veće kazne i još novosti / Stroži zakon za vozače: 'Mladi se ne boje nikoga, piju, drogiraju se i pitanje je kada će nekog povrijediti'

Divlje vozače policija neće samo kažnjavati udarom po džepu s maksimalnih 20 tisuća kuna

29.3.2019.
9:45
VOYO logo

Stiže novi, još stroži zakon o sigurnosti prometa na cestama. Vlada ga je u četvrtak poslala u Sabor. Uz veće novčane kazne, pa čak i oduzimanje vozila najtežim prekršiteljima, uvodi se još novosti. Svatko će na internetu moći provjeriti je li određena osoba u tzv. skupini rizičnih vozača

Divlje vozače policija neće samo kažnjavati udarom po džepu s maksimalnih 20 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez automobila bi mogli ostati oni koji budu vozili u suprotnom smjeru, koji namjerno budu prolazili kroz crveno te oni koji budu odbijali alkotest ili vozili s više od 1 cijelo 5 promila pod zabranom. 

Bez pojasa u prometu, dvostruka kazna od dosadašnje. Umjesto 500 kuna, plaćalo bi se 1000. Samo lani MUP je registrirao više od 85 tisuća takvih prekršaja. Uz to što može koštati života, trostruko skuplje će morati izdvojiti oni koji budu telefonirali za vrijeme vožnje. Do sada se ova ružna navika kao i vožnja bez pojasa kažnjavala s 500 kuna, a sada bi 1500. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon vozači, čini se, pozdravljaju. Cilj zakona je poboljšati stanje na hrvatskim cestama na kojima je od početka godine do danas u prometnim nesrećama stradalo 44 ljudi. 

"Broj recidivista se treba pod hitno smanjiti"

"Samim time i u konačnici dostići glavni cilj nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, da nam na kraju 2020. godine bude manje od 213 smrtno stradalih na hrvatskim prometnicama", kazao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj recidivista se treba pod hitno smanjiti, smatra stručnjak za promet.

"Stanje u prometu je jednostavno odraz stanja u društvu. Imamo jednu mladu generaciju koja učestalo radi probleme, nikoga se ne boje, piju, drogiraju se i pitanje je kada će povrijediti sebe ili nekoga drugoga", izjavio je prometni stručnjak Goran Husinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost je i što će MUP omogućiti  provjeru vozačke dozvole, stanja bodova i prekršaja putem svog weba. 

"Time po prvi put stvaramo pravnu podlogu i tehnički iskorak za korištenje informacijskog sustava MUP-a i za provjeru identiteta što će olakšati policijsko postupanje i kontakte građana s policijom", pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogotovo za ljude koji iznajmljuju automobile, rent-a-car kuće, oni će odmah vidjeti tko koliko ima bodova i tko je kakav na cesti", kazao je Husinec.

Dobra vijest za umirovljenike je da se zasad odustalo od obaveznog liječničkog pregleda za vozače starije od 67. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo u ovoj fazi donošenja zakona nastaviti razgovore i s umirovljenicima i s ministarstvom zdravlja, napravit će se dodatne analize", izjavio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Zakon s novim kaznama u primjenu bi trebao na ljeto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo