ŠTO U STOŽERU KAŽU NA RADIKALNU ČAČIĆEVU IDEJU? / 'Tako nešto zasad nije opcija, ali ako brojke ne budu padale...'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Uvođenje policijskog sata još nije opcija, ali, naravno, moguće je. Prije toga imamo još niz mjera koje smatramo prioritetom za uvođenje'

28.10.2020.
8:12
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Radimir Čačić, varaždinski župan i predsjednik Reformista, predložio u ponedjeljak na koalicijskom sastanku uvođenje policijskog sata zbog rasta zaraženih koronavirusom, sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da ta ideja nije u potpunosti odbačena. Navodno prate što rade druge države, ali zasad to nije opcija jer su tek donesene nove mjera o ograničavanju okupljanja.

Međutim, izvori iz Vlade za Jutarnji list naglašavaju da takva mjera nije isključena ako i dalje bude rastao dnevni broj zaraženih u Hrvatskoj, a bolnice se budu punile. Ako broj zaraženih u idućih tjedan do dva počne padati, onda neće biti potrebe za uvođenjem policijskog sata, a odluka će ovisiti i o stavu građana oko toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvođenje policijskog sata još nije opcija, ali, naravno, moguće je. Prije toga imamo još niz mjera koje smatramo prioritetom za uvođenje ako ove koje su dosad donesene ne daju rezultate. Prije svega bi se išlo na najdrastičnije smanjenje broja ljudi na okupljanjima, zatim ranije zatvaranje ugostiteljskih objekata, oko 22 sata", kaže izvor iz Vlade za Jutarnji list.

Image
RADIMIR ČAČIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE NA SASTANKU U VLADI PREDLAŽIO POLICIJSKI SAT: /

'Keep it simple and stupid...'

Image
RADIMIR ČAČIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE NA SASTANKU U VLADI PREDLAŽIO POLICIJSKI SAT: /

'Keep it simple and stupid...'

Psihološki i socijalni pritisak

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smatra da će brojke početi padati ako će se svi pridržavati novih mjera, tako da zasad ne razmišljaju o policijskom satu. "Policijski sat je mjera koja se uvodi u zapadnoj Europi i vjerojatno ima nekog efekta, ali mi o tome još nismo razmišljali. Od utorka su na snazi nove mjere i ne razmišljamo sada o dodatnim mjerama, to više što je broj zaraženih u utorak bio nešto manji, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati dalje i hoćemo li razmišljati u tom smjeru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je prednost policijskog sata smanjenje mobilnosti, posebno mlađe populacije tijekom noći, ali da to stvara problem ugostiteljima koji ne mogu raditi nakon 21 ili 22 sata. "Mi mislimo da bi to stvorilo i jedan dodatni psihološki i socijalni pritisak, te da ima drugih mjera koje još nismo iscrpili, a koje bi građani lakše podnijeli nego policijski sat. Dakako, sve je na stolu i pratimo što se događa u drugim zemljama, ali mislimo da će ovo što smo sada propisali dati efekta."

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo