'MORAMO SE PRIPREMITI / Stručnjaci izračunali simulacije mogućih potresa u Dubrovniku, mapirani i aktivni rasjedi

Image
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Voditelj projekta istaknuo je da današnja tehnologija ne može predvidjeti potrese, no može raditi na uspostavi sustava upozorenja koji bi mogli omogućiti nekoliko ključnih sekundi prije nego se potres osjeti na nekom području

13.3.2024.
21:14
Dubrovačko-neretvanska županija
VOYO logo

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sastao se s predstavnicima Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu kako bi razgovarali o provedbi znanstvenog projekta "Karakterizacija i monitoring rasjednog sustava šireg dubrovačkog područja DuFAULT".

Osnovni cilj projekta, koji vodi izv. prof. Josip Stipčević, je istražiti potrese na području te županije, a financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prezentacije do sada provedenih projektnih aktivnosti prikazani su novi rezultati istraživanja od kojih posebno treba izdvojiti da su mapirani neki od aktivnih rasjeda, napravljen strukturno-tektonski model te su izračunate osnovne simulacije nekih od potresa koji su mogući na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Image
U ČILEU NAJSNAŽNIJI /

Zadnjih dana građani su u strahu zbog sve više 'blagih' potresa. Ovo je 10 najvećih u povijesti

Image
U ČILEU NAJSNAŽNIJI /

Zadnjih dana građani su u strahu zbog sve više 'blagih' potresa. Ovo je 10 najvećih u povijesti

Predstavljena je i nova mreža seizmografa DuNET koja zahvaljujući upravo provedbi projekta DuFAULT broji dodatnih 8 seizmoloških postaja. Izneseni su i planovi budućih istraživanja, daljnjeg razvoja mreže seizmografa na području Dubrovačko-neretvanske županije te predstavljen način rada nove tehnologije monitoringa seizmičnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova istraživanja, osim našeg područja, obuhvaćaju i područje Bosne i Hercegovine što je značajno prvenstveno radi točnog određivanja epicentara potresa. Dubrovačko-neretvanska županija se, kao partner, u provedbu projekta uključila putem Stožera civilne zaštite posebno pružajući pomoć u pronalaženju podobnih lokacija za postavljanje seizmografa. Trenutačno se provode aktivnosti na postavljanju još jednog seizmografa na području Konavala, te ugradnji infrastrukture s DAS tehnologijom (Distributed Acoustic Sensing), koja bi postojeće optičke kabele koristila kao detektore za potrese čime bi se omogućio ustroj svojevrsnog sustava ranog upozoravanja.

"Ne možemo znati kada će se i koliko jaki potresi dogoditi, ali se moramo pripremiti i na takve događaje koliko možemo", poručio je župan Dobroslavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipčević je istaknuo kako današnja tehnologija ne može predvidjeti potrese, no može raditi na uspostavi sustava upozorenja koji bi mogli omogućiti nekoliko ključnih sekundi prije nego se potres osjeti na nekom području.

POGLEDAJTE VIDEO: Potresi, poplave, požari. Oni su uvijek tu: Vrhunski opremljeni i uvježbani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo