ŠTO AKO SABOR NE IZABERE USTAVNE SUCE? / Šeks: 'Imenovat će ih predsjednica'; struka: 'To bi tek izazvalo krizu'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Dok Vladimir Šeks tvrdi da u slučaju ustavne krize predsjednica može imenovati ustavne suce, struka u tome vidi tešku povredu Ustava.

1.6.2016.
23:05
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Već dugo se nagađa o tome kako su su se vladajući i oporba dogovorili oko kandidata za Ustavni sud, no jednako tako, postavlja se pitanje što ako se ne odaberu, obzirom da za šest dana istječe mandat četvorici sudaca i sud gubi kvorum.

Kako prenosi Novi list Bivši predsjednik Sabora i donedavni posebni savjetnik predsjednice Republike za ustavno-pravna pitanja Vladimir Šeks rekao je da je teško vjerovati kako bi zastupnici bili "toliko neodgovorni, da bi bili u tom vidu kratkovidni i nemarni da bi se ponašali u skladu s jednim zloćudnim nemarom koji bi doveo do ustavne, političke i državne krize".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJETI OZBILJAN PROBLEM: /

Ne dogovore li se zastupnici, neće biti moguće provesti nove izbore!

Image
PRIJETI OZBILJAN PROBLEM: /

Ne dogovore li se zastupnici, neće biti moguće provesti nove izbore!

No, Šeks je dao naslutiti da i u tom slučaju, prema njegovu mišljenju, postoji rješenje. "Kad bi se tako dogodilo da Sabor zločinačkim nemarom prokocka svoju državničku ulogu, postoje drugi mehanizmi, a to je uloga predsjednice i njezine ustavne ovlasti, da se brine za stabilnost državne vlasti", kazao je Šeks. Vjerojatno je da je aludirao na članak 94. stavak 2. Ustava koji navodi da se predsjednik Republike "brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti" koji se prema njemu odnosi i na mogućnost da predsjednica Republike u tom slučaju imenuje suce Ustavnog suda.

'Postoji rješenje ali o tome poslije'

Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravno na Pravnom fakultetu u Zagrebu, rekao je Novi list da Ustav, za slučaj da suci Ustavnoga suda ne budu izabrani u roku, sadrži rješenja te da ta rješenja treba izvesti iz tumačnja Ustava. Usprotivio se i tezi da bez Ustavnog suda nije moguće održati izbore podsjetivši da Ustav sadrži rješenja i za krizu, a za sada ne želi u medijima iznositi o kakvim je rješenjima riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud odlučuje o njenom opozivu

Smerdel je u veljači ove godine objavio članak u kojem je elaborirao izbor sudaca Ustavnog suda. I u njemu je naveo da vremena za izbor nema previše te da se ne smije dopustiti odumiranje Ustavnog suda. Smerdel je u članku, uz ostalo, razmatrao i mogućnosti u slučaju da Hrvatski sabor ne izabere suce u roku, pa tako i odredbu iz čl. 94 stavka 2. Ustava. Smerdel je ustvrdio da bi "intervencija predsjednika Republike, na temelju članka 94. Ustava, na način da imenuje ustavne suce, bila protuustavna. Takva intervencija ni u kojem slučaju ne bi mogla izdržati strogi test razmjernosti. Intervencija šefa države u izbor tijela kojem je jedino odgovoran u slučaju povrede Ustava, ne bi mogla biti protumačena kao nužna izuzetna mjera u cilju stabilizacije ustavnih institucija u demokratskom društvu"

Ne popunjavanje pod svaku cijenu

U sadašnjoj situaciji u vezi izbora sudaca Ustavnog suda Smerdel se oštro protivi ideji da se izabere bilo koga samo da se popuni Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv sam toga da se po bilo koju cijenu izaberu ljudi u Ustavni sud. Njih se bira na osam godina, a među kandidatima ima onih koji su pokazali prezir prema institucijama, koji prepisuju znanstvene radove, i koji se spominju u kaznenim istragama koje se vode u inozemstvu" upozoravana Smerdel.

I Đorđe Gardašević, s Katedre za ustavno pravo, smatra da tumačenje prema kojem bi predsjednica Republike mogla imenovati ustavne suce nije dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije dobro rješenje, uz ostalo, i zato što je Ustavni sud sudište koje odlučuje o opozivu predsjednika Republike" kazao je Gardašević i naglasio da samo Hrvatski sabor može birati suce Ustavnog suda.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo