STRUČNJACI GLEDALI DEBATU I PROCIJENILI TKO JE BIO BOLJI: / 'I Milanović i Plenković koristili su šalabahtere...'

Prateći jučerašnju debatu između šefova SDP-a i HDZ-a nekoliko stručnjaka u svojoj je analizi zaključilo kako dvojac debatama želi iz igre izbaciti Most.

13.8.2016.
9:03
VOYO logo

Skupina stručnjaka, politologa, komunikologa i ekonomista analizirala je za Jutarnji list sinoćnju debatu šefova HDZ-a i SDP-a. Prema glavnim zaključcima koje su donijeli jest to da je Milanović želio pobijediti u debati, dok je Plenković iskoristio nastup za slanje poruke svojim biračima. Debata se, možda i očekivano, ubrzo svela na beskrajno i zamorno repliciranje zbog kojeg je dvosatna emisija djelovala predugačko. Komentatori kažu kako je Zoran Milanović stigao pripremljeniji i upućeniji, dok mu se taktika svodila na naglašavanje neiskustva HDZ-ovca Andreja Plenkovića.

"Oboje su imali šalabahtere s kojih su govorili, ali Milanović je puno više od Plenkovića inzistirao na priči o sebi kao iskusnom političaru i državniku, s puno staža i utakmica u nogama. Andreja Plenkovića kao da je pokušavao svesti na 'briselskog Plenkija', prikazati ga kao bezličnog čovjeka koji odbija odgovarati na pitanja, a zatim poantirati na inače HDZ-ovu terenu, dakle nacionalnim pitanjima, što se pokazalo teškim poslom", ustvrdio je politolog Višeslav Raos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLITIČARI PRATILI DEBATU: /

'Da i jedni i drugi nisu bili na vlasti, bilo bi ih milina slušati. Pa koliko dugo će to?'

Image
POLITIČARI PRATILI DEBATU: /

'Da i jedni i drugi nisu bili na vlasti, bilo bi ih milina slušati. Pa koliko dugo će to?'

Plenkovićev nedostatak jačeg i agresivnijeg stava najvjerojatnije je unaprijed dogovorena HDZ-ova strategija, tvrdi Raos.

'Ovo neće utjecati na promjene u glasačkom tijelu'

"Dok je Milanović uglavnom govorio o sebi i u jednini, Plenkovićev govor bio je u množini, a uglavnom se svodio na stranku i poruku o jednom novom vodstvu HDZ-a koje neće ljude odmicati od stranke", zaključio je politolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za komunikacije Krešimir Macan rekao je kako je za njega u ovoj prvoj debati Milanović ipak bio bolji, jer je prikazao Plenkovića kao nekoga kome je debata pomalo i zamorna, iako su obojica cijelo vrijeme ostali dobro koncentrirani.

"Ova debata neće utjecati na promjene u glasačkom tijelu, ali ostalo je za njima nekih zanimljivih izjava, poput one Plenkovićeve da neće pristati na uvjete MOST-a da Božo Petrov postane premijer. Dakle, imali smo premijersku debatu, i ako ona bude dobro primljena u javnosti, izgledno je da ćemo do kraja imati debate Milanović - Plenković, čime bi priča o premijeru iz kvote MOST-a automatski otpala iz igre", izjavio je Macan, a s time se složio i Raos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nervozni Milanović

Komunikologinja Aleksandra Kolarić misli kako je bivši premijer bio uspješniji kod pitanja porezne politike, ali je zapravo pokazao svoj kratak fitilj i nervozu kod tema kao što su Lex Perković ili afera Madison.

"Plenković je pokazao lidersku osobinu mirnoće. Fascinantno je bio miran sve vrijeme, a onda bi samo ledeno “ubo” Milanovića. Ipak očito je da ima puno manje iskustva u ovakvoj vrsti javnih nastupa, odnosno diskusija od Zorana Milanovića”, izjavila je Kolarić, koja je uz to zamjerila vođi SDP-a uobičajenu bahatost, agresivnost i dociranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se posebno primjetilo u drugom dijelu emisije, kada je šef HDZ-a ipak malo živnuo.

Teža uloga Plenkovića

"Prvo poluvrijeme dobio je Milanović, drugo Plenković, koji se oslobodio treme kako je vrijeme prolazilo. Milanović si je tu dopustio previše soliranja, a to je strpljivi Plenković iskoristio i efikasno mu vraćao kratkim ubodima. Ipak, Plenković je imao težu ulogu jer je morao braniti postojeću vladu, iako se s njome ni programski ni osobno ne slaže, i to je bila nezahvalna pozicija”, zaključak je politologa Pere Maldinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se slažu kako sinoćnja debata teško da će znatno utjecati na rezultate izbora, ali da to ne znači da je bila uzaludna.

"Ova debata je pozitivna pojava u hrvatskom političkom diskursu, ali netipična za našu kulturu, posebno nakon godinu dana u kojoj smo imali fijasko pri sastavljanju vlasti te zagađivanje javnog prostora političkim i ideološkim diskvalifikacijama neistomišljenika. Ova debata bila je uljuđena i civilizirana, i ni u jednom trenutku ni Milanović ni Plenković nisu prešli granicu. Ipak, dobar njen dio bio je prestručan pa vjerujem da će na kraju prevladati dojam, a ne znanje", misli politolog Maldini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo