KOLIKO ĆE USTVARI KOŠTATI RAFALI? / Što ustvari dobivamo i koliko ćemo još platiti

Image
Foto: Profimedia

Predsjednik Vlade tvrdi da će država milijardu eura platiti bez problema

30.5.2021.
10:51
Profimedia
VOYO logo

Iza odluke Vlade da Hrvatska kupi 12 borbenih aviona F3R Rafale za 999 milijuna eura ostalo je puno neodgovorenih pitanja o tome na što će zapravo porezni obveznici potrošiti gotovo milijardu eura, piše u nedjelju Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić u petak su bili suzdržani u otkrivanju detalja francuske ponude, a ni o konkurentskim ponudama službeno se ne zna ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković je kazao kako ih nikada neće ni objaviti. Tek se u obrazloženju Vladine odluke navode općeniti podaci ponude. Javnost u ovom trenutku nema odgovor na ključno pitanje - što ustvari kupujemo za 999 milijuna eura i koliko će se morati dodatno uložiti u taj projekt.

Image
POVIJESNA ODLUKA! /

Plenković objavio: ‘Hrvatska za 999 milijuna eura nabavlja 12 francuskih Rafalea!’

Image
POVIJESNA ODLUKA! /

Plenković objavio: ‘Hrvatska za 999 milijuna eura nabavlja 12 francuskih Rafalea!’

Koji su točno uvjeti i što dobivamo?

Prema neslužbenim informacijama, američka ponuda za novi F-16 Block 70 iznosila je oko 1,8 milijardi dolara, a švedska za nove JAS-39 Gripene nešto više od milijardu eura. Po kojim uvjetima i što bismo za te novce dobili nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek je na novinarsko inzistiranje premijer otkrio da su nam Francuzi ponudili jednu godinu počeka za isplatu koja će krenuti početkom 2022., a završiti 2026. Dakle, u četiri godine. To je u neskladu s tvrdnjom iz Vladina dokumenta da je otplatni rok šest godina.

Osim toga, premijer je potvrdio da nije odlučeno iz kojeg ćemo izvora to plaćati: iz proračuna ili kreditnim zaduženjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Platit ćemo bez problema

Predsjednik Vlade tvrdi da će država milijardu eura platiti bez problema. Prema dostupnim informacijama, konkurenti, Sjedinjene Američke Države i Švedska, ponudili su dulji rok otplate. Švedska je prema našim informacijama ponudila otplatni rok od 10 godina i dulji poček.

Nabavna cijena borbenog aviona prema stručnim analizama čini tek između 25 i 35 posto ukupnih troškova posjedovanja i upravljanja borbenim avionima tijekom cijelog njihova vijeka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje nema podataka o tome koliko ćemo platiti korištenje francuskih aviona i koliki su njihovi troškovi u usporedbi s drugima, donosi Jutarnji list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo