STOŽER DONIO DVIJE NOVE ODLUKE: / Evo što morate znati o njima

Image
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
3.9.2020.
19:58
Nikola Čutuk/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite u četvrtak je donio dvije nove odluke koje se tiču postrožavanja epidemioloških mjera. Jedna se odnosi na područje Krapinsko-zagorske županije, a druga na nužno pojačanu kontrolu provedbe Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVIDA-19 za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi.

Karantena u Krapinsko-zagorskoj županiji

Na zahtjev Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, Nacionalni stožer je odobrio nove mjere kojima se od ponedjeljka, 7. rujna zabranjuje izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe, djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, osim u slučaju uvjetovanom medicinskim razlozima. Preporuča se zaposlenicima pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi da ne pohađaju stručne skupove i druge grupne oblike profesionalnog usavršavanja (radionice, simpozije, konferencije...). Također se umirovljenicima preporuča da ne odlaze na organizirana putovanja i ne sudjeluju na okupljanjima većeg broja ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formiranje inspekcijskih timova

Odlukom o nužno pojačanoj kontroli provedbe Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVIDA-19 za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi traži se od županijskih stožera da formiraju posebne timove, sastavljene od županijskog pročelnika, socijalnog radnika, sanitarnog inspektora i službenika Ravnateljstva civilne zaštite, koji će pratiti provedbu Upute u domovima za starije, nemoćne, psihički bolesne i osobe s invaliditetom kojima su osnivači drava, jedinice lokalne samouprave ili privatni skrbitelji te u svim drugim ustanovama u sklopu sustava socijalne skrbi.

Timovi su u slučaju uočenih propusta i nedostataka dužni zatražiti njihovo žurno otklanjanje, a ako se oni ne mogu žurno otkloniti ili je zbog njih ugroženo zdravlje i životi korisnika i zaposlenika, morat će žurno izvijestiti županijski, a potom i Nacionalni stožer civilne zaštite i sva nadležna tijela. Županijski stožeri imaju obvezu osigurati provedbu i nadzor ovih mjera te o obavljenim inspekcijama putem centara 112 izvješćivati svakodnevno Nacionalni stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo