MOĆ, ALI I ODGOVORNOST / Što premijerska funkcija nosi u Hrvatskoj?

Najzanimljivija je fotelja ona premijerska, a odgovornost koja s njom dolazi nikad nije bila veća.

4.12.2011.
19:17
VOYO logo

Traži se dvanaesta Vlada i njihovi vođe koji bi trebao zasjesti na vrući stolac.

Od prvog premijera Stipe Mesića, koji je Vladom kratko predsjedao 1990. godine, mnogo se toga promijenilo. Ovlasti su neprestano rasle.

Premijer ili premijerka sada odlučuje o najvažnijim temama u državi, od upravljanja radom Vlade, sazivanja sjednice i potpisivanja zakonskih akata, preko davanja uputstava Ministarstvima do kreiranja vanjske politike zajedno s predsjednikom.

No, izvan Banskih dvora premijere čeka drugi dio posla. Poput zidanja kamena temeljaca, isprobavanja odjevnih kombinacija, druženja s drugim vrstama, degustiranja raznih pića, teškog fizičkog i umnog rada, no uvijek uz osmijeh.

U opisu posla je i ljubljenje i grljenje s više ili manje nepoznatim ljudima, kušanje lokalne kuhinje, liječnički pregledi pa i odlazak na plažu pred kamerama.

Dosadašnji premijeri i premijerka su isto tako često pred kamerama mazili kućne ljubimce, stajali u blatu i slušali opširne govore, primali poklone, ali ne skupljih od 500 kuna, igrali golf, plesali i pjevali.

Ali što god radili, ruka se obvezno držala uvijek na srcu.

No, s velikom moći, dolazi i velika odgovornost. Naravno, šetnja po crvenom premijerskom tepihu nosi i pluseve i minuse. S jedne strane, tu je plaća od oko 22 tisuće kuna, mogućnost 4 tjedna godišnjeg odmora, besplatna vožnja svim prijevoznim sredstvima, uključujući vladin avion.

Loše strane posla su neprestane kritike oporbe, život pod povećalom javnosti, stalna pratnja tjelohranitelja, mnogobrojni prekovremeni sati i vjerojatno neprospavane noći zbog odgovornosti za budućnost zemlje.

Međutim, ima još jedna stvar. Položaj najmoćnije osobe u državi znači da i nakon isteka mandata
odgovornost za učinjeno još dugo ostaje visjeti nad glavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo