HOĆE LI HRVATSKA UGROZITI ODNOSE S NAJJAČOM SILOM SVIJETA? / Američki general otkrio što misli o kupnji francuskih aviona

Image
Foto: Profimedia/HRT

'Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja'

21.5.2021.
23:03
Profimedia/HRT
VOYO logo

General bojnik Greg A. Semmel, visoki časnik Zrakoplovne Nacionalne garde i pomoćnik zapovjednika Ratnog zrakoplovstva SAD-a za područje Europe i Afrike, govorio je za HRT o regionalnom značenju i porukama koje šalje velika godišnja vježba američke vojske i saveznika, znakovita naziva Branitelj Europe koja se održava od početka svibnja pa sve do druge polovine lipnja u Europi i Africi.

"Konkretno, u ovoj regiji provodimo obuku sudjelovanjem u vježbama Branitelj Europe 21 i Zvjezdani vitez 21. Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja", rekao je za Dnevnik HTV-a general bojnik Greg A. Semmel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put u Hrvatskoj u tim vježbama sudjeluje sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot. Smješten je u vojarni u Zemuniku. "Šalje poruku, i u ovom slučaju, kolektivne sigurnosti u regiji, u cijeloj jugoistočnoj Europi, i pokazuje sposobnost da u suradnji s članicama NATO-a vježbamo zajedno, rame uz rame, da budemo interoperabilni i da se usredotočimo na odvraćanje neprijatelja diljem regije", objasnio je.

Image
TREBAJU LI NAM NOVI ILI RABLJENI AVION? Vojni analitičar: /

'To sve su neke patke, puštanje magle i dima... Možda to ima veze s dubokim izvorima'

Image
TREBAJU LI NAM NOVI ILI RABLJENI AVION? Vojni analitičar: /

'To sve su neke patke, puštanje magle i dima... Možda to ima veze s dubokim izvorima'

Jačanje uloge Hrvatske

Istaknuo je da je jedan od glavnih fokusa zapovjednika Američkih zračnih snaga u Europi povezivanje više baza diljem europskog prostora djelovanja. "Posrijedi je operativna koncepcija učinkovitog borbenog zrakoplovstva. Kad govorimo o Hrvatskoj, regionalne zračne baze donose velike prednosti zbog sposobnosti da se NATO-ovi zrakoplovi rasporede u različite zračne baze kako bi se pokrilo veće područje, sačuvala sposobnost djelovanja i realizirala borbena moć. Država poput Hrvatske u tome ima velike sposobnosti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vježbi koje je spomenuo bit će zajednička multinacionalna demonstracija bojevim streljivom Hrvatski bedem 1991.-2021. Njome se obilježava i 30. obljetnica ustroja hrvatskih Oružanih snaga. Semmel kaže da možemo reći da se uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u razvija.

"Da, uloga Hrvatske nesumnjivo jača, osobito u ovoj regiji, u jugoistočnoj Europi. Nadajmo se da će imati novu interoperabilnu opremu u NATO-u. Hrvatska je već sad izrazito predana misiji NATO-a. Bila je vrlo aktivno uključena u NATO-ove operacije u Afganistanu i na drugim mjestima diljem svijeta, što je od presudne važnosti", tvrdi Semmel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupovina borbenih aviona

Hrvatska je u zadnjoj fazi odabira borbenih zrakoplova. Upitan što ako francuski zrakoplovi dobiju prednost pred američkima, može li to ikako oslabiti ili ugroziti strateško partnerstvo između SAD-a i Hrvatske, rekao je da ne može.

"Ne, mislim da će odnos između SAD-a i Hrvatske ostati čvrst ma kakav bio odabir. Sjedinjene Države podupiru svaki izbor Hrvatske. Podupiru i interoperabilnost te platforme s NATO-ovim platformama i s misijom NATO-a", tvrdi Semmel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo