Strategija Beograda u tri tačke

Ustavni sud se pita za sporazum

3.5.2013.
4:45
VOYO logo

Strategija zvaničnog Beograda za nekoliko narednih nedelja u kojima bi trebalo da se obezbedi primena briselskog sporazuma i povećaju šanse za dobijanje datuma za pregovore sa EU, već je osmišljena i dobila je široku podršku svih parlamentarnih stranaka, osim DSS-a.

Prema informacijama Novosti, delovaće se u tri pravca:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. da se postigne dogovor sa Srbima sa Kosova, kako bi se uklonile sve prepreke za primenu dogovora na terenu, 2. da se u nastavku pregovora oko plana implementacije izdejstvuju što povoljniji uslovi za Srbiju, 3. da se što pre otvore i postignu bar načelni dogovori oko preostalih nerešenih pitanja - energetike, telekomunikacija, imovine, povratka raseljenih...

Novi sastanak premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića sa političkim liderima kosovskih Srba zakazan je za utorak, 7. maj. Pozicije Beograda i severa Kosova i dalje su udaljene oko ključnih stvari - referendumskog pitanja i rokova za njegovo održavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je poručio da će Srbija implementirati ono što je u 15 tačaka sporazuma iz Brisela napisano, kao i da će odbiti sve pokušaje da se u plan primene "uguraju" rešenja koja ne postoje na papiru i ne idu naruku Srbiji.

On je dodao da razume Srbe sa Kosova i njihove strahove, ali da bi voleo da i oni pokažu malo više razumevanja za državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ako to izostane, nije isključena ni mogućnost raspuštanja lokalnih samouprava i uvođenje privremenih veća ili koordinatora u opštinama, posebno što je u čak 24, od 29 srpskih opština, vlastima istekao mandat.

Samo u pet opština rukovodioci su i dalje "u mandatu" - u Mitrovici, Leposaviću, Peći, Prištini i Novom Brdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrde izvori Novosti, Vlada ovu mogućnost ostavlja samo kao poslednje sredstvo, ukoliko propadnu svi pokušaji dogovora sa kosovskim Srbima.

Lideri kosovskih Srba će se pre 7. maja i razgovora sa državnim vrhom još jednom okupiti tokom vikenda, kako bi definisali zajedničku poruku koju će preneti Dačiću i Vučiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su, privremeno, odustali od zahteva za referendumom i traže da se najpre Ustavni sud izjasni o ustavnosti svih sporazuma koji su postignuti u Briselu.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Novosti da održavanje referenduma ne bi ništa rešilo, jer je Srbija ušla u nepovratan proces primene dogovorenog i da sada sve snage treba usmeriti kako bi se u toj implementaciji obezbedila što bolja rešenja, pre svega za naše sunarodnike u pokrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tačno je da bez kosovskih Srba ne može da se obezbedi održiva primena sporazuma, kao što i svima treba da bude jasno da nikome ne ide u korist da se gubi vreme na čekanje odluka USS-a ili rezultate referenduma".

Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM, uzvraća da je sporazum iz Brisela protiv vitalnih interesa našeg naroda na Kosovu i da će otežati njegov opstanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko Ustavni sud proglasi sporazume neustavnim, nema smisla održavati referendum, koji, kako tvrde i sami predstavnici vlasti, košta skoro 10 miliona evra. Mi verujemo da još ima prostora za dogovor sa Beogradom".

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović objašnjava da je Beograd u cajtnotu i da bi kosovski Srbi treba da shvate da vremena za gubljenje više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Beograd ne bi trebalo da seče preko kolena i ulazi u neke radikalne metode disciplinovanja kosovskih Srba".

Odalović: O planu sledeće nedelje

Timovi za izradu plana primene briselskog sporazuma sastaće se ponovo sledeće nedelje u sedištu EU, kako bi razmotrili dalje korake, najavio je Veljko Odalović, član našeg tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odalović kaže da je plan, koji je na prethodnom susretu izneo direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Fernando Đentilini, samo predlog za razmišljanje i da će Beograd na njega izneti određene primedbe i sugestije, koje se još usaglašavaju u Vladi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo