Nemilosrdna statistika / Što se od donošenja Istanbulske konvencije promijenilo po pitanju zaštite žena od nasilja?

Priče žena koje od udruge zatraže pomoć su strašne. Od silovanja, do pokušaja ubojstava

4.1.2019.
21:30
VOYO logo

Građanska inicijativa Istina o istanbulskoj podnijela je žalbu Ustavnom sudu kojom traži da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i omogući ponovna provjera.

Inicijativa još uvijek nije odustala od referenduma za ukidanje Konvencije, koja je na snagu stupila u listopadu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će nasilnici nad ženama dobiti kazne koje zaslužuju? 

Otkako je Istanbulska konvencija stupila na snagu, udruge kažu ništa se nije promijenilo.

"Trebalo je da nasilnici budu strože kažnjavani da im ne padne više napamet da ponovno rade nasilje nad ženama i to je strašno što se dešava. Međutim nema tu velikih pomaka", kazala je Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe Karlovac Korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče žena koje od udruge zatraže pomoć su strašne. Od silovanja, do pokušaja ubojstava.

"Problem je što žrtva nasilja uvijek mora dokazivati da je žrtva, mora više puta davati svoje izjave, nema neku posebnu sigurnost da bi bila sigurna da je neće napasti ponovno", smatra Duduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je, kaže, više novca za skloništa i savjetovališta. Jer statistika je nemilosrdna. U listopadu prošle godine policija je evidentirala 834 prekršaja i 55 kaznenih djela nasilja u obitelji. Mjesec kasnije prijavljeno je 713 prekršaja i 52 kaznena djela.

Ipak se kreće?

Ipak se kreće, Ministarstvo obitelji kaže da se priprema natječaj za financiranje novih savjetovališta i SOS telefona. Radi se i novi Protokol o postupanju kod nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od trenutka kada žena prijavi nasilje treba proći najkraće vrijeme do reagiranja policije, Centra za socijalnu skrb, neke zdravstvene institucije koja treba pomoći. Tada bi joj trebalo omogućiti da ona sazna sva svoja prava", kazala je Lana Peto Kujundžić, sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu.

 Glavni protivnici Istanbulske boje se promjena koje donosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rodna ideologija se ne uvodi odjednom, nego se uvodi postupno korak po korak po sistemu kuhane žabe da niti ne primijetimo to", rekla je Kristina Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj.

Dokument koji još uvijek nije u potpunosti zaživio trebao bi pomoći da se slučaj Daruvarac nikada više ne dogodi. Prošle godine ubijeno je osam žena, njih pet od strane bliskih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo