TRAŽE 750 KN POVIŠICE / Štrajk u Slavoniji: 'Svi radnici imaju minimalne plaće. Čak i iskusni tokari i bravari'

Traže 750 kuna povišice i 8% na dodatne uvjete rada

10.1.2019.
13:15
VOYO logo

Nakon Uljanika i 3. maja, Hrvatsku potresa novi štrajk radnika, ovoga puta u Slavoniji. Zbog premalih plaća, radnici Same Deutz Fahr Žetelica iz Županje, koji proizvodi kombajne, odlučili su i javno izraziti svoje nezadovoljstvo.

U Županji oko 400 radnika inače njemačke tvrtke, ali u talijanskom vlasništvu Same Deutz Fahr Žetelica od danas su u štrajku. Razlog jednostavan – plaće od kojih ne mogu živjeti i izdržavati svoje obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Minimalne plaće. Znači 3.340 kuna, a sezonci od preko godinu dana su primali 3.560 kuna. U bruto iznosima govorimo. I to na svim poslovima. Bio on iskusan tokar ili bravar", rekao je sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Marko Ivkošić

Traže 750 kn povišice

Govore, ne traže nerazumno. 750 kuna povišice i 8% na dodatne uvjete rada. No, Uprava nudi oko 40 eura povišice, ali stavljaju uvjet da 3 godine ne smiju tražiti povišice, pa do međusobnog mirenja nije došlo, a radnici smatraju, sredstava za njihove zahtjeve ima jer tvrtka izvozi u Njemačku, Francusku, Poljsku, ali i Kazahstan, Tunis, Irak i imaju oko 320 milijuna kuna prometa godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi ovakvom proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije. Proizvede se ovdje godišnje oko 400 kombajna. Najjeftiniji od njih košta oko 300.000 kuna u prodaji, ostali još i više, a svi se kombajni uspiju prodati izvan Hrvatske. 

Kako se u posljednjih 9 godina plaća dizala samo za 1%, radnici su zatvorili vrata tvrtke, pa se ispred nje stvorio red kamiona koji dostavljaju sirovinu. "Došao sam u 7 ujutro. Vozim limove za kombajne, no međutim, štrajk je, ne može se. Čekamo gazdu da se javi da kud dalje, šta dalje? Ne znamo ništa", rekao je prijevoznik sirovina Siniša Jakčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici ne žele u štrajk, ali govore, najmanje su plaćeni u toj struci u široj regiji. "Štrajk će biti dok Uprava ne udovolji našim zahtjevima", kaže Ivkošić. 

Do Uprave se jučer nije moglo doći, a već se počeo događati i crnji scenarij od štrajka jer mnogi su već odlučili i napustiti Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo