Što vam sve ne mogu oduzeti u ovrsi?

17.1.2011.
18:47
VOYO logo

Fina neće provesti ovrhu nad sljedećim novčanim sredstvima, kažu nam Financijska agencija u odgovoru na upit :

"Primanjima po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, primanjima po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskome osiguranju, primanjima po osnovi socijalne skrbi, primanjima po osnovi privremene nezaposlenosti, primanjima po osnovi dječjega doplatka, primanjima po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima, naknadama za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika i imanjima po osnovi odličja i priznanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitani što se događa kada ovršeniku novci sjednu na račun, a Fina ne deblokira račun i ne pokupi novce da bi se namirila, u Fini odgovaraju da se to može razlikovati od slučaja do slučaja. Opovrgavaju da je došlo do "sloma informacijskog sustava" i tvrde da je Fina bila tek prezakrčena.

"Ovrhe se, nakon što pristignu u Finu, uvode u očevidnik. Dinamikom kojom novčana sredstva pristižu na račun, u Fini se izvršavaju ovrhe, odnosno računi se odblokiraju ukoliko su ispunjene sve obveze, ili je Fina od ovrhovoditelja dobila instrument za plaćanje blokade. Odgovor na ovakvo pitanje zahtijeva više podataka o konkretnim slučajevima, poput OIB-a ili žiro-računa", navodi Fina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do blokade računa tih građana i poslovnih subjekata moglo je doći, primjerice, zbog nedostatka sredstava na računu, ako se zaprimi nova osnova za plaćanje, ako nema priljeva po računu i slično, navode.

Vezani članci:

arti-201101050311006 arti-201101130007006 arti-201007010619006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo