STRUČNJAK OBJASNIO KAKO ĆE PAD CIJENA NAFTE UTJECATI NA HRVATSKU: / 'Današnje pojeftinjenje tek bi trebalo doći do izražaja'

Image

'Onog trenutka kada popuste mjere koje su potrebne radi zdravstva i zdravlja ljudi,

21.4.2020.
22:38
VOYO logo

Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern kazao je da se jučerašnji pad cijena nafte na američkom tržištu ispod nule dogodio jer su proizvođači plaćali da se skladišti njihova nafta jer nemaju kamo s njom. Dodao je kako to nisu učinile samo američke naftne kompanije nego i veliki igrači s burze.

"Oni su, računajući na relativno nisku cijenu koja je bila dosad, pokupovali terminske ugovore. Potom su u panici počeli prodavati kada su vidjeli kako završavaju termini u travnju i svibnju i oni su pretrpjeli najveći udar. U panici se pokušava sve pa su otišli do tog nevjerojatno niskog nivoa od minus 37 dolara. Danas se to već popelo na 5,5 i ja vjerujem da će se stabilizirati", rekao je Štern za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOTALNI KOLAPS NA NAFTNOM TRŽIŠTU: /

U Americi cijena barela pala ispod 0 dolara!

Image
TOTALNI KOLAPS NA NAFTNOM TRŽIŠTU: /

U Americi cijena barela pala ispod 0 dolara!

'Vjerujem da će se prebroditi ova kriza'

"Mjere koje poduzima SAD i izravna ponuda američkog predsjednika Donalda Trumpa da će pomoći naftnim kompanijama i na neki način nacionalizirati rudno bogatstvo Amerike kupujući naftu koja se nalazi u nalazištima, je nešto što će vratiti povjerenje naftaša i vjerujem da će prebroditi ovu krizu", rekao je Štern.

Štern smatra da nitko ne profitira od ovog utjecaja pandemije koronavirusa na naftno tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nešto malo zarađuju fondovi koji su računali s takvom situacijom. To su manji hedge fondovi od par stotina milijuna dolara koji su se uspjeli na vrijeme osigurati i na neki način uspjeli tu situaciju okrenuti u svoju korist. Ali industrija i globalna ekonomija od toga neće imati nikakvu korist", rekao je Štern.

'Kad prođe kriza, industrija će se opet zahuktati'

Štern ističe kako je teško prognozirati što će se u budućnosti događati s cijenom barela nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onog trenutka kada popuste mjere koje su potrebne radi zdravstva i zdravlja ljudi, tada će se jasno ponovno zahuktati industrijska mašinerija ne samo SAD-a nego i cijeloga svijeta i vjerojatno će tada doći do veće potrošnje i potražnje i cijena će početi rasti", rekao je Štern.

On smatra da bi za budućnosti bilo problematično ako Amerikanci počnu zatvarati proizvodnju na naftnim poljima jer bi tada došlo do pritiska na stara naftna polja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona su skupa u proizvodnji i ona će pretrpjeti radi toga tehničke probleme i velike gubitke. Nakon ovih niskih cijena, u pokušaju da se vrati izgubljeno, nafta opet ode u neke visine koje nam neće biti drage", kazao je Štern.

Nakon niskih cijena ponovno dolazi do povećanja troškova

Odgovorio je i na pitanje kako će se ovaj šok s cijenama nafte odraziti na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je dio Europe i mi se ne povodimo za cijene na američkom tržištu. Brent je europski brend čija cijena je danas opet pala, 20 dolara po barelu otprilike. Današnje cijene su odraz cijene od prije mjesec ili mjesec i pol tako da današnje pojeftinjenje bi tek trebalo doći do izražaja, ako se zadrži kroz neki duži rok", kazao je Štern.

Dodao je da ekstremi u cijenama nikada nisu dobri jer nakon vrlo niske cijene ponovno dolazi do povećanja troškova proizvodnje i veće cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet se izazivaju ti cjenovni šokovi koji nisu dobri ni za kakav vid industrije, kućanstva i bilo čega što troši energiju", zaključio je Štern.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo