'Eko' proizvodnja hrane / Što je posebno u slavonskoj crnoj svinji? Od nje se rade 'eko' čvarci i ekstra djevičanska svinjska mast

U eko uzgoju crne svinje nema kemije, ima manje masti, a za ono masti koju ima dokazano je zdravog kolesterola

5.12.2018.
17:30
VOYO logo

Europska prijestolnica "eko" proizvodnje hrane je Austrija, no i Hrvatska na tom području sve više jača. Posebno su popularni suhomesnati proizvodi od slavonske crne svinje.

Goran svakog jutra za svoje goste priprema kobasice od crne svinje. Osim za goste, priprema i za prodaju, jer kaže, nakon 15 godina, konačno se i u Hrvatskoj promijenila svijest kada je riječ o “EKO” prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sada stvarno svi znaju što znači zdrava hrana. Svi su počeli pričati o njoj. Svi su svjesni da zdrava hrana znači zdrav čovjek i zdravlje općenito”, kazao je Goran Gusak iz Eko gospodarstva „Orlov put“.

U Eko uzgoju crne svinje nema kemije, ona ima manje masti, a za ono masti koju ima dokazano je da je zdravog kolesterola, pa nema problema s plasiranjem robe na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možemo reći da je tržište u Hrvatskoj za takve proizvode oživjelo i da se širi. Ljudi pokazuju interes. Okusi su totalno drugačiji od onoga što se inače kupuje iz industrijske proizvodnje tako da se ne mogu pobrkati, što je dobra stvar za nas”, kazao je Gusak.

No za uzgoj crne svinje, treba i više strpljenja jer njene su navike drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća razlika između ove “eko” crne svinje i obične svinje je ishrana. Dok se obična svinja hrani u pravilu razno raznim smjesama crna svinja jede eko pir i u pravilu je na livadi na ispaši.

Od nje se ne rade samo kobasice, već i druge slavonske delicije zanimljivih naziva poput: eko čvarka u extra djevičanskoj svinjskoj masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi čvarke završimo na nekih 80, 90 posto. Oni se fino slože u posudu, preliju s eko masti i oni su uvijek spremni za upotrebu”, objasnio je Gusak.

A utječu i na raspoloženje, pa ste poslije njih sretni kao malo prase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo