ŠTO SU NAM POKAZALI PREDSJEDNIČKI IZBORI? / Produbljen jaz između 'plave' i 'crvene' Hrvatske, ali pojavila se i nova pukotina

Image
Foto: PIXSELL

Politička i svjetonazorska podjela koja je na ovim izborima produbljena nije više bila samo na 'plavu' i 'crvenu' Hrvatsku već i unutar same 'plave'.

6.1.2020.
20:13
PIXSELL
VOYO logo

Nesumnjivo je da mnogo toga nakon jučerašnjih predsjedničkih izbora i pobjede Zorana Milanovića neće biti isto. No, to se fraza uredno ponavlja nakon svakih izbora, a kod nas svaki izbori, baš kao i utakmice nogometne reprezentacije, bivaju povijesni i presudni. Neke stvari, pak, ostat će "istije" nego prije 5. siječnja, u prvom redu duboka politička podjela Hrvatske koja je ovim izborima dodatno produbljena. Podjela je to na onu konzervativnu i liberalnu, urbanu i ruralnu, naseljenu i raseljenu, ustašku i udbašku...

Na prvi pogled, politička karta Hrvatske nakon predsjedničkih izbora ukazuje na još uvijek zacementiranu plavu, hadezeovsku i crvenu, esdepeovsku Hrvatsku. Uostalom, nije to ništa neobično na izborima na kojima se bira između dvoje kandidata i dva manje-više različita koncepta i osobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆA SLUŽBENO PROGLASILI POBJEDNIKOM, ALI UKAZALI I NA JEDNU NEOBIČNU BROJKU: /

'Neka se istraži zašto se to događa'

Image
MILANOVIĆA SLUŽBENO PROGLASILI POBJEDNIKOM, ALI UKAZALI I NA JEDNU NEOBIČNU BROJKU: /

'Neka se istraži zašto se to događa'

HDZ kontrolira teritorij, ali ne i strateške točke

Politička i društvena dihotomija pristutna je i dalje, to nam je suđeno stanje. Iako su predsjednički izbori na koncu jednostavan izbor, ovoga puta pokazali su da se nastavlja svojevrsno eksperimentalno traganje biračkog tijela (metodom pokušaja i pogrešaka) za trećeputaškom opcijom, onom trećom snagom koja bi razbila duopol HDZ-a i SDP-a. Međutim, ni tu stvar nije crno-bijela, odnosno plavo-crvena. Treća snaga na ovim izborima bio je Miroslav Škoro isturen kao politički maneken ambiciozne suverenističke desnice koja se, štogod sama o sebi mislila, još nije potvrdila kao treća snaga, nego još uvijek ovisi o unutarstranačkim zbivanjima u HDZ-u. No, Škoro i političke snage iza njega uspjele su onu plavim obojenu kartu Hrvatsku znatno izblijediti preotevši dio tradicionalnog HDZ-ovog biračkog tijela te odnijevši pobjedu HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

Dubina jaza videla se na toj karti crvene i izblijedjelo plave Hrvatske. Karta županija odnosno regija gdje je pobijedila Grabar Kitarović naspram onima u kojima je većinu glasova odnio Milanović bila je značajno veća, ali gotovo dvije trećine te plavim obojane Hrvatske nije bilo dovoljno HDZ-ovoj kandidatkinji. Vidjela se u tome razlika puste i napučene Hrvatske, one koja je ekonomski na koljenima i one koja se još drži na nogama. Pokazalo se još jednom da HDZ kontrolira velik politički teritorij, ali ne i strateške, napučene točke - Zagreb te druge velike i veće gradove. Uostalom, od 12 županija u kojima je odnijela pobjedu, Grabar Kitarović pobijedila je u samo šest središta tih županija: Dubrovniku, Šibeniku, Gospiću, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Požegi. Nije joj to pošlo za rukom ni u, doduše nevelikoj, ali simbolički važnoj Virovitici koja slovi za jednu od najčvršćih utvrda HDZ-a. Tamo gdje ima ekonomskog muvinga - od Međimurja i Zagorja, Istre i Primorja te najvećih urbanih središta Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba, Milanović je osvojio više, ponegdje kao u Istri čak brutalno više glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probušena rupa na HDZ-ovom biračkom rezervoaru

U najpouzdanijoj preostaloj HDZ-ovoj izbornoj bazi, Dalmaciji, na izbore je izašlo oko 410 tisuća birača, otprilike isto koliko i u Zagrebu. Već je izlišno mudrovati o populacijskom nesrazmjeru i tome da je Zagreb prevelik za Hrvatsku, glava odrasloga na nejakom tijelu djeteta. U tom smislu i ovi su izbori odlučeni u Zagrebu, što je tragično iz perspektive periferije, mada bi trebalo biti i iz perspektive samog Zagreba kao političke metropole. Čini se i pogubno što izborni stožeri velikih stranaka ne kriju svoje analitičke procjene oko toga gdje se dobivaju izbori, precizirajući gotovo pojedine kvartove i ulice koji "donose prevagu".

Time nadmeno ponižavaju svakoga glasača s periferije. One na čije je, konkretno HDZ, računao zdravo za gotovo dok se na ovim izborima nije pojavio Škoro. Slavonija je bila rezervoar glasova HDZ-a koji je Škoro probušio. Iz tog rezervoara u prvom krugu predsjedničkih izbora curilo je čak u mlazu, a HDZ je tu rupu u drugom krugu uspio donekle zapušiti, ali nedovoljno. Ni postavljanje slavonskog kadra Ivana Anušića na čelo izbronog stožera, ni uvođenje stranačkog organizacijskog maga Milijana Brkića u finišu kampanje nije bilo od pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdilo se donekle da su i ove predsjedničke izbore odlučili apstinenti, ali ne oni tradicionalni rezignirani, već ovi neotradicionalni - dobrim dijelom oni Škorini glasači iz prvog kruga, koji na njegov mig ipak nisu ostali kod kuće, nego su izašli na birališta te masovno poništivši, a iz HDZ-ove perspektive uništivši birački listić. Politička i svjetonazorska podjela koja je na ovim izborima produbljena time nije više bila samo ona na "plavu" i "crvenu" Hrvatsku već i unutar same plave. To je nova pukotina na političkoj sceni i širenje tog rasjeda obilježit će ovu neminovno burnu izbornu godinu kojoj su predsjednički izbori bili tek vruća predigra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo