog sukoba. Naime, cijena zlata uvijek naraste kada se nestabilnost u svijetu poveća – tome smo imali priliku svjedočiti i u pandemiji koronavirusa, zatim nakon ruske invazije na Ukrajinu, a sada se povijest ponavlja. Zlato stoga svako malo iznova ruši svoje povijesne rekordne cijene, a razlog tomu je povećana potražnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Zašto potražnja za zlatom raste u nesigurnim vremenima?

KOKANOVIĆ: Zlato ima reputaciju sigurnog utočišta za kapital u nesigurnim vremenima. Pogledamo li posljednjih pet godine koje su bile ispunjene nesigurnostima, možemo vidjeti kako je cijena zlata u eurima narasla za oko 70%, što je investitorima donijelo pozamašan prinos. Razlog veće potražnje za zlatom je rizičnost drugih oblika ulaganja – nekretnine postaju preskupe i tržište prenapuhano, dionice su rizične, a držanje novca je neisplativo zbog inflacije. Zlato investitorima rješava te probleme jer je isplativo, a ujedno i sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kupuje ih premijer, a Ljubo Jurčić uložit će 100.000 eura: Isplati se vieše ulagati u obveznice, dionice ili zlato?

NET.HR: Što očekujete od cijene zlata u budućnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOKANOVIĆ: Očekujem nastavak dugotrajnog trenda rasta cijene zlata i u narednim godinama. Zlato je dugoročno ulaganje i kroz tu prizmu je potrebno gledati i rast njegove cijene, a očekujem da će biti izražen u periodu koji je pred nama. Pogledamo li zadnjih dvadeset godina, možemo vidjeti da mu je cijena narasla za više od 400%, a ne vidim razloga da se isti trend ne ponovi i u sljedećih dvadeset godina. Geopolitičke nestabilnosti, visoka inflacija i dolazak nove recesije tome idu u prilog.

NET.HR: Primjećujete li rast interesa za investicijskim zlatom u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOKANOVIĆ: Apsolutno. Procjene Centra Zlata pokazuju kako je tržište investicijskog zlata u Hrvatskoj nadomak tomu da nadmaši tržište dionica Zagrebačke burze, gledano po količini uloženog kapitala. Iako je tržište u velikom rastu, djelomično i zbog toga što je investicijsko zlato u obliku zlatnika i zlatnih poluga jedan od rijetkih oblika ulaganja u potpunosti oslobođenog svih poreza, i dalje smo daleko od zapadnoeuropskih i američkih prosjeka gdje investitori puno više ulažu u zlato.

Image

Franjo Josip hit među Hrvatima

NET.HR: Što Hrvati najčešće kupuju – zlatnike ili zlatne poluge?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOKANOVIĆ: Ovisi od kupca do kupca, ali zlatni dukati Franjo Josip i mali kompleti poluga od jednog grama popularni su u Hrvatskoj, uz ostale proizvode poput zlatnika “Bečkih filharmoničara” i poluga većih gramaža poput one od unce zlata. Mogućnost kupnje manjih proizvoda je ono što ulaganje u zlato čini privlačnim i manjim investitorima jer je moguće početi ulagati sa svega nekoliko desetaka eura, što nije moguće s primjerice nekretninama.

NET.HR: Smatrate li da će ulaganje u zlato u narednim godinama donijeti veći prinos od ulaganja u nekretnine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOKANOVIĆ: Smatram da hoće jer vjerujem kako su nekretnine trenutno vrlo precijenjene. Tko je kupio nekretninu prije par godina u svrhu ulaganja, taj je vjerojatno dobro prošao, ali kupnja po ovim visokim cijenama poprilično je rizična, ako je u svrhu ulaganja. S obzirom na to da vjerujem kako je pred nama nova recesija, mislim da je sada dobro vrijeme za prodaju nekretnina, a ne nužno za kupnju. Zlato, s druge strane, upravo u recesijama ostvaruje najveće prinose pa smatram kako će biti isplativije ulaganje od nekretnina u narednim godinama.

Image
JESMO LI NA PRAGU RECESIJE? /

Već tri kvartala zaredom padaju i izvoz i uvoz! Ekonomski analitičar nam je otkrio siguran znak dolaska recesije

Image
JESMO LI NA PRAGU RECESIJE? /

Već tri kvartala zaredom padaju i izvoz i uvoz! Ekonomski analitičar nam je otkrio siguran znak dolaska recesije

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo