IZNAJMLJIVAČI (JOŠ) NE TRZAJU / Strani turisti i domaći sve više prigovaraju zbog ključne stavke: 'Nijemci to malo teže prihvaćaju, Poljaci, Česi... njima je u redu'

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

No, ugostitelji se očito ne zamaraju mišljenjima domaćih ljudi. U obližnjem restoranu kažu da se na njihove specijalitete čeka u redovima

1.8.2023.
9:19
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Mnogi iznajmljivači apartmana spustili su cijene nakon slabih rezervacija za srpanj i kolovoz. Posebno se to odnosi na one koji su povećali cijene i za 60 posto - sada su ih vratili na prošlogodišnju razinu ili ih čak oglašavaju kao last minute ponude. Takvih je slučajeva manje na Kvarneru, ali i tu postoje.

Krk kao popularna autodestinacija ostvaruje dobre rezultate i u ovoj sezoni. Ali brojni turisti ne skrivaju čuđenje novim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije 10, 12 godina, uvijek sam govorio jako je lijepo i prilično jeftino. Ali ovaj put nemam osjećaj da je tako jeftino. Zapravo, u svemu primjećujem da nije jeftino. No jako nam se sviđa ovdje. I dalje ćemo dolaziti, samo što je skuplje nego što je nekoć bilo”, rekao je za N1 jedan Englez, a s njim se slažu i lokalci:

“Ništa ne govorite. Malu mirovinu imam, to nije za živjet’.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LEZI POD PALMU I UŽIVAJ! /

Još niste rezervirali apartman za ljeto? Mogli biste se šokirati: 'Ponuda je možda loša, ali je zato bezobrazno skupa'

Image
LEZI POD PALMU I UŽIVAJ! /

Još niste rezervirali apartman za ljeto? Mogli biste se šokirati: 'Ponuda je možda loša, ali je zato bezobrazno skupa'

Ne brine ih mišljenje domaćih

No, ugostitelji se očito ne zamaraju mišljenjima domaćih ljudi. U obližnjem restoranu kažu da se na njihove specijalitete čeka u redovima.

“Cijene su vrlo prihvatljive. Nismo ih dizali u odnosu na prošlu godinu. Konkurentni smo i cijenom i kvalitetom. To apsolutno cijene i turisti, svaku večer se čeka na stol”, ističe ponosno ugostitelj Brko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke cijene zasad nisu otjerale turiste pa iz Turističke zajednice otoka Krka ne skrivaju zadovoljstvo.

“Na cijelom otoku Krku trenutno se odmara oko 50.000 gostiju. To je manje za dva posto u odnosu na 2022. godinu. Cijene su u 2023. godini išle gore od 10, 15 pa i više posto. Snižavaju li se, nemamo takvih informacija. To ovisi o ponudi i potražnji. Vjerojatno se cijene koje su išle jako gore, ako nije popunjenost na toj razini, snižavaju”, kaže Majda Šale, direktorica Turističke zajednice Krk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nijemci to malo teže prihvaćaju...'

A cijene najčešće snižavaju privatni iznajmljivači koji primjećuju neobične rupe u rezervacijama. Takav je primjer u susjednoj Crikvenici.

“Svibanj je dao nagovještaj da će to možda biti dobro. To nam je bio jedan od najjačih mjeseci otkad radimo zadnjih sedam godina i onda se jednostavno nešto dogodilo. Malo je popustio booking. Morali smo spuštati po deset posto, spustiti ponude da bi ponovno dopunili te periode. I sad kolovoz ponovno nije popunjen kako smo navikli”, govori Dijana Lukšić, privatna iznajmljivačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivači su spremni spuštati cijene last minute ponuda. Pregledom internetskih stranica za rezerviranje smještaja mogu se pronaći popusti od oko deset posto do maksimalno 20 posto, ali popuste je lakše naći na južnom nego na sjevernom Jadranu.

U kampovima kažu da neće spuštati cijene – jer nemaju potrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imamo negdje sedam posto više dolazaka nego prošle godine. Cijene smo podigli nekih 15 do 20 posto, ovisi o terminu. Nijemci malo teže to prihvaćaju, dok Poljaci, Česi… njima je to u redu”, objašnjava voditeljica recepcije u kampu, Valentina Kožarić.

Je li ovo stanje održivo i hoće li se turisti, koji uočavaju veliki porast cijena, vratiti? Kožarić uvjerava da imaju dosta ljudi koji su kod njih već bili, koji su već sada napravili rezervaciju za iduću godinu te da nema razloga za brigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, konačni odjek ovogodišnjih cijena tek se treba pokazati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo