vedra strana turizma vol. 9 / Strankinja utrčala: 'Trebam iglu i konac!' Izvirila joj stražnjica

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell/Shutterstock

U Turističkoj zajednici u Ninu još jednom su zatrebali iglu i konac, spasili su priborom nizozemskog novinara...I kod njih znaju imati nesporazume s turistima koji se izgube u prijevodu

5.11.2022.
9:07
Dino Stanin/Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

U posljednjem nastavku serijala "Vedra strana turizma" doznali u Dubrovniku redovito u srcu sezone pitaju ima li gdje besplatan parking, da ima onih koji nisu sretni ni kad u Baranji nema komaraca, doznali smo priču Nijemca koji je dojahao do Karlovca i "sparkirao" konja u središtu, ali i tko pita hoće li u restoranu proći jeftinije ako ponese svoj beštek.

Također smo saznali da ima onih koji pitaju jesu li zidine u Stonu građene za snimanje "Igri prijestolja", ali i koji su zbunjeni i ne znaju jesu li na kraju došli u Jugoslaviju, Austro-Ugarsku ili, ipak, u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom nastavku od djelatnika iz Turističke zajednice Grada Nin doznajemo zašto kod sebe uvijek imaju iglu i konac.

"Bilo je to 2017. kada je žena utrčala u naš ured vičući: 'Imate li iglu i konac?' Djelatnica se na recepciji čudila, nitko još nije pitao takvo što. Žena se okrenula i pokazala rasparane hlače na stražnjici. Bila je to domaća turistica. Djelatnica je otišla do susjedstva po iglu i konac i pomogla ženi, a otada uvijek u našem turističkom uredu obavezno imamo igle, konce i zihericu - ako zatreba", prepričava nam smiješnu situaciju direktorica ureda Turističke zajednice u Ninu Marija Dejanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I naravno da se dogodilo da su opet zatrebali igla i konac.

Bilo je to 2019. kada je stigao nizozemski novinar kako bi napravio prilog o Ninu. "Došao je u turistički ured ispričavao se da mu je pukao patent na hlačama pa zamolio može li se presvući u našem WC-u u traperice. Samo njih je imao, pa se dalje ispričavao što neće biti poslovno odjeven poslovno. Naša djelatnica ponudila mu je iglu i konac te zihericu (isti onaj set koji su nabavili za gospođu iz prethodne priče). Bio je oduševljen i riješio je problem poslovnih hlača", prepričava vedru stranu svog posla Marija Dejanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEDRA STRANA TURIZMA VOL. 5 /

Dojahao Nijemac do Karlovca i sparkirao konja u centru pa pita: 'Imate li kartu BiH?'

Image
VEDRA STRANA TURIZMA VOL. 5 /

Dojahao Nijemac do Karlovca i sparkirao konja u centru pa pita: 'Imate li kartu BiH?'

I kod njih znaju imati nesporazume s turistima koji se izgube u prijevodu. Pa je tako čitava zavrzlama nastala kad su dvije mlade Francuskinje krivo tumačile riječ "holiday", što na engleskom znači i odmor, ali i praznik.

"Stigle su u turistički ured po red vožnje autobusa od Nina do Zadra. Djelatnica na recepciji objasnila im je kako imaju linije koje voze radnima danima te nedjeljom i praznicima (eng. on holidays). Djevojke su zbunjeno pogledale djelatnicu i rekle: 'Pa mi smo na praznicima! (eng. We are on holidays!). Djevojke su otišle iz ureda čudeći se, a onda se vratile i opet ljuti viknule: 'Ali, mi smo na praznicima! (eng. But, we are on holidays!) te da žele tu liniju koja vozi 'on holidays'", prepričava nam Marija Dejanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima li more bez valova?'

Već ranije smo pisali da ima gostiju koji pitaju hoće li more biti valovito početkom kolovoza, a sličnih anegdota imaju i u Ninu. Prije dvije godine puhalo je jugo i more je bilo jako valovito. "Stigao domaći turist i traži gdje je plaža. Uzeo je plan, u autu ga je čekala cura. Nakon razgovora s njom vratio se u ured i pitao gdje ovdje ima mirno more. Djelatnica u turističkom uredu odgovorila mu je da puše jako jugo pa mirnog mora - nema. Valjda je mislio da puše samo u Ninu, a ne u čitavoj Dalmaciji", vedro nam otkriva i ovu simpatičnu priču direktorica ureda u Ninu.

No znaju oni cijeniti svakog gosta, imaju strpljenja za čudna, smiješna pa i zbunjujuća pitanja. Tako i za dvoje nešto starijih Francuza koji su 2008. pitali kako mogu brodom iz Nina do Zadra i tražili red vožnje brodova, a onda su pitali i za listu doktora i veterinara u Zadru. Problem je bio što je Nin u plitkoj laguni pa nema brodskih linija, a iako je grad mali, imaju tri doktora. Za veterinara je ipak valjalo poći u Zadar. "Očito nas doživljavaju ogromnima", nasmijali su se djelatnici ureda simpatičnom iskustvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No svaka storija se isplati, treba biti dobar prema svom gostu, što u Ninu očito i jesu jer podaci o turizmu za ovu godinu govore da im promet raste. Tako je do kraja rujna na području Grada Nina ostvareno je 1,276.352 noćenja, što je 27% više noćenja u odnosu na proteklu godinu, a jednako broju noćenja u 2019. godini.

"Od toga se 135.070 noćenja odnosi na domaće turiste, a strani gosti ostvarili su 1,141.385 noćenja. U Ninu je boravilo 158.925 turista, što je 29% više dolazaka u odnosu na 2021. i 2% više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. U tim brojkama bilo je 14.405 domaćih turista te 144.520 gostiju iz inozemstva", otkriva nam dobre brojeve direktorica Marija Dejanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na području Grada Nina su dvije turističke zajednice, na gradskoj razini djeluje Turistička zajednica Grada Nina, a na mjesnoj razini postoji i Turistička zajednica mjesta Zaton. Naša sugovornica pojašnjava kako je Kamp Zaton i Zaton Holiday Resort izgrađen na prostoru Nina i Zatona, a ukupno u administrativnim granicama Grada Nina, prema postignutom dogovoru turistički promet se dijeli po pola između Turističke zajednice Grada Nina i Turističke zajednice mjesta Zaton.

Slični su podaci koje statistički vodi TZ Grada Nina što se tiče rasta prometa u 2022. u odnosu na 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućem nastavku serijala "Vedra strana turizma" doznajte zašto ljudi zovu Međimurje i pitaju gdje su kuće vidjelica iz Međugorja te tko u uredu Turističke zajednice traži dozvolu za rudarenje zlata u Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo