12 takvih ratnih aviona /

Što kupujemo za milijardu eura? Radari ih teško love, pa je često nevidljiv, krstari nadzvučno, ubija na 1000 km...

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i dva dvosjeda, Hrvatska Francuskoj plaća 999 milijuna eura. Na dio opreme mora se platiti i PDV

25.11.2021.
21:00
VOYO logo

Mnoge tajne svog aviona Francuzi ne otkrivaju, ali ono što je sigurno, Dassault Rafale F3-R je najnovija, unaprijeđena verzija francuskog višenamjenskog borbenog aviona.

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i dva dvosjeda, Hrvatska Francuskoj plaća 999 milijuna eura. Na dio opreme mora se platiti i PDV. Uz avione, kupili smo i naoružanje, infrastrukturu i obuku pilota. Država će to plaćati u ratama do 2026.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam aviona stiže do kraja 2024., baš kad istječe rok upotrebe MIG-ovima, koji su stari četrdesetak godina. Godinu poslije, u Hrvatsku dolaze i preostala četiri aviona. 

Najstarijem Rafalu je 10 godina, a ratnom zrakoplovstvu služit će idućih 30 do 40. Maksimalna brzina im je oko 2200 kilometara na sat, s tim da Francuz, za razliku od MIG-a, može čak i krstariti nadzvučnom brzinom od oko 1700 kilometara na sat. To je jedna od njegovih prednosti, druga je velika nosivost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj avion s gorivom ima oko 15 tona, ali može ponijeti još devet i pol tona naoružanja i dodatnog goriva. Radari ga teško hvataju, pa je često nevidljiv. Najubojitije oružje Rafala je raketa Meteor, koja može gađati ciljeve udaljene i više od 100 kilometara. 

Uz naravno Francusku, Rafale koriste i Egipat, Katar, Indija i Grčka. 

Avion je dokazan i u ratnim uvjetima, korišten je u Iraku, Afganistanu, Siriji, Libiji. Za Hrvatsku ovo je najveća vojna investicija od neovisnosti i ulaganje u sigurnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo