NEPOTIZAM ILI PROFESIONALIZAM? / Što je iza uhljebljenja Plenkovićevog šogora? Povjerenstvo šuti: je li riječ o sukobu interesa?

Iz Banskih dvora RTL-u je potvrđeno da Plenković nije imao veze s imenovanjem brata svoje supruge niti o tome išta zna

27.3.2018.
18:24
VOYO logo

Zračna luka Dubrovnik dobit će od 1. travnja novog direktora sektora komercijalnih poslova. Posao koji uključuje pregovaranje s aviokompanijama o ugovorima vrijednim na desetke milijuna kuna dobio je Ivan Maslać, brat supruge Andreja Plenkovića.

Maslać na to radno mjesto prelazi s funkcije zamjenika pročelnika Upravnog odjela za promet u Gradu Dubrovniku. Do odlaska na novo radno mjesto premijerov šogor radio je na javnoj nabavi u tri europska projekta Grada Dubrovnika ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna. Na novom radnom mjestu raspolagat će ukupnim godišnjim prihodom od 355 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim radi li se o nepotizmu ili izboru najboljeg kadra? Iskreno govoreći, sporno zaposlenje diglo je puno prašine. Iz Vlade poručuju da premijer s tim nema nikakve veze, dok SDP proziva HDZ za još jednu "aferu brat".

Od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tek se očekuje odluka hoće li se ovime baviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, dubrovački gradonačelnik i šef lokalnog HDZ-a teško se rastao s, kako kaže, vrhunskim profesionalcem.

"Nažalost grad Dubrovnik je izgubio, a zračna luka puno dobila. Radi se o iznimno sposobnom i kvalitetnom kadru izvrsnih sposobnosti te vjerujem da će u razvojnim projektima zračne luke gospodin Maslać itekako doprinijeti”, kaže nam Mato Franković gradonačelnik Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za takav doprinos natječaj - poručuju iz zračne luke - nije bio potreban.

"Zračna luka Dubrovnik d.o.o. nije u zakonskoj obvezi provedbe javnog natječaja prilikom odabira kandidata za prijem u radni odnos, a kako bi se otklonila specifičnost ovog prijema, naglašavamo da do sada u najmanje posljednjih 25 godina nije provođen postupak javnog natječaja za radna mjesta direktora sektora", priopćili su pomalo hvalisavo i bahato iz dubrovačke zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo i to kako odgovorni kažu da Maslać zadovoljava sve tražene uvjete. 

Iz Banskih dvora RTL-u je potvrđeno da Plenković nije imao veze s imenovanjem brata svoje supruge niti o tome išta zna. No nakon imenovanja brata ministrice Obuljen na čelo HAKOM-a, za SDP u ovom slučaju nema dileme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što se uhljebio brat od Obuljen vidimo da je po Plenkovićevom nalogu dobio posao brat od supruge gdje radi brat od Dubravke Šuice. Bitno je da ste u srodstvu s nekim iz HDZ-a da biste dobili atraktivan posao", poručio je Željko Jovanović saborski zastupnik iz SDP-a.

Kako smo i naveli, ovaj slučaj će biti prvi važniji test za Povjerenstvo za odlučivanje  o sukobu interesa koji je nedavno preuzela Nataša Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad samo poručuju da će razmotriti  saznanja dobivena iz medija i odlučiti hoće li otvoriti ili odbaciti predmet. Što o šogoru - direktoru misle, sutra bi trebalo reći i Radničko vijeće zračne luke.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo