PRIDRUŽILI SE I FAKULTETI / Štrajk ide dalje: 'Budimo složni jedni uz druge, svi mi trebamo profesora, profesor treba spremačicu'

'Tražimo ono što smatramo da zaslužujemo, povećanje koeficijenta povećanje naše plaće u globalu'

24.10.2019.
18:38
VOYO logo

Počeo je štrajk i na fakultetima kao potpora školama i to zbog triju kategorija zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Vladi su poslali zahtjev o povećanjuplaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima. Sindikati upozoravaju - ovo je tek početak i za sljedeći tjedan najavljuju nove akcije.

Nenastavno osoblje, predavači i umjetnički suradnici, svi u borbi za veće plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budimo složni jedni uz druge, svi mi trebamo profesora, profesor treba spremačicu, čovjeka u radioni, računovodstvo, knjižničare, svi smo jedni drugima potrebni", kaže SnježanaŠimunić, glavna sindikalna povjerenica PBF-a u Zagrebu.

Jasmina je u štrajku, umjesto u svom laboratoriju na fakultetu gdje 13 godina radi sa studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za male novce, masu puta se znalo nama uzimati bez da nam se vraćalo, koeficijent na mom radnom mjestu je 0,97 što je pokazatelj da je plaća mala, radi se o oko 5000 kuna s prijevozom", kazala je Jasmina, kemijska tehničarka na PBF-u u Zagrebu i na nju se nadovezala Anamarija Šokčević iz Administrativno-pravne službe PBF-a u Zagrebu:

"Tražimo ono što smatramo da zaslužujemo, povećanje koeficijenta povećanje naše plaće u globalu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nenastavno osoblje traže povećanje plaća za 6,11 posto, a za predavače za 3,5 posto te izjednačavanjekoeficijenata predavača s onima asistenta na fakultetima. Podržavaju ih i profesori.

"Vi ste bili uz nas za naše doktorate, a mi se imamo priliku odužiti vama biti uz vas u borbi za vaša prava koja vam pripadaju", istaknula je Maja Somogyi Škoc, profesorica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Djelatnici splitskog fakulteta Elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u štrajku

Image

Djelatnici splitskog fakulteta Elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u štrajku

A potpora stiže i od studenata.

"Smatram da sve promjene počinju od manjih koraka, a bitno je da mi studenti nismo pretjerano ugroženi", poručuje studentica zagrebačkog PBF-a Mia Bokulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište u Rijeci javno je pozvalo na štrajk pa je tamo odaziv 100 postotan, a predstanici gotovo svih fakulteta našli su se na jednom mjestu. Sindikalisti za cijelu Hrvatsku ističu - štrajk je uspio.

"Mogu istaknuti da je štrajk ispunio sva naša očekivanja napravili smo prije pripreme koje su davale naznake da je nezadovoljstvo veliko i da će štrajkati ne samo nanastavno", ponosan je Igora Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti žele i mišljenje predsjeničkih kandidata - no ne svih.

"Prozivam predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da do 31. listopada objave svima njihov stav o zaostajanju plaća učitelja i ostalih u odgoju i obrazovanju za ostalim plaćama u zemlji", izjavio je BranimirMihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je Miroslav Škoro sa sindikatima sastanak i dogovorio, oglasila se i predsjednica. Na Twitteru je dala potporu obrazovnim djelatnicima, a krivce za njihovu situaciju vidi u bivšim vladama.

Štrajk osnovnih i srednjih škola sutra se nastavlja u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Iako se sastanak Vlade i sindikata oko zahtjeva za povećanjem plaća očekivao sutra - on je odgođen do ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo