STRUČNJAK S PMF-A: / 'Malo je vjerojatno da je koronavirus došao iz laboratorija, priroda je bolji kreator'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Nekoliko istraživanja je provedeno na tu temu i malo je vjerojatno da se to dogodilo u laboratoriju.

13.3.2021.
9:58
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Britanski, brazilski, južnoafrički, njujorški i češki - radi se o varijantama virusa Covida-19, a u Hrvatskoj su potvrđene sve varijante osim brazilskog. Profesor sa Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, Kristian Vlahoviček, koji je ujedno i voditelj projekta za analizu genoma koronavirusa rekao je, s obzirom na pojavnost novih varijanta virusa u Hrvatskoj, da su mutacije genetičkog materijala nešto što se događa svakodnevno te da je to princip po kojem djeluje evolucija.

Image
ZNANSTVENICI S RUĐERA POTVRDILI: /

Novi agresivniji soj koronvirusa možda je uzrok eksplozije zaraze u jednom dijelu Hrvatske

Image
ZNANSTVENICI S RUĐERA POTVRDILI: /

Novi agresivniji soj koronvirusa možda je uzrok eksplozije zaraze u jednom dijelu Hrvatske

'Bilo je očekivano da će virus mutirati'

"Svaki put kad umnožimo genetičku informaciju proces je nesavršen i dogode se pogreške prilikom prepisivanja i te pogreške su podložne prirodnoj selekciji gdje se neka svojstva mogu pokazati da su zbog promjene bile poboljšanje po nas i takvi organizmi će imati bolju prednost pred ostalima. Kod virusa činjenica je da se brzo razmnožava i možemo uočiti mnogo mutacija. Koronavirusi nemaju nekakve specijalno ubrzane stope mutacije i bilo je očekivano da će virus mutirati", rekao je Vlahoviček u HRT-ovom Studiju 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U samoj genetičkoj informaciji je 30 tisuća slova, ako se jedno slovo promijeni u neko drugo govorimo o mutaciji. Ta mutacija može virusu dati svojstvo kojim će se brže razmnožavati i pojavljivat će se unutar virusne populacije i to nazivamo varijantom. Varijantu može činiti nekoliko nezavisnih mutacija. Soj nam govori jesu li se promijenila svojstva virusa u smislu kliničke slike", pojasnio je.

Češka varijanta virusa - spoj britanske i škotske mutacije

Upitan može li se prema analizi samog genoma pretpostaviti hoće li se raditi o težem obliku bolesti ili ne, Vlahoviček je rekao kako se ne može sa sigurnošću reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući češku varijantu virusa, rekao je da se radi o zanimljivom primjeru evolucije gdje su se spojile britanske i škotske mutacije virusa. "Mi smo obje mutacije uočili još i prije i pratili ih, a u veljači smo ih vidjeli zajedno", rekao je.

Vlahoviček je komentirao i mogućnost nastanka virusa, odnosno smatra li da je virus stvoren ljudskom rukom ili je nastao iz prirode. "Priroda je definitivno bolji kreator i stvaratelj ovakvih događaja. Nekoliko istraživanja je provedeno na tu temu i malo je vjerojatno da se to dogodilo u laboratoriju. To bi morali bi biti sofisticirani eksperiment sa nepoznatim ishodom, a evolucija je tu puno efikasnija", zaključio je Vlahoviček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo