ŠTO SE DOGAĐA / U HRVATSKOJ? U posljednja dva i pol tjedna imamo više od 50 posto svih preminulih od Covida

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U posljednja dva i pol tjedna preminulo je više od 50% svih preminulih od Covida-19 u Hrvatskoj, koji je uzrok tome?

18.11.2020.
22:47
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je 25. veljače u Hrvatskoj dijagnosticiran prvi slučaj bolesti novog koronavirusa, mjesec dana kasnije, 25. ožujka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo registrirao je prvu preminulu osobu. Broj umrlih polako je rastao dinamikom od jedne do nekoliko smrti dnevno. U lipnju je zabilježena najdulja stagnacija i tada gotovo dva tjedna u Hrvatskoj nijedna osoba nije preminula, piše N1.

U rujnu i u listopadu brojke umrlih počele su rasti. 28. listopada imali smo 493 umrle osobe. Dan kasnije 18 više, čime smo prešli granicu od 500 umrlih. Od tog dana do ponedjeljka umrlo je još 549 osoba i u nedjelju je ukupan broj umrlih u Hrvatskoj iznosio 1049. Dakle, u posljednja dva i pol tjedna preminulo više od 50% svih preminulih u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CRNE PROGNOZE ZNANSTVENIKA: /

Najviše preminulih mogli bismo imati baš pred Božić? 'Dajte barem njih zatvorite, oni su veliki izvor širenja'

Image
CRNE PROGNOZE ZNANSTVENIKA: /

Najviše preminulih mogli bismo imati baš pred Božić? 'Dajte barem njih zatvorite, oni su veliki izvor širenja'

Sve veći broj zaraženih

Epidemiolozi i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da dnevni porast broja zaraženih, a taj značajni skok također u Hrvatskoj bilježimo od kraja listopada, utječe i na broj umrlih. Naime, što je više zaraženih, veća je vjerojatnost da će rasti broj teških slučajeva, a time i broj umrlih.

Do polovice listopada u Hrvatskoj je broj novozaraženih na dnevnoj bazi rastao u desecima, no situacija se tad promijenila i brojke su ubrzano počele rasti. Dnevni rekord zasad Hrvatska bilježi 12. studenog kad smo imali 3082 nova slučaja koronavirusa u jednom danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni stručnjaci ne znaju točno uzrok većem broju smrti. Kao logičan razlog nameće se hladno vrijeme koje ljude više zadržava u unutrašnjim prostorima gdje se virus lakše širi. Zanimljivo je spomenuti da Srbija, koja ima dvostruko više stanovnika od Hrvatske, ima manji broj ukupno umrlih, njih 1009, dok Slovenija s gotovo dvostruko manje stanovništva od nas ima ukupno 797 umrlih.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo