3 milijarde kuna za razne naknade / Što nam sve naplaćuju? Uskoro ćete točno znati koliko ste novca dali banci, možda i nesvjesno

Tim novcem bi se mogao izgraditi Pelješki most

27.11.2018.
9:15
VOYO logo

Naknada za vođenje računa, za internet bankarstvo, trajni nalog, kartične usluge... To su samo neke od nekoliko stotina naknada koje svakog mjeseca plaćate bankama. Godišnje u Hrvatskoj banke na tim naknadama zarade oko 3 milijarde kuna.

Ako podignete 100 kuna s bankomata neke druge banke, u prosjeku će vam ona uzeti još 20. Za vođenje računa vaša vam banka svakog mjeseca uzima 10-ak kuna, po računu, za primjerice režije, još 2 kune, a ako vam netko pošalje novac iz inozemstva vi morate platiti banci 7 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platit ćete i ako vam vašom greškom bankomat zarobi karticu

"70 kuna mi mjesečno uzme banka", rekao je Davor iz Zagreba, dok Nada svakom mjeseca "ponori" kada joj uzmu naknadu za vođenje računa. 

Platit ćete i ako vam vašom greškom bankomat zarobi karticu, ako u banci želite promijeniti kovanice u novčanice, promijeniti PIN, pa čak i ako želite ranije otplatiti kupovinu na rate. Negdje će vam zaračunati i ako pogrešno ispunite podatke osobe kojoj šaljete novac, pa čak i prijavu da vam je kartica ukradena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedno sve naknade su drugi najznačajniji prihod banaka nakon kamatnih prihoda", kazao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke. Hrvatska je zemlja s 4 i pol milijuna stanovnika i 5 milijuna tekućih računa. 2 milijuna ih može ići u minus, isto toliko ima kreditnu karticu, a samo trećina ih koristi internet bankarstvo.

Od godišnjih naknada bankama bi se mogao izgraditi Pelješki most

Koje isto košta 10-ak kuna na mjesec. Banke na godinu od svih tih naknada i provizija zarade oko 3 milijarde kuna. Za usporedbu, tim novcem bi se mogao izgraditi Pelješki most. "Htio bih reći da je ta naknada  nepotrebna. Zamislite kako bi izgledalo da iznajmljivači soba, hotelijeri, naplaćuju vođenje računa koje zaračunavaju gostima koji dođu kod nas na turizam na Jadranu", kazao je ekonomski stručnjak Tihomir Domazet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB je zato na svom webu i aplikaciji napravio popis za usporedbu najčešćih naknada svih banaka preko kojeg se građani mogu informirati jer, kako kaže guverner, svaka banka ima drukčiji paket. "Jedan vam je nudio vođenje računa, mobilno bankarstvo plus dimnjačara, drugi vodoinstalatera, treći zubara i onda to nisu usluge koje možete uspoređivati", kazao je Vujčić. 

Od sljedeće godine građani će na adrese dobivati i izvješće o tome koliko su te godine banci, ponekad i nesvjesno, dali novaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo