ŠTO SE TO DOGAĐA NA TUŠKANCU? / Darko Rundek objavio dramatičan video na Facebooku, zbog svega su reagirale i Hrvatske šume

Image
Foto: Facebook

Iz Hrvatskih šuma su poručili da razumiju zabrinutost građana zbog uklanjanje stabala u jednom od najljepših zagrebačkih parkova, no riječ je o redovnom načinu održavanja

6.12.2018.
13:58
Facebook
VOYO logo

Darko Rundek jučer je putem svog Facebook profila upozorio na sječu stabala na zagrebačkom Tuškancu objavivši fotografiju ispod posječenih trupaca u šumi između kiparskih radionica Likovne akademije i Dubravkinog puta.

"Tu su jutros momci srušili pet-šest starih hrastovih stabala i to me podsjeća na Sarajevo u ratu kad su Sarajlije, unatoč tome što im je bilo hladno, ostavili svoje parkove, nisu posjekli da stabla. Nama tu čak nije ni hladno, a veliki stari hrastovi padaju", rekao je Rundek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je šuma-park u srcu Zagreba, prvo skretanje u Jabukovac, prođete kroz kiparske radionice Likovne akademije pa ravno nizbrdo u šumu. HRVATSKE ŠUME odgovaraju da se radi o rušenju bolesnih i opasnih stabala. Na njihovim svježim panjevima ni hrpama cjepanica se ne vidi bolest. Baš nas pogađa rušenje hrastova u Tuškancu!", napisao je uz ovu objavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Rundekove objave, predsjednik gradskog Odbora za zaštitu okoliša, Nenad Matić iz Zelene liste odlučio je sazvati sjednicu u petak, 7.12 na licu mjesta jer želi rasvijetliti problem rušenja starih hrastova bez znanja građana.

Osim Rundeka, protiv sječe pobunili su se i brojni drugi Zagrepčani zbog čega su na koncu reagirale i Hrvatske šume koje su priopćile da se radi o redovnom načinu održavanja šuma, a Tuškanac je obišla i nadležna šumarska inspekcija koja nije imala primjedbi na provedene radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih šuma su poručili da razumiju zabrinutost građana zbog uklanjanje stabala u jednom od najljepših zagrebačkih parkova, no tvrde kako je riječ o redovnom načinu održavanja kako bi se pravovremeno spriječile ozbiljne posljedice po okoliš, ljude i imovinu.

Nestabilna i prezrela stabla

Radi se o uklanjanju prezrelih stabala, koja su statički nestabilna te su potencijalno opasna za građane i imovinu, poručuju. Iz Hrvatskih šuma naglašavaju da je proizvodnja sirovine, kroz njegu i obnovu, jedan od temeljnih zahvata brige o šumama, te se provodi u skladu sa zakonskim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi radovi koje u šumama provode nadležna tijela obavljaju se sa ciljem povećanja kvalitete i vrijednosti šuma, njihova zdravlja i vitalnosti. Na taj se način održava prirodna struktura šume i osiguravaju stabilnost, biološka raznolikost, ali i produktivnost, što podrazumijeva i mogućnost kvalitetnije prirodne obnove, napominju Hrvatske šume.

"Svjesne važnosti šuma u ekološkoj, društvenoj i gospodarskoj infrastrukturi, Hrvatske su šume samo u 2018. godini posadile oko devet milijuna novih sadnica, doprinoseći tako održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti na mjestima gdje nije došlo do prirodne obnove zbog različitih bioloških i klimatskih faktora. Posijano je više od milijun kilograma žireva hrasta lužnjaka te tisuće kilograma sjemena drugih vrsta stabala, čime se osigurava stabilnost i dugoročna održivost ovog vrijednog prirodnog resursa", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo