postoji jedan stari trik / Hrvatska na udaru hladnog vala, a zaleđena vrata auta su noćna mora: Mnogima bi jedna stvar pala na pamet, ali to vas može skupo koštati

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Borna Filic/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kada su vrata zaleđena, nije dobro u žurbi iz sve snage povući kvaku

19.1.2024.
7:01
Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Borna Filic/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Za nekoliko hrvatskih regija danas je na snazi crveni meteoalarm. S padom temperature kiša će u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača, objavio je DHMZ u svom upozorenju.

Image
na udaru snijega i leda /

Crveni meteoalarm za šest regija u Hrvatskoj, stižu upozorenja: 'Vrijeme će biti opasno'

Image
na udaru snijega i leda /

Crveni meteoalarm za šest regija u Hrvatskoj, stižu upozorenja: 'Vrijeme će biti opasno'

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu.

SRUUK, sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama poslao je poruku za sutrašnje vremenske nepogode. "Oprez: U petak snijeg, olujni vjetar, opasni uvjeti za promet. Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura. Više na poveznici 112.hr/1IS", stoji u poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što napraviti kada se zalede vrata automobila?

Kada padnu temperature, vozači se često suočavaju sa zaleđenim vratima. U takvim uvjetima nije dobro u žurbi iz sve snage povući kvaku na vratima. Naime, puno toga može puknuti – od same kvake do gumenih brtvi koje se pokidaju i onda ih treba mijenjati, piše Fenix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački autoklub stoga savjetuje kako izbjeći skupe pogreške.

Postoji jedan stari trik...

Iako danas gotovo svi automobili imaju centralno zaključavanje s daljinskim upravljačem na ključu, može se dogoditi i da je baterija u ključu prazna. Zato postoji jedan stari trik koji možete upotrijebiti, ali on se preporučuje samo sa starim ključevima i ako nema drugih opcija. Zagrijte metalni dio ključa upaljačem i zatim ga umetnite u bravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavi bez ključa često imaju samo skriveni ključ za slučaj nužde, koji ne mora nužno biti metalni. Najbolje rješenje je uvijek sa sobom imati kemijski odmrzivač brave.

Ne polijevajte auto kipućom vodom

Iako bi mnogima palo na pamet da toplina pomaže protiv leda, to može dovesti do skupe štete. Na primjer, ako vrata automobila prelijete kipućom vodom, prozor bi se mogao razbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplinski šok stvara ogromnu mehaničku napetost u staklu. Osim toga, vruća voda odmah se ponovno smrzava na vrlo niskim temperaturama.

Prema njemačkom autoklubu, voda bi trebala biti topla najviše 50 stupnjeva. Pažljivo je izlijte na brtvenu gumu duž okvira vrata, a ostatak prebrišite krpom. Alternativno, ulijte toplu vodu u vrećicu za zamrzavanje koja se može zatvoriti i polako njome prođite duž okvira vrata poput glačala da otopite led.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gurnite prema unutra

Umjesto da vučete iz sve snage, vrata je bolje gurnuti prema unutra. Najbolje je staviti jednu ruku na vrata, a drugu na kvaku vrata. Pritisak će tako uzrokovati lagano pomicanje vrata prema unutra i led na gumenim brtvama može se odvojiti.

Ako se vozačeva vrata ne mogu otvoriti, pokušajte sa suvozačevim vratima, pa vozačeva vrata gurnite iznutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da čišćenje automobila od snijega i leda mogu potrajati, najbolje je u takvim uvjetima ustati se deset minuta ranije.

POGLEDAJTE VIDEO: Od minusa do +18, a onda i pahulja. Ludo vrijeme u Hrvatskoj! Meteorolog RTL-a: 'Ovo je pravi vremenski vrtuljak'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo