Stiže novi udar, pripremite hranu i sve što vam treba

Državna uprava za zaštitu i spašavanje uputila je važno upozorenje građanima da se pripreme za novi val snježnih nevolja s niskim temperaturama koji stiže u petak.

8.2.2012.
13:33
VOYO logo

Zbog najava djelomičnog smirivanja vremena do noći s četvrtka na petak, kada se ponovno očekuje snijeg ponajprije u Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji - te na obali, i u unutrašnjosti, ali vjerojatno i na otocima, Državna uprava za zaštitu i spašavanje apelira na sve službe na terenu i građane da pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.

"Građanima preporučujemo da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, s obzirom da se od petka poslijepodne te tijekom subote, prema najavama DHMZ-a, očekuju zamjetnije oborine i stvaranje novog snježnog pokrivača. Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučujemo da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu", navodi se u priopćenju DUZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne izlaziti vani, ako nije nužno!

Građanima na područjima u kojima stanje od snježnog nevremena još nije normalizirano, savjetuju da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije nužno, kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama.

U slučajevima kad procjene da vremenske neprilike mogu dovesti do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti, građani su pozvani da nazovu broj 112, kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura stvara dodatne probleme

Dok se očekuje novi snježni val, u odsječenim selima u dalmatinskom zaleđu situacija je još uvijek dramatična. Olujna bura stvara dodatne teškoće, - na pojedinim mjestima snježni nanosi viši su i od dva metra! Najteže je na vrgoračkom i imotskom području. Uz vatrogasce i vojsku i pripadnici GSS-a pomažu ljudima zatočenima u više od stotinu sela i zaselaka.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je da je na raspolaganje stavila pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi, koji će helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dostavljati hranu i lijekove stanovništvu u najugroženijim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stacionirani su u Divuljama te će biti angažirani sukladno procjenama Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske te Šibensko-kninske županije. specijal-201012070191004-Vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo